Σύρος: Ετήσιο Forum & Συμπόσιο για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα

Η Σύρος φιλοξενεί για πρώτη φορά τη Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Forum του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR). Το γεγονός αυτό συνδυάζεται με το Συμπόσιο του Δικτύου Aegean Cuisine Cyclades 2025 με θέμα «Η Γεύση της Αυθεντικότητας» που ακολουθεί την επόμενη μέρα.
Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δίκτυο Aegean Cuisine διοργανώνουν ένα διήμερο διαλόγου και ζύμωσης για το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. και τη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
Στις εργασίες του διημέρου, που ξεκινά την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025, συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι τοπικές Αρχές, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, πανεπιστημιακοί, παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιριστικών ενώσεων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, τα μέλη του Δικτύου INSULEUR και τα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine.
Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν: οι συνεδρίες για τη βιώσιμη γεωργία και τις πολιτικές της Ε.Ε., η συζήτηση για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα μαθήματα ανθεκτικότητας από τους άμεσους παραγωγούς, το πάνελ των αγροτικών συνεταιρισμών.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου – Γενική Συνέλευση και Ετήσιο Forum INSULEUR

Με κεντρικό θέμα «Οικοδόμηση Ανθεκτικότητας στις Νησιωτικές Οικονομίες μέσω Βιώσιμης Γεωργίας – Ενδυνάμωση των νησιωτικών κοινοτήτων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας», το Forum θα αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών.
Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, και τα μέλη του Δικτύου θα τοποθετηθούν σε θεματικές που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση του αγροτικού τομέα στα νησιά, τις «νησιωτικές φωνές» για τη βιώσιμη γεωργία και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών, Περιφερειακών και Τοπικών πολιτικών στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εξαχθούν και να καταγραφούν ασφαλή συμπεράσματα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τους φορείς άσκησης πολιτικής. Μάλιστα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα φιλοξενήσει ειδική συνάντηση για μία Συμφωνία Κοινού Οδικού Χάρτη για τη Νησιωτική επιχειρηματικότητα στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου – Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό Θέατρο «Απόλλων» του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και φιλοδοξεί να φέρει παραγωγούς, επαγγελματίες, παραγωγικούς φορείς, συγγραφείς και δημοσιογράφους στο στρογγυλό τραπέζι της γαστρονομίας των Κυκλάδων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του Δικτύου Aegean Cuisine, του οράματος και των στόχων του, παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπου του Δικτύου, συζήτηση για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μαθήματα ανθεκτικότητας από παραγωγούς του Δικτύου και συζήτηση προκλήσεων και ευκαιριών για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Οι σύνεδροι και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του διημέρου θα απολαύσουν την κυκλαδική φιλοξενία και μια ολοκληρωμένη γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία που έχει σκοπό να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη αξία των τοπικών γεύσεων και των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2025/10/dt-diimero-gegonos-gs-insuleur-kai-symposio-aegean-cuisine-2025.docx

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος