Τι με έκανε να σκεφτώ ένα τηγάνι, που τελικά δεν αγόρασα

Σύνοψη
  • Πατήστε «φρένο» και μην βάζετε τη ζωή σας στην «αναμονή», τουλάχιστον εκεί που μπορείτε
  • Η επιλογή να είμαστε λιγότερο απασχολημένοι σημαίνει ότι επιλέγουμε τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία

Ένα τηγάνι που δεν είχα την υπομονή να περιμένω για να το αγοράσω, με έκανε να σκεφτώ ότι χρειάζεται να πατήσω «φρένο» και να μην βάζω τη ζωή μου σε «αναμονή».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Είχα πάει προχθές να αγοράσω ένα απλό τηγάνι. Που να βρω; Δεν υπάρχουν πια καταστήματα υαλικών. Μπήκα σε μια γνωστή αλυσίδα «οικιακών συσκευών και προϊόντων τεχνολογίας». Σε έναν όροφο, ένας εξουθενωμένος υπάλληλος υπεύθυνος για όλα τα είδη αλλά και την προ –πώληση. Αφού βρήκα μόνη μου το τηγάνι, έπρεπε να περιμένω τουλάχιστον 20’ για να πάρω το χαρτάκι από τον υπάλληλο που εξυπηρετούσε άλλους 300, για να πάω μετά στο ταμείο, στην επόμενη ουρά, να πληρώσω το τηγάνι.

Εντάξει, ένα τηγάνι ήταν. Το παράτησα και έφυγα. Αποφάσισα να τηγανίζω στην κατσαρόλα.

Τον τελευταίο καιρό, έχω χάσει την υπομονή μου. Νιώθω ότι η ζωή μου βρίσκεται σε μια τεράστια ουρά αναμονής. Για τα πάντα.

Τηλεφωνική αναμονή στην τράπεζα, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκνευριστική αναμονή στην κινητή τηλεφωνία. Αναμονή για να πληρωθούν λογαριασμοί, αναμονή για να δηλώσω την ένδειξη στη ΔΕΗ. Ουρά για το ταμείο στο σούπερ μαρκετ.

Δεν συζητώ για την αναμονή στα δημόσια ιατρεία. Πολύμηνη αναμονή για να κλειστεί το ραντεβού, πολύωρη αναμονή επί τόπου, όταν οριστεί το ραντεβού.

Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο πραγματικό μαρτύριο. Άσκοπες καθυστερήσεις, ώρες από τη ζωή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε εργαζόμενος κυκλοφορεί με ισοθερμική τσάντα φαγητού. Αφού δεν προλαβαίνει να φάει στο σπίτι του, τρώει στο γραφείο, στον δρόμο, στο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχει χώρος να παρκάρεις αυτοκίνητο, δεν υπάρχει χώρος να περπατήσεις. Να έχεις μωρό και καρότσι, δεν το συζητώ. Μόνο βόλτες μέσα στο σπίτι, μέχρι το παιδί να γίνει έφηβος και το αφήσετε να βγει και να περπατήσει μόνο του. Και αυτό παίζεται. Με τα διαβάσματα και τα φροντιστήρια που το πηγαινοφέρνουμε, το αγόρι θα γυρίσει από φαντάρος για να μάθει να περπατάει μόνο του στον δρόμο. Για το κορίτσι δεν ξέρω.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τις περισσότερες επαρχίες οι οποίες, δυστυχώς, έχουν γίνει μικρογραφίες της Αθήνας. Υπερπληθυσμός ή υποβάθμιση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών;

Γιατί ζούμε καλύτερα εάν δεν είμαστε υπεραπασχολημένοι

Κι όμως, μέσα αυτή τη δύσκολη και θορυβώδη καθημερινότητα, υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν να είναι υπερ-απασχολημένοι γιατί θεωρούν ότι έτσι είναι περισσότερο επιτυχημένοι και παραγωγικοί.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να είσαι απασχολημένος και του να είσαι παραγωγικός. Συχνά, πιστεύουμε ότι ένα γεμάτο πρόγραμμα σημαίνει επιτυχία. Αλλά δεν είναι έτσι.

Περισσότερος χρόνος για ουσιαστικές συνδέσεις

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του να είσαι λιγότερο απασχολημένος είναι ότι απελευθερώνεται χρόνος για πιο ουσιαστικές σχέσεις.

Γονείς και εργαζόμενοι παλεύουν με το multitasking προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε πολλαπλά καθήκοντα και ευθύνες. Αυτό αφήνει λίγο χώρο για βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά μας ή τους συναδέλφους μας.

Προτεραιότητες

Η επιλογή να είμαστε λιγότερο απασχολημένοι δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε τις ευθύνες ή ότι είμαστε λιγότερο φιλόδοξοι. Έχει να κάνει με την ιεράρχηση των πραγμάτων που έχουν πραγματικά σημασία: ουσιαστικές σχέσεις, λήψη σωστών αποφάσεων, καλλιέργεια ηρεμίας στη δουλειά και το σπίτι, τη φροντίδα της υγείας μας και τελικά τη δημιουργία μίας ικανοποιητικής ζωής.

Δεν χρειάζεται να στριμώχνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε κάθε μέρα. Σημασία έχει να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον χρόνο και την ενέργειά μας, έτσι ώστε να εμπλουτίζεται η ζωή μας και η ζωή των γύρω μας.

Ενίσχυση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων

Κάθε φορά που παίρνουμε μια απόφαση, καταναλώνουμε ένα κομμάτι των γνωστικών μας πόρων. Πρόκειται για την κόπωση λήψης αποφάσεων (decision fatigue). Όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνουμε μέσα στην ημέρα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κάθε μία για τον εγκέφαλό μας. Όταν είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, ο εγκέφαλός μας υπερφορτώνεται με τη λήψη αποφάσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές.

Περισσότερες ικανότητες στην επίλυση προβλημάτων

Όταν βιαζόμαστε συνεχώς, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση στρες. Αυτό δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για δημιουργική σκέψη ή επίλυση προβλημάτων.

Όταν όμως επιβραδύνουμε και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αναπνεύσει λίγο, τα πράγματα αλλάζουν. Ο εγκέφαλός μας μεταβαίνει από τη «λειτουργία επιβίωσης» στη «δημιουργική λειτουργία». Αρχίζουμε να βλέπουμε δυνατότητες αντί για προβλήματα. Αρχίζουμε να «σκεφτόμαστε έξω από το κουτί» και να βρίσκουμε καινοτόμες λύσεις.

Καλλιέργεια ηρεμίας και ισορροπίας

Σε έναν κόσμο που συχνά εξισώνει την πολυπραγμοσύνη με την επιτυχία, η επιλογή της επιβράδυνσης μπορεί να φαίνεται ουτοπική. Ωστόσο, είναι ουσιαστική. Όταν δεν τρέχουμε συνεχώς από τη μία εργασία στην άλλη, καλλιεργούμε μια αίσθηση ηρεμίας. Αυτή η ηρεμία δεν είναι ευεργετική μόνο για εμάς – επηρεάζει θετικά και τους γύρω μας.

Τα παιδιά μας αλλά και οι συνάδελφοί μας, μπορούν να καταλάβουν πότε είμαστε αγχωμένοι και καταπονημένοι. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον έντασης και άγχους. Το να είμαστε λιγότερο απασχολημένοι μάς επιτρέπει επίσης να δίνουμε το παράδειγμα. Δείχνουμε στα παιδιά μας ότι είναι εντάξει να μην «κάνουμε κάτι» συνεχώς. Δείχνουμε στη δουλειά μας, ότι η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει με το πόσες εργασίες μπορούμε να στριμώξουμε σε μια μέρα – έχει να κάνει με το να γίνονται σωστά τα πράγματα.

Προφυλάσσοντας την υγεία μας

Δεν είναι μυστικό ότι η συνεχής απασχόληση μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή πάνε μαζί με το γεμάτο πρόγραμμα.

Επιλέγοντας να είμαστε λιγότερο απασχολημένοι, μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα σε υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση, τα ισορροπημένα γεύματα και η επαρκής ξεκούραση.

Πατήστε φρένο, τουλάχιστον εκεί που μπορείτε. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι σημάδι δύναμης και σοφίας. Είναι μια επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη και πλήρη ζωή για εσάς και για εκείνους που φροντίζετε.


Σχετικά άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος