Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την κατάπαυση του πυρός – «Αναχαιτίστηκαν όλοι» ανακοινώνει το Ισραήλ και προαναγγέλλει αντίποινα

To Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή (07/06) ότι το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του, στον πρώτο βομβαρδισμό από τότε που τέθηκε σε ισχύ μια εύθραυστη εκεχειρία στις αρχές Απριλίου, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για μια συμφωνία για τον «τερματισμό του πολέμου».

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ιράν επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις πυραύλων και επικαλέστηκε τις ένοπλες δυνάμεις ότι «αν το Ισραήλ απαντήσει στις ιρανικές επιθέσεις ή δεν σταματήσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, οι ιρανικές επιθέσεις θα συνεχιστούν».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε όλους τους πυραύλους από το Ιράν, αλλά προειδοποίησε ότι «η άμυνα δεν είναι ερμητική», προσθέτοντας ότι οι σειρήνες ήχησαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο βόρειο Ισραήλ, αλλά δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την υποστηριζόμενη από το Ιράν «Χεζμπολάχ», η οποία συχνά πυροβολεί την περιοχή.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές στο Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε μηνύματα σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας μέχρι στιγμής:

  • Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει για αντίποινα αφού το Ισραήλ χτύπησε την Κυριακή τα νότια προάστια της Βηρυτού χωρίς προειδοποίηση, αψηφώντας το αίτημα της Ουάσινγκτον πριν από μέρες να σταματήσει. Το Ισραήλ το χαρακτήρισε ως αντίποινα για τα πυρά της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
  • Η επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό ήρθε λίγες ημέρες αφότου οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες που φιλοξένησαν οι ΗΠΑ, αν και η Χεζμπολάχ απέρριψε τη συμφωνία. Η επίθεση σε ένα κτίριο κατοικιών σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε 20, δήλωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
  • Το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Βηρυτό θα ανανέωνε «πλήρη πόλεμο» σε όλη τη Μέση Ανατολή, ακόμη και καθώς το Πακιστάν προσπαθεί να επανεκκινήσει τις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Το Ιράν θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο.
  • «Οι αμερικανικές δυνάμεις σε όλη τη Μέση Ανατολή παραμένουν σε εγρήγορση και έτοιμες», δημοσίευσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο X λίγο πριν από τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος