Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Αττάλεια: Αναμένεται συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν – Οι θέσεις της Αθήνας για τις δαπάνες και την άμυνα

Στη σκιά της διπλωματικής διελκυστίνδας περί της συνάντησης κορυφής για το Ουκρανικό στην Κωνσταντινούπολη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. 
 
Κατά τη διάρκεια των βασικών εργασιών της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, το πρωί της Πέμπτης 15 Μαΐου, αναμένεται να αποτυπωθούν οι θέσεις των κρατών- μελών όσον αφορά το μείζον θέμα των αμυντικών δαπανών επί των εθνικών προϋπολογισμών, με δεδομένη την απαίτηση της νέας αμερικανικής διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, για περαιτέρω αυξήσεις. 
 
Σημειώνεται ότι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τα 32 κράτη- μέλη της Συμμαχίας, τα 23 ξοδεύουν άνω του προβλεπόμενου 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, χωρίς όμως να είναι ακόμα βέβαιο αν θα απαιτηθεί, ειδικά από την πλευρά Ουάσιγκτον, ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά, ειδικά των Ευρωπαίων, στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας. 
 
Η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών, παρουσία και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο, θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για την κομβική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη στις 23-25 Ιουνίου, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τις δαπάνες και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ΝΑΤΟ. 
 
Εκ των πραγμάτων στη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να συμπεριληφθεί και η ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία, οι πιθανές συνέργειες με το ΝΑΤΟ, αλλά και η συμμετοχή των τρίτων χωρών στο εγχείρημα. 
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί στις 16:00 της Τετάρτης με τον Μαρκ Ρούτε, ενώ αργότερα θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν
 
Η Αθήνα προσέρχεται στις συζητήσεις ως μια χώρα που δαπανά άνω του 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά και μια δύναμη που δρα διαχρονικά υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ως ένας από τους πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Όσον αφορά, δε, τη συμμετοχή των τρίτων χωρών στην αμυντική αυτονομία της Ένωσης, οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς: Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, καθώς και με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, να μην δημιουργηθούν νέες εξαρτήσεις, να υπάρξει σύμπνοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 
Όσον αφορά τις τουρκικές θέσεις, ο κ. Φιντάν θα επιχειρήσει να αναδείξει την Τουρκία ως απαραίτητη δύναμη συνολικά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, επιδιώκοντας τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή άμυνα.
 
Η ακριβής ώρα της αναμενόμενης συνάντησης των κ. Γεραπετρίτη- Φιντάν, όπου και ενδεχομένως να προκύψει ημερομηνία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δεν έχει ακόμα καθοριστεί, καθώς πλέον στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος της πιθανής συνάντησης κορυφής για το Ουκρανικό στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε τροποποίηση του προγράμματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος