Προϋπολογισμός ΕΕ 2023: Απαιτείται «σημαντική χρηματοδότηση» για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

H οικονομική ανάκαμψη, η υγεία, η δράση για τη νεολαία και το κλίμα και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το ΕΚ οι προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023,

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Κοινοβούλιο ζητά έναν «προϋπολογισμό προσανατολισμένο στο μέλλον που ταιριάζει με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης για τη διασφάλιση μιας ισχυρότερης Ένωσης Υγείας, την επιτυχία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και την προώθηση μιας δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης. συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν επενδύσεις για την προώθηση του κράτους δικαίου, των αξιών της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θέλουν επίσης χρηματοδότηση για τη δημιουργία μεγαλύτερων ευκαιριών για όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, και για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα είναι ισχυρότερος παράγοντας εξωτερικής πολιτικής.

Ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ, προγράμματα υγείας και υποστήριξη των νέων

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για περαιτέρω ανάπτυξη το 2022, «η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές παραμένει, υπό το φως παραγόντων όπως η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού, οι υψηλές τιμές ενέργειας, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, καθώς και η συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία». Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023 θα «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της Ένωσης»

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η κρίση του COVID-19 έχει θέσει τα συστήματα δημόσιας υγείας «υπό άνευ προηγουμένου άγχος και έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες προκλήσεις», ενώ προκαλεί επίσης «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους νέους, τις προοπτικές απασχόλησής τους, τις συνθήκες εργασίας και την ψυχική υγεία». Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την προτεραιότητα που δίνεται στην πολιτική της ΕΕ για την υγεία και ζητούν πρόσθετους πόρους και «εστίαση στη νεολαία, αξιοποιώντας τη δυναμική του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές».

Επιτυχία της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης

Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, καθώς και η φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, «θα απαιτήσουν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να γεφυρωθεί το επενδυτικό χάσμα στην πράσινη μετάβαση και να επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού». Το ψήφισμα λέει επίσης «ότι το κόστος της αδράνειας θα ήταν πολύ υψηλότερο» και τονίζει την ανάγκη για «φιλόδοξους πόρους για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Προώθηση του κράτους δικαίου, των αξιών της ΕΕ, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της εφαρμογής τους

Για να διασφαλιστεί η ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, το Κοινοβούλιο επιμένει ότι ο μηχανισμός επιβολής όρων για το κράτος δικαίου πρέπει να εφαρμοστεί «άμεσα και πλήρως». Ανησυχώντας για τη «σημαντική επιδείνωση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων (…) σε ορισμένα κράτη μέλη», οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης ένα «φιλόδοξο επίπεδο πόρων» για το πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες». ή το «πρόγραμμα δικαιοσύνης».

Εισβολή στην Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν «την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία» από τη Ρωσία και προτρέπουν την ΕΕ «να εγγυηθεί σημαντική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών συνεπειών της, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την υποδοχή των προσφύγων». Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να «κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα για να στηρίξουν την Ουκρανία», καταλήγουν.

Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για τον προϋπολογισμό του 2023 τον Ιούνιο του 2022, η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού είναι το πρώτο έγγραφο που εκπονεί το Κοινοβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία προϋπολογισμού . Καθορίζει τη γραμμή που αναμένει να ακολουθήσει η Επιτροπή κατά την κατάρτιση της πρότασης προϋπολογισμού.

Πάνω από το 90% του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει σε πολίτες, περιφέρειες, πόλεις, αγρότες και επιχειρήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος