Tι ακριβώς συμβαίνει με την Αλβανία ;

Podcast στη “Διεθνή Ματιά” με τον π. πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά


Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος


Η Αλβανία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας σύνθετης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συζήτησης που ξεπερνά τα εθνικά της σύνορα και αγγίζει ευρύτερα ζητήματα περιβάλλοντος, επενδύσεων, δημοκρατίας, δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Την ώρα που τα Τίρανα προβάλλονται διεθνώς ως ένα από τα πιο δυναμικά παραδείγματα οικονομικής ανάπτυξης και τουριστικής ανόδου στη Μεσόγειο, με 12 πλέον εκατομμύρια ξένους επισκέπτες μέσα στο 2025, στο εσωτερικό της χώρας αναπτύσσεται ένα κύμα αμφισβήτησης που θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το μοντέλο ανάπτυξης και υπερτουριστικοποίησης που ακολουθείται.


Δύο περιοχές βρίσκονται τελευταία στο μάτι του κυκλώνα: το νησί Σαζάν, ανοικτά της Αυλώνας, και η οικολογικά ευαίσθητη περιοχή της λιμνοθάλασσας Νάρτα-Ζβερνέτς. Σε αντίδραση προς τον τρόπο «αξιοποίησής» τους, στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία Affinity Partners του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του προέδρου Τραμπ, μαζικές κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες τόσο εντός όσο και εκτός Αλβανίας. Τα αιτήματα είναι πολλαπλά: προστασία του περιβάλλοντος, διαφάνεια στις απαλλοτριώσεις και στις επενδύσεις, σεβασμός των τοπικών κοινωνιών, αλλά και αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος Ράμα που, κατά τους επικριτές του, ευνοεί συγκεκριμένες οικονομικές ομάδες. Σχετιζόμενο με αυτά ζήτημα είναι το διαχρονικό πρόβλημα των περιουσιακών δικαιωμάτων στην Αλβανία, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα.

Tι ακριβώς συμβαίνει με την Αλβανία ;


Από την πλευρά της ΕΕ, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν παρέμβει, ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση εξηγήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, καθώς και τον σεβασμό του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και την ιδιοκτησία. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται στο εξής με την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ.


Η παρουσίαση και ανάλυση αυτών των θεμάτων αποτελούν το περιεχόμενο του 64ου pod τη σειράς «Διεθνής Ματιά», που δημιουργεί ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος για τον ERTNews Radio και το ERTEcho με καλεσμένο τον Αλέξανδρο Μαλλιά, Πρ. Πρέσβη στην Αλβανία και υπεύθυνο βαλκανικής πολιτικής του ΥΠΕΞ επί σειρά ετών. Ο κ. Μαλλιάς είναι συγγραφέας έργων σχετικών με την περιοχή, με το τελευταίο βιβλίο του να έχει κυκλοφορήσει το 2025 με τίτλο «Ελλάδα Αλβανία -Αλήθειες και Σκιές”, Εκδόσεις Σιδέρης.


Στη «Διεθνή Ματιά» κάθε βδομάδα δύο φορές (α’ ανάρτηση Σάββατα και Κυριακές στην ενότητα podcasts/ERTnews Radio), ανοίγει ένα παράθυρο ώστε να κοιτάμε από την Ελλάδα τον Κόσμο, αλλά για να επιστρέφουμε ξανά στη χώρα μας και τα δικά της ζητήματα μέσα από αυτό το γύρο και μια ευρύτερη σκοπιά. Σε κάθε podcast εξετάζεται ένα σημαντικό γεγονός, ένα φαινόμενο παγκόσμιας σημασίας, μια μεγάλη τάση από το χώρο της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, της οικονομίας, της οικολογίας, της επιστήμης και τεχνολογίας ή και του πολιτισμού, που επηρεάζει καθοριστικά και καθολικά τη ζωή, αλλά και την κατάσταση στη χώρα μας. Και κάθε φορά γίνεται με τη συμμετοχή ιδιαίτερα επιλεγμένων καλεσμένων, που είναι ειδικοί σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος