Σώτη Τριανταφύλλου στον «Επίλογο»: «Με ενδιαφέρει η χαρούμενη μετανάστευση – όχι η νοσταλγική μιζέρια»

Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη υποδέχθηκε την εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη και φιλοξένησε μια ουσιαστική συζήτηση με τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό. Χρονικό σε πόλεις με ποτάμι».

Η συγγραφέας μίλησε με το χαρακτηριστικό της ύφος – καυστικό, αναλυτικό και απολύτως πολιτικοποιημένο – για τη θεματική του βιβλίου, το οποίο, όπως είπε, «δεν εξαντλείται σε δύο λόγια». Το Τυφλό Γουρούνι, διαδραματίζεται σε διαφορετικές τοποθεσίες: στο Μέμφις του Τενεσί, στη Μόσχα – τόσο της Ρωσίας όσο και του Τενεσί – αλλά και στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γύρω από τη μετανάστευση και τον αμερικανικό τρόπο ζωής κατά τον 20ό αιώνα, με τις ιστορίες των ηρώων του να εκτείνονται από το 1900 μέχρι και το 1969.

«Το κέντρο του βιβλίου είναι ο Αμερικανικός Κομμουνισμός», σημείωσε η Τριανταφύλλου, εξηγώντας πως η αφήγηση γίνεται από τον Κρις Φίλιπς, ο οποίος σχολιάζει τα απομνημονεύματα του θείου του, του Λι Φίλιπς, Αμερικανού κομμουνιστή, με τίτλο Αριστερή πλευρίτιδα: Απομνημονεύματα ενός Αμερικανού Κόκκινου. «Ίσως ακούγεται οξύμωρο στην Ευρώπη, όμως ο αμερικανικός κομμουνισμός υπήρξε και μάλιστα με πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα».

Η συγγραφέας αναφέρθηκε εκτενώς στη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, φαινόμενο που, όπως τόνισε, «δεν σταμάτησε ποτέ». Παρότι οι ροές παρουσίασαν διακυμάνσεις, η Ελλάδα διατηρεί διαχρονική σχέση με την Αμερική, μια σχέση που άλλαξε δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι η χαρούμενη μετανάστευση. Όχι οι άνθρωποι που θρηνούν για το χωριό που άφησαν πίσω, αλλά εκείνοι που πήγαν στις ΗΠΑ για να γίνουν ευτυχισμένοι. Αυτή η μετανάστευση υπάρχει και με εμπνέει», είπε, αναφερόμενη και στα προηγούμενα βιβλία της Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης και Πιτσιμπούργκο.

Όσο για το αν οι ΗΠΑ παραμένουν σήμερα η γη της επαγγελίας; Η απάντηση της Τριανταφύλλου ήταν ξεκάθαρη: «Εξαρτάται για ποιον. Η μετανάστευση είναι πλέον αυστηρά ελεγχόμενη. Δεν μπορεί να πάει οποιοσδήποτε. Το brain drain είναι η κατηγορία που ευνοείται περισσότερο. Για τους μορφωμένους και τους ανθρώπους με δεξιότητες, οι ΗΠΑ παραμένουν προορισμός».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η «μυθολογία του θείου από την Αμερική» έχει ξεθωριάσει: «Σήμερα όλα είναι διαφανή. Ξέρουμε ότι η ζωή είναι δύσκολη παντού. Δεν υπάρχει πια η εικόνα του ευρωπαίου μετανάστη που θα πάει να πλύνει πιάτα και θα τα καταφέρει. Δεν επιτρέπεται καν να υπάρξει».

Η συγγραφέας άσκησε αυστηρή κριτική και στη σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική κατάσταση των ΗΠΑ, εκτιμώντας πως η παρακμή άρχισε τη δεκαετία του ’80 με την πολιτική του Ρόναλντ Ρήγκαν, η οποία «οδήγησε στον τραμπισμό, ένα επικίνδυνο, αυθόρμητο και ασχεδίαστο μόρφωμα που θέτει σε ρίσκο την οικονομία και την κοινωνία των ΗΠΑ».

Στον τομέα του πολιτισμού, τόνισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν πια πολιτιστική πρωτοπορία όπως στο παρελθόν» και επεσήμανε ότι «η woke culture έχει κάνει πολύ κακό στην τέχνη και την ελευθερία του λόγου». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον Τζόζεφ Νάι, θεωρητικό της «ήπιας ισχύος», ο οποίος πέθανε πρόσφατα, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ υπήρξαν κάποτε παγκόσμιος φορέας πολιτιστικής επιρροής, αλλά σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει ριζικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος