Το μενού του μέλλοντος: Τι θα τρώμε σε 10 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Καλλιέργειες χαμηλών ρύπων και ανθεκτικές στη ζέστη ανοίγουν τον δρόμο για ένα βιώσιμο και προσαρμοσμένο στις κλιματικές προκλήσεις διατροφικό μέλλον.

Σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν το μέλλον της διατροφής, επιστήμονες, σε συνεργασία με την εταιρεία HelloFresh, παρουσίασαν πέντε πρωτότυπα και οικολογικά πιάτα, τα οποία εκτιμάται ότι έως το 2050 θα έχουν ενταχθεί στο καθημερινό μας μενού. Αυτά τα πιάτα περιέχουν ελάχιστο τυρί και καθόλου κρέας– δύο βασικά προϊόντα τα οποία σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκουμε stir fry με νουντλς από φύκια kelp (καφέ φύκια) και «κεφτέδες» από μανιτάρια με σόργο (ένα δημητριακό), μακαρόνια από πρωτεΐνη σόγιας και ramen με τέμπε – μια εναλλακτική φυτική πρωτεΐνη από ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα γεύματα θα μπουν σταδιακά στο καθημερινό μας τραπέζι

Πολλές από τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πιάτα εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους κατά την ανάπτυξή τους. Άλλες καλλιέργειες είναι ανθεκτικές στη ζέστη, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για ένα μέλλον με αυξημένες θερμοκρασίες.

«Η διατροφή μας πιθανότατα θα είναι διαφορετική το 2050, αλλά όχι απαραίτητα όπως την φαντάζονται πολλοί», δήλωσε στην Daily Mail ο Δρ. Τζόζεφ Πουρ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η κλιματική αλλαγή θα απαιτήσει την καλλιέργεια ευρύτερης γκάμας ανθεκτικών στη ξηρασία και στη ζέστη φυτών, πολλά από τα οποία οι πρόγονοί μας ήδη καλλιεργούσαν. Επίσης, θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για να αποτρέψουμε σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές οι τροφές θα είναι ωφέλιμες και για την υγεία μας και για το περιβάλλον» σημείωσε.

Το μενού του μέλλοντος: Τι θα τρώμε σε 10 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι διατροφικές επιλογές του μέλλοντος θα εντάσσονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: γηγενείς καλλιέργειες κάθε περιοχής, φυτά που απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, ανθεκτικές καλλιέργειες από τις Άνδεις και την Αφρική, καθώς και «εξωτικά» τρόφιμα που θα καλλιεργούνται πλέον σε τοπικό επίπεδο.

Οι καλλιέργειες που απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν δέντρα όπως καρυδιές, εσπεριδοειδή και ελιές, που μειώνουν τα αέρια στην ατμόσφαιρα, όπως και μύδια και στρείδια, που απορροφούν άνθρακα από το κέλυφός τους. Άλλα συστατικά που απορροφούν άνθρακα είναι τα φύκια, βασικό συστατικό σε πολλές ασιατικές κουζίνες, και οι βρώσιμοι κάκτοι που χρησιμοποιούνται σε tacos και μαρμελάδες.

Οι καλλιέργειες από τις Άνδεις και την Αφρική προσαρμόζονται στο απρόβλεπτο κλίμα και θα γίνουν τακτικές στα πιάτα μας.
Ο περουβιανός αμάραντος (κιβίτσα) και το κανίχουα, δύο συγγενείς της κινόα από τις Άνδεις, και το τεφ και το φόνιο, δύο είδη σιτηρών από την Αφρική είναι πιθανό να γίνουν τα νέα «σούπερ δημητριακά».

Η HelloFresh προβλέπει επίσης ότι έως το 2050 θα έχουν καθιερωθεί τάσεις όπως η διαχείριση των εβδομαδιαίων αγορών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και η καλλιέργεια περισσότερων συστατικών στο σπίτι.

Το μενού του μέλλοντος: Τι θα τρώμε σε 10 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Νέες τάσεις στη διατροφή

Το τέλος των εβδομαδιαίων αγορών

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαχειρίζεται τα αποθέματα στο σπίτι και θα παραγγέλνει πακέτα γευμάτων προσαρμοσμένα στις διατροφικές μας ανάγκες.

Η διατροφή ως προληπτική ιατρική

Από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο μερίδων, βασισμένο σε μεταβολικά δεδομένα και καθημερινή δραστηριότητα, έως την παρασκευή εξατομικευμένων τροφών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, η υγεία, η διατροφή και η ευεξία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στο μέλλον.

Άνοδος της αστικής γεωργίας

Η παραγωγή τροφής θα γίνει ορατό μέρος των πόλεων και των σπιτιών μας – ακόμη και των ρούχων μας – υποκινούμενη από την επιθυμία για αυτάρκεια σε κρατικό, κοινοτικό και ατομικό επίπεδο.

Συσκευασία και επισήμανση

Ένα καθολικό σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών και επισήμανσης με τεχνολογία blockchain για το αποτύπωμα άνθρακα θα εγγυάται τη βιωσιμότητα τόσο του προϊόντος όσο και της συσκευασίας του.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος