Σρι Λάνκα: Επέστρεψαν στο Ιράν 40 ναυτικοί που απομακρύνθηκαν από εμπορικά πλοία για ιατρικούς λόγους

Η Σρι Λάνκα συντόνισε την απομάκρυνση 40 Ιρανών ναυτικών από 19 εμπορικά πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του νησιού, και μερίμνησε για την επιστροφή τους στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Τουσάρα Ροντρίγκο, οι αρμόδιες αρχές έλαβαν σχετικό αίτημα από την ιρανική πρεσβεία μέσω διπλωματικών διαύλων. Όπως διευκρίνισε, οι ναυτικοί αντιμετώπιζαν επείγοντα ιατρικά περιστατικά, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη φύση των προβλημάτων υγείας τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνσή τους από τα πλοία.

Αναφορές για δεξαμενόπλοια υπό αμερικανικές κυρώσεις

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η ινδική εφημερίδα The Hindu, αναφέρουν ότι οι ναυτικοί επέβαιναν σε δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Στο πλαίσιο του πολέμου στο Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην ιρανική ναυτιλία.

Οι 40 ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Γκάλε, σε απόσταση περίπου 126 χιλιομέτρων από το Κολόμπο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, αναχώρησαν για το Ιράν και επέστρεψαν στη χώρα τους χθες το πρωί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου.

Η προηγούμενη επιχείρηση διάσωσης μετά τη βύθιση του IRIS Dena

Το πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή της Σρι Λάνκα συνδράμουν συχνά σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters.

Νωρίτερα μέσα στο 2026, η Σρι Λάνκα είχε διασώσει δεκάδες Ιρανούς ναυτικούς μετά τη βύθιση του ιρανικού πολεμικού πλοίου IRIS Dena, το οποίο επλήγη από τορπίλη αμερικανικού υποβρυχίου στις 4 Μαρτίου.

Οι σοροί περισσότερων από 80 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση μεταφέρθηκαν στο Ιράν στα μέσα Μαρτίου. Τον επόμενο μήνα επέστρεψαν στη χώρα τους 32 επιζώντες του βυθισμένου πλοίου, καθώς και 208 ναυτικοί από ένα άλλο πλοίο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος