«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» λένε Βρετανοί επιστήμονες

Ο κορονοϊός δεν θα εξαλειφθεί ποτέ και οι Βρετανοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό, ακόμη και αν προκαλεί εκατοντάδες θανάτους την ημέρα, προειδοποιούν κορυφαίοι βρετανοί επιστήμονες και υπουργοί.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στην MailOnline ότι η επίτευξη του στόχου για μηδενικούς θανάτους από τον κορονοϊό είναι «αδύνατη» και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μείωσή τους σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά της γρίπης, η οποία σκοτώνει περίπου 17.000 ανθρώπους ετησίως στην Αγγλία και μπορεί να φτάσει έως και τα 50.000 άτομα σε μια κακή χρονιά.

Ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι ενώ οι υπουργοί πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους, είναι σημαντικό για τους πολίτες να «αποδεχτούν» ότι θα συνεχίσουν να καταγράφονται θάνατοι από κορονοϊό και μετά την άρση του λόκνταουν στις 19 Ιουλίου. 

Ο Μπόρις Τζόνσον και οι ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, ο καθηγητής Κρις Γουίτι και ο Σερ Πάτρικ Βάλανς, επανέλαβαν τις τελευταίες 24 ώρες τη φράση ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό».

Υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με το επιτρεπτό επίπεδο θανάτων από την Covid-19 μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της κυβέρνησης, ο καθηγητής Γκράχαμ Μέντλεϋ, δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό να έχουμε εκατοντάδες θανάτους καθημερινά, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Ο καθηγητής Κάρολ Σικόρα, ειδικός στην ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, δήλωσε στη MailOnline ότι «όλοι οι θάνατοι μας αναστατώνουν, αλλά είναι σημαντικό να αποδεχθούμε τον κορονοϊό όπως και τους άλλους ιούς, διότι θα είναι κάτι φυσιολογικό. Θα πρέπει να το θεωρήσουμε επιτυχία αν μειώσουμε τους θανάτους από την Covid-19 σε επίπεδα συγκρίσιμα με τους θανάτους από γρίπη κάθε χρόνο. Ποτέ δεν θα επιτύχουμε μηδενικούς θανάτους από Covid».

Ο επιδημιολόγος Δρ Ραγκίμπ Αλί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δήλωσε στη MailOnline ότι στις 19 Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. «Η άποψή μου είναι ότι θα είμαστε σε τόσο ισχυρή θέση όσο ποτέ άλλοτε. Η παράταση των περιορισμών πέραν αυτού του σημείου δεν θα επιτύχουν πολλά», είπε.

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτός ο ιός θα κυκλοφορεί και τους επόμενους χειμώνες και ότι οι άνθρωποι θα προσβληθούν από αυτόν ή από μεταγενέστερες παραλλαγές του και θα νοσήσουν», δήλωσε ο Γκόουβ.

Εν τω μεταξύ, η ινδική παραλλαγή είναι τουλάχιστον 60% πιο μολυσματική από το στέλεχος του Κεντ και διπλάσια πιθανότητα να στείλει ανεμβολίαστα άτομα στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, δύο δόσεις των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές κατά του μεταλλαγμένου ιού, μειώνοντας τη νοσηλεία έως και 96%.

Η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE) προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν από 250 έως και περισσότεροι από 500 θάνατοι ανά ημέρα στο τρίτο κύμα αυτό το καλοκαίρι, εάν το βήμα 4 του προγράμματος για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, γινόταν στις 21 Ιουνίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Η ομάδα δεν παρείχε σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στους θανάτους, ωστόσο οι εκτιμήσεις της γύρω από τις νοσηλείες, δείχνουν ότι οι τέσσερις επιπλέον εβδομάδες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εισαγωγές περισσότερο κατά το ήμισυ.

Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζεται θα εξακολουθεί να νοσεί και να πεθαίνει από τον κορονοϊό, συνήθως λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος.

«Ακόμη και αν έχετε ένα εμβόλιο που μειώνει τους θανάτους κατά περισσότερο από 90%, αυτό εξακολουθεί να αφήνει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους απροστάτευτους», τονίζει ο δρ Σάιμον Κλαρκ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στο βρετανικό υγειονομικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί την πιο σημαντική μέτρηση.

Ο Κιθ Νιλ, ομότιμος καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο ενήλικος πληθυσμός είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, δεν ήταν πλέον ευθύνη της κυβέρνησης να σώσει κάθε ζωή.

«Δεν μπορούμε να μένουμε για πάντα αποκλεισμένοι, οι άνθρωποι θα πρέπει να εκτιμήσουν τους κινδύνους. Εάν ανησυχούν για την Covid-19 ή πιστεύουν ότι είναι ευάλωτοι, τότε μπορούν να αποφασίσουν να μην συναντηθούν με άλλους».

Βουλευτές των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Μαρκ Χάρπερ, πρόεδρος της Ομάδας Αποκατάστασης της Covid (CRG), επέκριναν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά ένα μήνα, λέγοντας ότι απομακρύνεται από τον στόχο της προστασίας του υγειονομικού συστήματος. Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να αποτρέψει όλους τους «αποφευκτούς» θανάτους και προειδοποίησαν τους υπουργούς να μην είναι αλαζόνες σχετικά με αυτό το θέμα.

«Ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο τροχαίων ατυχημάτων; Δεν αποδεχόμαστε αυτούς τους θανάτους, κάνουμε ανακρίσεις για να μάθουμε τι πήγε στραβά και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε», δήλωσε στη MailOnline καθηγητής Γκάμπριελ Σκάλι, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Όπως με κάθε μολυσματική ασθένεια, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Αν δεν λάβουμε μέτρα και οι άνθρωποι αρρωστήσουν, τότε είμαστε απρόσεκτοι με τις ζωές τους».

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στα Midlands και τη βορειοδυτική Αγγλία καλούνται να μην ταξιδεύουν ή να μην συναντούν ανθρώπους σε κλειστούς χώρους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής του ιού.

Σε οδηγίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, ζητήθηκε από περίπου 3,6 εκατομμύρια κατοίκους στο Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Γουόρινγκτον και τμήματα του Τσέσαϊρ να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός των πληγεισών περιοχών, οι οποίες καταγράφουν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έκανε καμία αναφορά στις νέες οδηγίες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου επιβεβαίωσε ότι η άρση του λόκνταουν θα αργήσει κατά τέσσερις εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος θα μπορούσε να γεμίσει και πάλι τα νοσοκομεία.

Οι συγκεκριμένες περιοχές θα λάβουν ένα πακέτο υποστήριξης από την κυβέρνηση, το οποίο θα περιλαμβάνει διαγνωστικά τεστ, ενισχυμένη ιχνηλάτηση επαφών και οικονομική υποστήριξη για τα κρούσματα και τις επαφές τους που καλούνται να αυτοαπομονωθούν.

Ο στρατός θα βοηθήσει στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων, ενώ οι τοπικές αρχές θα λάβουν πρόσθετη βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα αυξηθεί. Ζητείται επίσης από τους κατοίκους να εξετάζονται δύο φορές την εβδομάδα.

Τα ενισχυμένα μέτρα αφορούν περίπου 9,3 εκατ. κατοίκους σε ολόκληρη την Αγγλία, που αντιστοιχεί στο 16% του συνολικού πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος