Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο για να μοιράσει χαρά και δώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Όπως κάθε Χριστουγεννιάτικη παραμονή, η NORAD – η στρατιωτική υπηρεσία αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά – παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο.
Πώς ξεκίνησε η παράδοση
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια παιδιά παρακολουθούν την πορεία του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο μέσω του NORAD Santa Tracker, το οποίο χρησιμοποιεί στρατιωτικό ραντάρ για να εντοπίσει το αεροσκάφος του Άγιου Βασίλη καθώς μοιράζει δώρα στα παιδιά. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή η δημοφιλής χριστουγεννιάτικη παράδοση ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια… από ένα τυπογραφικό λάθος σε μια εφημερίδα του Κολοράντο.
Το 1955, η εταιρεία Sears Roebuck & Co. δημοσίευσε μια διαφήμιση σε εφημερίδα της περιοχής, με έναν αριθμό τηλεφώνου που τα παιδιά μπορούσαν να καλέσουν για να μιλήσουν με τον Άγιο Βασίλη. Ωστόσο, αντί για απευθείας γραμμή με τον Βόρειο Πόλο, ο αριθμός που είχε τυπωθεί λάθος συνδεόταν με το τηλέφωνο στο γραφείο του διοικητή επιχειρήσεων της CONAD (σήμερα NORAD), του Συνταγματάρχη Χάρι Σουπ.

Μια μέρα εκείνου του Δεκεμβρίου, το τηλέφωνο χτύπησε και μια φωνούλα στην άλλη άκρη ρώτησε για τον Άγιο Βασίλη. Αν και αρχικά εκνευρίστηκε, ο Σουπ αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα παιδιά του. Καθώς οι κλήσεις συνέχιζαν, ο Σουπ άρχισε να βάζει προσωπικό της αεροπορίας να απαντά για λογαριασμό του Άγιου Βασίλη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι αεροπόροι πρόσθεσαν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη στον πίνακα παρακολούθησης πτήσεων του κέντρου επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό πτήσεων πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα παιδιά του Σουπ λένε ότι ο πατέρας τους δέχθηκε επιστολές από όλο τον κόσμο που τον ευχαριστούσαν για το χιούμορ του και για την αρχή μιας παράδοσης που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους.
Η NORAD ανέλαβε την ευθύνη για την παρακολούθηση του Άγιου Βασίλη το 1958. Μέχρι σήμερα, μέλη του προσωπικού της NORAD, προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να βοηθήσουν στην απάντηση σε κλήσεις, επιστολές και email παιδιών και στην παρακολούθηση της πτήσης του Άγιου Βασίλη κάθε Χριστούγεννα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος