ΠΟΥ: Ενέκρινε την χρήση του αντιικού Paxlovid της Pfizer για θεραπεία ασθενών με Covid 19

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Το πράσινο φως για χρήση στην θεραπεία της Covid 19 έλαβε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το φάρμακο Paxlovid της Pfizer, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Το Paxlovid συνιστάται για ασθενείς που δεν είναι ακόμη σοβαρά άρρωστοι αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ηλικιωμένους ή όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αυτή η σύσταση βασίζεται σε νέα δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 3078 ασθενείς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται κατά 85% μετά από αυτή τη θεραπεία. Σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου (πάνω από 10% κίνδυνος νοσηλείας), αυτό σημαίνει 84 λιγότερες νοσηλείες ανά 1000 ασθενείς. Ο ΠΟΥ πάντως προτείνει να μην χρησιμοποιείται το φάρμακο σε ασθενείς με χαμηλότερο κίνδυνο, καθώς τα οφέλη που βρέθηκαν ήταν αμελητέα.

Το φάρμακο δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στον εμβολιασμό, τόνισε η ειδικός του ΠΟΥ, Τζάνετ Ντίαζ, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Ακόμη και ήπιες λοιμώξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εάν εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς δεν είναι σαφές από προηγούμενες μελέτες. Το Paxlovid αλληλεπιδρά επίσης με άλλα φάρμακα. Επομένως, η πρόσληψη πρέπει να συζητηθεί με τους γιατρούς σε κάθε περίπτωση.

Εμπόδια για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος

Ένα εμπόδιο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι ότι το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί μόνο όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Η έγκαιρη και ακριβής εξέταση είναι επομένως απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση αυτής της θεραπείας. Τα δεδομένα που συλλέγονται δείχνουν ότι το μέσο ημερήσιο ποσοστό δοκιμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι τόσο χαμηλό όσο το ένα ογδόντα του ποσοστού σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Η βελτίωση της πρόσβασης σε έγκαιρες δοκιμές και διάγνωση σε χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι το κλειδί για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτής της θεραπείας.

Το αρχικό προϊόν, που πωλείται με την ονομασία Paxlovid, θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο προεπιλογών του ΠΟΥ, αλλά τα γενόσημα προϊόντα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα από πηγές διασφάλισης ποιότητας. Πολλές εταιρείες γενόσημων (πολλές από τις οποίες καλύπτονται από τη συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ του Medicines Pool και της Pfizer) συζητούν για την Προεπιλογή του ΠΟΥ, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να μπορούν να προμηθεύουν το φάρμακο διεθνώς.

Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά ανεπιφύλακτα στην Pfizer να κάνει τις τιμές και τις συναλλαγές της πιο διαφανείς και να διευρύνει το γεωγραφικό πεδίο της άδειας με το Medicines Patent Pool, έτσι ώστε περισσότεροι κατασκευαστές γενόσημων να αρχίσουν να παράγουν το φάρμακο και να το διαθέσουν ταχύτερα σε προσιτές τιμές.

Αναθεώρηση του ΠΟΥ για χρήση της Ρεμδεσεβίρης

Μαζί με την σύσταση για τη χρήση του νιρματρελβίρης και της ριτοναβίρης, ο ΠΟΥ ενημέρωσε επίσης τη σύστασή του για το αντιικό φάρμακο της ρεμδεσιβίρης. Προηγουμένως, ο ΠΟΥ είχε προτείνει να μην χρησιμοποιείται σε όλους τους ασθενείς με COVID-19 ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου, λόγω του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων εκείνη την εποχή που έδειχναν μικρή ή καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα. Μετά τη δημοσίευση νέων δεδομένων από μια κλινική δοκιμή που εξετάζει το αποτέλεσμα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, ο ΠΟΥ ενημέρωσε τη σύστασή του. Ο ΠΟΥ προτείνει τώρα τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με ήπια και μέτρια νόσο που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος