Συμβούλιο της Ευρώπης: Συστάσεις για τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Να αποφευχθεί ο αυξανόμενος αντισημιτισμός και οι επιθέσεις σε βάρος των Εβραίων σε πολλά μέρη της Ευρώπης προτρέπει με σημερινή σύσταση της προς τα κράτη μέλη, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στο Στρασβούργο.

Οι αντισημιτικές αυτές επιθέσεις αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στα σχολεία και στις συναγωγές με ενέργειες βανδαλισμού αλλά και με την εξάπλωση στο διαδίκτυο ρητορικής μίσους, μια επικίνδυνη τάση για την οποία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους,  ώστε ένα αντιμετωπίσουν αυτόν τον εξτρεμισμό σε όλες του τις μορφές.

Το συμβούλιο θεωρεί πως τα περιστατικά βίας αυξάνονται κάθε φορά που αυξάνονται οι εντάσεις μετά από οποιαδήποτε νέα βία στη Μέση Ανατολή, ενώ κυριαρχούν οι σαρωτικές γενικεύσεις για όλους τους Εβραίους με την αντισημιτική βία να αυξάνεται ειδικά στην Ευρώπη.  Επισημαίνει δε πως πολύ συχνά, δεν δίνεται αρκετή έμφαση στην ανάγκη διάκρισης μεταξύ της νόμιμης κριτικής για τις ενέργειες του Ισραήλ, στο βαθμό που τηρείται στα ίδια πρότυπα με κάθε άλλο κράτος, και της δημόσιας έκφρασης ρατσισμού και μίσος ενάντια στους Εβραίους γενικά.

Υπό αυτή την έννοια, όπως τονίζεται, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα, στην προώθηση της ανοχής και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και επομένως και στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού.

Παράλληλα στον τομέα της δίωξης και της επιβολής του νόμου, συνιστάται «τα αντισημιτικά εγκλήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο να τιμωρούνται όπως τα εγκλήματα εκτός σύνδεσης και να αντιμετωπίζονται επαρκώς μέσω αποτελεσματικής δίωξης και άλλων μέτρων.  Μάλιστα η  παράνομη αντισημιτική ρητορική μίσους, όπως τονίζεται, πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα και με συνέπεια από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, σύμφωνα με το σχετικό νομικό και μη νομικό πλαίσιο.

Επιπλέον επειδή οι αντισημιτικές πράξεις διαπράττονται από ένα ευρύ φάσμα δραστών, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί, πολιτικών και θρησκευτικών εξτρεμιστών,  συστήνεται  η παροχή μιας ολοκληρωμένης καθοδήγησης των κυβερνήσεων σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς που αφορούν τον πολιτικό και θεσμικό συντονισμός, την Πρόληψη και εκπαίδευση, την Προστασία των Εβραίων, των εβραϊκών κοινοτήτων και των ιδρυμάτων τους αλλά και την δίωξη και επιβολή του νόμου.

Η επιτροπή κατά του ρατσισμού προτείνει επίσης οι κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τις εταιρείες διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων, των τηλεπικοινωνιών και των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου, προκειμένου να δημιουργήσουν αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης και διακοπής της αντισημιτικής ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος