ΠΟΥ: Ο Covid -19 ευθύνεται για 14,83 εκατομμύρια υπερβάλλοντες θανάτους παγκοσμίως

Array

Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε τον θάνατο 15 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2020 και το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκαν χθες (14/12) στο «Nature».

Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός ευθύνεται για περίπου 14,83 εκατομμύρια «υπερβάλλοντες θανάτους» παγκοσμίως, τρεις φορές περισσότερους από όσους είχαν αναφερθεί προηγουμένως, υπογραμμίζοντας τον καταστροφικό και εκτεταμένο αντίκτυπο της νόσου, καθώς οι χώρες προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ υπολόγισαν ότι περίπου 14,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19 σε όλο τον κόσμο, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021- 2,7 φορές περισσότερο από τις επίσημες αναφορές για 5,4 εκατομμύρια.

ΠΟΥ: Ο Covid -19 ευθύνεται για 14,83 εκατομμύρια υπερβάλλοντες θανάτους παγκοσμίως
(Nature)

Οι ερευνητές του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η ανάλυση των υπερβαλλόντων θανάτων δίνει μια πιο πλήρη εικόνα του αριθμού των θανάτων από τον κορονοϊό από ό,τι οι επίσημες στατιστικές, καθώς λαμβάνει υπόψη την έλλειψη διαγνωστικών τεστ, τη διαφορά στα πρότυπα για την πιστοποίηση των θανάτων από τον ιό, τα ασυνεπή, ελλιπή στατιστικά στοιχεία, καθώς και τους θανάτους που συνδέονται έμμεσα με την πανδημία από ζητήματα όπως οι ευρύτερες διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, η Ινδία είχε πολύ περισσότερους υπερβάλλοντες θανάτους που συνδέονται με την πανδημία από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι θάνατοι ανέρχονται στα 4,7 εκατομμύρια – περίπου 10 φορές περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό που έχει ανακοινώσει η ινδική κυβέρνηση.

Την Ινδία ακολουθούν η Ρωσία (1,1 εκατομμύρια), η Ινδονησία (1 εκατομμύριο) και οι ΗΠΑ (932.000).

Αυτές είναι οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό υπερβαλλόντων θανάτων μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021:

  1. Ινδία

2. Ρωσία

3. Ινδονησία

4. ΗΠΑ

5. Βραζιλία

6. Μεξικό

7. Περού

8. Τουρκία

9. Αίγυπτος

10. Νότια Αφρική

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει 6,66 εκατομμύρια θανάτους.

ΠΗΓΗ: Forbes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος