Ο αριθμός των νεκρών από τον μεγάλο σεισμό στο ανατολικό Αφγανιστάν ξεπέρασε τους 1.400 την Τρίτη, με περισσότερους από 3.000 τραυματίες, δήλωσε στο Χ ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Ο ίδιος διευκρίνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το σύνολο των θυμάτων, 1.411 νεκροί και 3.124 τραυματίες, καταγράφηκε στην επαρχία Κουνάρ και ότι περισσότερα από 5.000 σπίτια στην επαρχία αυτή καταστράφηκαν. Νωρίτερα η αφγανική πτέρυγα της Ερυθράς Ημισελήνου εκτιμούσε σε περισσότερα από 8.000 τα σπίτια που καταστράφηκαν στις πληγείσες περιοχές.
Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στην ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή που καταστράφηκε την Κυριακή από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ, ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για εκθετική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
Ο σεισμός ισοπέδωσε χωριά και παγίδευσε ανθρώπους κάτω από τα ερείπια σπιτιών που κατασκευάστηκαν κυρίως από πλίνθους και ξύλο. Το ανώμαλο έδαφος εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχάσουμε τον λαό του Αφγανιστάν που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων έχει κορεστεί», τόνισε ο Ίντρικα Ρατουάτε, μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ένα βήμα μπροστά. «Αυτές είναι αποφάσεις ζωής και θανάτου, ενώ αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο για να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους».
Ο συγκεκριμένος είναι ο τρίτος μεγάλος σεισμός από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021 και η τελευταία κρίση που πλήττει το Αφγανιστάν, το οποίο παραπαίει από βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση της βοήθειας, μια αδύναμη οικονομία και εκατομμύρια ανθρώπους που επέστρεψαν με τη βία από το Ιράν και το Πακιστάν. Οι γυναίκες ούτε που «φαίνονται» σε αυτή την τραγωδία που βιώνει η χώρα καθώς δεν επιτρέπεται στα τηλεοπτικά συνεργεία να τις βιντεοσκοπούν.
«Έχω δει πολλές γυναίκες ανάμεσα στους τραυματίες αλλά δεν μας επιτρέπουν να τις καταγράψουμε με την κάμερα. Έτσι εσείς μπορείτε να δείτε μόνο τους άνδρες και τα παιδιά στις εικόνες αλλά αυτό (τα ελικόπτερα) αποτελούν σωτηρία αυτή τη στιγμή καθώς πραγματικά δεν μπορεί κανείς να φτάσει εκεί οδικώς», δηλώνει στην κάμερα η ανταποκρίτρια του BBC, Γιογκιτα Λιμαγιε.
Αξιωματούχος των Ταλιμπάν τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως νοσοκομεία εκστρατείας, σκηνές, τρόφιμα και καθαρό νερό. Την ώρα που αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ότι για τη χώρα αυτή η καταστροφή αποτελεί την «τέλεια καταιγίδα», λόγω των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζει.
«Αν επρόκειτο να το μοντελοποιήσετε με βάση το τι έχει συμβεί στο παρελθόν, σαφώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποσοστό των θυμάτων θα είναι μάλλον εκθετικό», πρόσθεσε ο Ρατουάτε.
Η UNICEF προειδοποίησε ότι χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν και πρόσθεσε ότι αποστέλλει φάρμακα, ζεστά ρούχα, σκηνές και αδιάβροχα καλύμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσωρινά καταλύματα, όπως και είδη προσωπικής υγιεινής, σαπούνια, απορρυπαντικά, πετσέτες και σερβιέτες υγιεινή.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε εξάλλου ότι τα συνεργεία διάσωσης και οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν γρήγορα τα κουφάρια ζώων ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης των υδάτινων πόρων.
«Οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι συνεχείς μετασεισμοί και η απομακρυσμένη θέση πολλών χωριών εγείρουν σοβαρά εμπόδια στην παράδοση βοήθειας», σημείωσε παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον σεισμό
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία, έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει διαθέσει 1 εκατομμύριο στερλίνες για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την παροχή κρίσιμης επείγουσας και υγειονομικής βοήθειας.
Η Ινδία έχει παραδώσει 1.000 σκηνές και μεταφέρει 15 τόνους προμηθειών σε τρόφιμα στην Κουνάρ, ενώ σήμερα αναμένεται περισσότερη βοήθεια από τη χώρα αυτή.
Άλλες χώρες όπως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν και το Ιράν έχουν δεσμευτεί για την παροχή βοήθειας, αλλά αυτή δεν έχει φτάσει ακόμη.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 130 τόνους βοήθειας και θα διαθέσει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ από το ταμείο Έκτακτης Ανάγκης.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Εύα Χρντσίροβα, δήλωσε ότι «η βοήθειά μας προς το Αφγανιστάν είναι ήδη καθ’ οδόν. Αντιδράσαμε άμεσα στα δυσάρεστα νέα για τον σεισμό. Δύο πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ αναμένεται να φτάσουν στην Καμπούλ μέσα στην εβδομάδα, μεταφέροντας 130 τόνους απαραίτητων ειδών όπως σκηνές, φάρμακα, νερό, ρούχα και είδη υγιεινής».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 1 εκατομμύριο ευρώ από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για τις χώρες και τους συνεργάτες που μπορούν να παράσχουν βοήθεια επί τόπου. «Αυτό το πακέτο προστίθεται στη μακροχρόνια δέσμευσή μας για στήριξη στο Αφγανιστάν», δήλωσε η ίδια.
Πηγή: Associated Press, ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος