Ο πρώτος οστρακογεννητικός σταθμός στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο σταθμός θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του ΑΠΘ στη Θέρμη. Η καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής, ανέδειξε ακόμη πιο επιτακτικά την υπαρκτή ανάγκη για τη λειτουργία μιας επιστημονικά υποστηριζόμενης Τράπεζας γόνου.
Η εκπομπή «Μέρα Με Χρώμα» βρέθηκε στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού κόλπου και παρουσιάστηκε η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή και συλλογή τους, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας μίλησε για τη δημιουργία του οστρακογγενητικού σταθμού, τα οφέλη που θα έχει, ενώ στάθηκε και στο ότι ο κλάδος της μυδοκαλλιέργειας πρέπει να στηριχτεί.
«Υπάρχει πλούτος στο Θερμαϊκό κόλπο και πρέπει να τον διαφυλάξουμε»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας ανέφερε σχετικά:
«Δημιουργούμε μαζί με το Αριστοτέλειο την πρώτη τράπεζα γόνου οστράκων στη χώρα και είναι πολύ σημαντικό, μετά την καταστροφή που έχουν υποστεί οι μυδοκαλλιεργητές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δίνουμε ώθηση στην επανεκκίνηση της οστρακοκαλλιέργειας σε ένα κλάδο που είναι δυναμικός όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την εθνική. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, το 80% των οστράκων παράγονται εδώ στον Θερμαϊκό και στην Πιερία. Προσπαθούμε να στηρίξουμε όλη την αγορά γύρω από το όστρακο, όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και το εμπόριο, την εστίαση και τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Θα κάνουμε την προσπάθεια στο εργαστήριο και μετά στη θάλασσα να παράξουμε από γεννήτορες και γόνους άλλων οστράκων, όπως κυδώνια, στρείδια, ιδιαίτερα ανθεκτικά όστρακα έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να έχουν και άλλες επιλογές στην παραγωγή τους. Το ελληνικό όστρακο είναι ιδιαίτερα εύγεστο, παράγεται σε ένα κλειστό κόλπο.
Μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου στη Θέρμη με δέκα δεξαμενές δύο τόνων, θα υπάρχουν μέσα γεννήτορες των οστράκων και θα παράγουν γόνο, στη συνέχεια αυτοί θα μεταφέρονται στο Θερμαϊκό κόλπο, στις μυδοκαλλιέργειες που ήδη υπάρχουν για να δούμε πως ανταποκρίνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι διαδικασίες για να δούμε αν μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο κτίριο στις εκβολές του Αξιού στη Χαλάστρα, με μπετονιένες δεξαμενές, ίσως γίνει εκεί μαζική παραγωγή γόνου, ανάλογα σε ποιο είδος βλέπουμε ότι ανταποκρίνεται σε αντοχή στον Θερμαϊκό κόλπο», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:
«Υπάρχει πλούτος στο Θερμαϊκό κόλπο και πρέπει να τον διαφυλάξουμε, η κλιματική αλλαγή τροποποιεί πολλά πράγματα. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά, όλο το χρόνο, χειμώνα, μέσα στο κρύο, στη βροχή, νυχτερινές ώρες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν, γι’ αυτό γίνεται και μια μεγάλη προσπάθεια να αποζημιωθούν από την πολιτεία οι μυδοκαλλιερητές που πέρσι υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή. Πριν αλιευθούν τα όστρακα για να πάνε στην κατανάλωση, ελέγχονται και τα νερά του Θερμαϊκού και η σάρκα του μυδιού για να διασφαλίσουμε ότι είναι σωστά και ελεγμένα για τη διατροφή των καταναλωτών».
Ο Σπύρος Τσιάρας, ιδιοκτήτης μυδοκαλλιέργειας παρουσίασε τη διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή και συλλογή των μυδιών, ενώ αναφέρθηκε και στο πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή τους.
«Τα εναπομείναντα μύδια τώρα αναπαράγονται, χάθηκε το 99,9% των μυδιών και των γόνων με αποτέλεσμα το 2025 να μην έχουμε παραγωγή», όπως είπε μεταξύ άλλων.
Ρεπορτάζ: Έλσα Ποιμενίδου
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ολική καταστροφή των μυδοκαλλιεργειών λόγω κλιματικής κρίσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος