Ζορμπά: Η πιστοποίηση του καταλόγου των ακινήτων θα κλείσει τον κύκλο των αμφιβολιών (video)

Τους άξονες και τους στόχους του υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε η Μυρσίνη Ζορμπά, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο είπε ότι η πιστοποίηση του καταλόγου των ακινήτων θα κλείσει τον κύκλο των αμφιβολιών και την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για την Πέμπτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιοφυλάκων και την οποία χαρακτήρισε άτοπη. Η συνέντευξη δόθηκε στο ιστορικό “Ακροπόλ Παλλάς” της Πατησίων ένα νέο χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής για την απεργία

«Η απεργία έχει συγκεκριμένα αιτήματα, που περιγράφονται στο εξώδικο της Ομοσπονδίας τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και συνέχισε: «’Να μας δοθεί’, να δοθεί δηλαδή στην Ομοσπονδία Εργαζομένων, ‘ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών’. Πάει μαζί με το δεύτερο αίτημα, τη δημοσιοποίηση των όρων παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αυτό που ζητούν είναι μια λευκή κόλλα χαρτί. Δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα. Όσον αφορά τους όρους παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν υπάρχει κανένας όρος παράδοσης. Τουλάχιστον γι’ αυτή την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει στη διαχείριση του Δημοσίου.

Τίθενται κάποια ζητήματα σχετικά με τη θεσμική κατοχύρωση από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει την απεργία. Δεν υπάρχει κάποιο νομικό κενό, το έχουμε κοιτάξει, είμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των ΚΑΕΚ. Έτσι, η γενική εξαίρεση, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο, θα γίνει και ονομαστική. Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να θυμίσουμε, ότι τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί είναι αυτά που μεταβίβασε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρομαι στα ακίνητα της Πλάκας. Ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει στη δημόσια συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν είναι και κάτι σημαντικό.

Θα αναφερθώ σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν περιβάλλοντα χώρο του μνημείου του Λυσικράτη. Όσοι είναι αρχαιολόγοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ένα ακίνητο να είναι περιβάλλων χώρος ενός μνημείου της κλασικής αρχαιότητας, στο οποίο πρωτοεμφανίζεται ο κορινθιακός ρυθμός στο εξωτερικό ενός κτιρίου. Υπάρχουν ακίνητα που στα ΦΕΚ απαλλοτρίωσης αναφέρονται ως σημαντικά για τη διάσωση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πλάκας και ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής τους.

Όλα αυτά μαζί αποτελούν ακίνητα που βρίσκονται μέσα στη λεγόμενη ζώνη προστασίας, που το ελληνικό κράτος έχει δηλώσει στην UNESCO για την Ακρόπολη. Δεν είναι κάπου αυτά τα ακίνητα, είναι στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης.

Αυτά τα ακίνητα τα στερήθηκαν ελληνικές οικογένειες μέσω απαλλοτριώσεων για το δημόσιο σκοπό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν το 2013-2014 στο ΤΑΙΠΕΔ, με υπογραφές των τότε υπουργών – μεταξύ αυτών της κυρίας Κεφαλογιάννη και του κ. Γεωργιάδη ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτό το θόρυβο.

Έχω επίσης μπροστά μου δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του τον Ιούλιο. “Βλέπω θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση και των αρχαιολογικών χώρων.

Κατηγορούμαστε ότι έχουμε μεταβιβάσει στην ΕΤΑΔ αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία – που δεν το έχουμε κάνει – από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δια του αρχηγού τους έχουν πει ότι η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιωτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι δική μας πολιτική αυτή, ούτε την υλοποιούμε. Θα πρέπει να πάρει θέση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι εννοούσε λέγοντας ότι βλέπει θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Λέει και κάτι άλλο στη συνέντευξή του αυτή. “Αν κάποιος δοκιμάσει για παράδειγμα να κλείσει την Ακρόπολη, θα τον πετάξω έξω”. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή την τακτική. Εμείς μιλάμε με τους εργαζόμενους, τους εξηγούμε λογικά τα επιχειρήματα που έχουμε – και τα πολιτικά και τα νομικά – και τους καλούμε να σκεφτούν πού βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απεργία, η οποία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το υπουργείο Πολιτισμού για ένα μη θέμα. Έχουμε δει το Σύλλογο Αρχαιολόγων, τα λέμε δημοσίως σε εσάς και μέσω υμών στον ελληνικό λαό» είπε τέλος, ο κ. Στρατής.

Tα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού

– Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου. «Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο και προϋπόθεση για να προτείνουμε πολιτισμικές πολιτικές, που θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας, με τελικό στόχο την βελτίωση των όρων της πολιτισμικής δημοκρατίας» εξήγησε η κ. Ζορμπά. Το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου, επεξεργάζεται ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Παντείου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο 2019.
– Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, με χρονικό ορίζοντα δεακετίας 2020-2030. Αυτό «σημαίνει κυρίως δικτύωση των ζωντανών κυττάρων πολιτισμού της περιφέρειας με το υπουργείο Πολιτισμού, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοδυναμία και αυτοτέλεια τους».
Νέος Οργανισμός Βιβλίου και Ανάγνωσης: « Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εκδότες, τους μεταφραστές, τα περιοδικά, τους φορείς του βιβλίου, και περιμένουμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πολλοί ήμασταν που είχαμε λυπηθεί όταν είχε κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τους αναγνώστες της νέας γενιάς, είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματική πρόκληση».
Πολιτισμός και παιδιά: Στον τομέα αυτό πρόκειται να σχεδιαστούν νέα προγράμματα για ανήλικα παιδιά. Οι πολιτικές παρεμβάσεις πολιτισμού θα αναπτυχθούν μετά την έρευνα που έχει ξεκινήσει το Παιδαγωγικό τμήμα του ΕΚΠΑ, για τη σχέση των ανηλίκων με τις υπηρεσίες και την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών.
Νέοι και παιδιά και νέοι δημιουργοί και καλλιτέχνες. «Το πρόγραμμα θα προκηρυχτεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα φέρνει κοντά δημιουργικές ομάδες νέων παραγωγών και καλλιτεχνών, τόσο με τις μικρές ηλικίες όσο και με έφηβους και νέους έως 18 ετών» είπε η κ. Ζορμπά.
Πολιτισμός και αθλητισμός. «Συνεργασία εντός και εκτός γηπέδων για να φτάσουμε σ’ ένα καλύτερο επίπεδο διαλόγου. Ο αθλητισμός είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πολιτισμικό γεγονός μεγάλων διαστάσεων».

Το Ακροπόλ, θα ανοίξει ταχύτατα στο κοινό είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «η αναπαλαίωση του κτιρίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα το διαχειρίζεται. Εξετάζουμε την ιδέα να δημιουργηθεί εδώ ένας κόμβος πολιτισμικής δραστηριότητας, με εκθέσεις, παραστάσεις, ανοιχτές πρόβες. Ένας χώρος εξωστρέφειας, νεανικός, χωρίς καθωσπρεπισμό».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος