ΠΟΥ: Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τον καταστροφικό αντίκτυπο της ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης στην υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων αμάχων και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ουκρανικό σύστημα υγείας απεικονίζει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία.

Η τραγική κατάσταση

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια εν εξελίξει αξιολόγηση των αναγκών υγείας σε εθνικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε δείχνουν ότι από τα 1.000 νοικοκυριά που έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής, ένα στα τρία (30%) που έχει τουλάχιστον ένα άτομο με χρόνια νόσο έχει αναφέρει προβλήματα στην πρόσβαση στη φροντίδα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι δύο στα πέντε νοικοκυριά (39%) έχουν τουλάχιστον ένα μέλος με χρόνια ασθένεια, όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη ή καρκίνο.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναζήτησαν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πρόσφατα, και από αυτούς, δύο στους πέντε ήτοι το 39% ανέφεραν την κατάσταση ασφάλειας ως τον κύριο λόγο, ενώ το 27% ανέφερε ότι δεν ήταν καθόλου διαθέσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τα περισσότερα νοικοκυριά (70%) που συμμετείχαν στην έρευνα στεγάζονται στα σπίτια τους αυτή τη στιγμή, ενώ ένα 11% μένει με φίλους και μέλη της οικογένειάς του σε σχετικά ασφαλέστερες περιοχές, το 8% μετακινείται εντός της Ουκρανίας και το 3% είναι σε ένα καταφύγιο ή καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους.

Οι άμαχοι έχουν δικαίωμα στην Υγεία

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ και Επικεφαλής του Γραφείου της ΠΟΥ στην Ουκρανία Δρ. Ζαρνό Χαμπιχτ, «εξακολουθούμε να μην μπορούμε να προσεγγίσουμε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στα ανατολικά, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Λάβαμε αναφορές, για παράδειγμα, ότι σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις υγείας και τα νοσοκομεία στην περιφέρεια Λουχάνσκ είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, ενώ η κατάσταση είναι κρίσιμη σε αρκετές άλλες. Είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουμε πρόσβαση, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε τις ανάγκες υγείας και να μεταφέρουμε ζωτικές προμήθειες σε πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης. Οι άμαχοι έχουν δικαίωμα στην υγεία, ακόμη και σε περιόδους πολέμου»

Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ανησυχητική μέρα με τη μέρα. Ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών, και όλο και περισσότερο ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού, είναι σημαντικός και η συνήθης ανοσοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού κατά του COVID-19, μειώνεται σημαντικά λόγω του πολέμου. Η πρόσβαση σε αναπαραγωγική, μητρική και προγεννητική φροντίδα, καθώς και σε φροντίδα ψυχικής υγείας, επηρεάζεται σοβαρά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, περιορισμένης κινητικότητας, σπασμένων αλυσίδων εφοδιασμού και μαζικής μετακίνησης.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Νοσοκομεία

Τους τελευταίους δύο μήνες ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 162 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη, παρέδωσε 300  μετρικούς τόνους έκτακτης ανάγκης και ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 142 μετρικοί τόνοι έχουν φτάσει στους προορισμούς τους, κυρίως στα ανατολικά , νότια και βόρεια της χώρας όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.

Παρέδωσε προμήθειες έκτακτης ανάγκης για τη διενέργεια έως και 207.000 χειρουργικών επεμβάσεων, φάρμακα και εξοπλισμό υγειονομικής περίθαλψης για να εξυπηρετήσει 7,45 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και 15 γεννήτριες ντίζελ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νοσοκομείων και εγκαταστάσεων υγείας.

Επιπλέον παρέδωσε 130.000 γρήγορες δοκιμές αντιγόνου COVID-19, 1.000 φιαλίδια Τοσιλιζουμαβης, για τη θεραπεία σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή περιπτώσεων COVID-19. Παρήγγειλε παράλληλα 20 ασθενοφόρα που θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τη ρωσική εισβολή, 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός της Ουκρανίας και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Ουκρανίας. Άλλα 2,9 εκατομμύρια σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος