Ξεκινάει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που ξεκινάει από σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου. Τιμώμενη χώρα της έκθεσης είναι εφέτος η Ινδονησία.

ο Ιρακινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Najem Wali θα μιλήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης για «Τα σύνορα στην εποχή της μετανάστευσης και του εκπατρισμού». Η έκθεση παρουσιάζεται εφέτος ανανεωμένη, με περισσότερα περίπτερα, περισσότερους εκθέτες, ανανεωμένο υλικό και ευκαιρίες για συναντήσεις μεταξύ συγγραφέων.

Ο Αυταρχισμός της πολιτικής εξουσίας στην Ινδονησία, όπως περιγράφεται μέσα από τη λογοτεχνία, είναι ένα από τα μεγάλα σημεία ενδιαφέροντος στα οποία εστιάζει η έκθεση (η χώρα υπέφερε μετά την πτώση της ολλανδικής αποικιοκρατίας από την τριαντάχρονη δικτατορία του στρατηγού Σουχάρτο).

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει κάνει πολλές προετοιμασίες για την έκθεση. Στο Ελληνικό Περίπτερο, που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του, θα προβληθεί το έργο είκοσι νέων συγγραφέων και τριάντα τριών νέων δημιουργών κόμικς. Η ενότητα για τους νέους δημιουργούς έχει τιτλοφορηθεί «Νέες ελληνικές φωνές» και θα φιλοξενηθεί μαζί με άλλες θεματικές ενότητες της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής: τα βιβλία που απέσπασαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και λευκώματα ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων.

Αύριο στις 16:30 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κύπριου συγγραφέα Αιμίλιου Σολωμού «Ημερολόγιο μιας απιστίας» (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2013). Τον συγγραφέα θα συστήσει στο κοινό ο εκδότης του Νίκος Ψυχογιός και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν μαζί του η Γερμανίδα μεταφράστριά του Michaela Prinzinger και ο Γερμανός εκδότης του Jan Hübel (το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί και θα εκδοθεί σε οκτώ χώρες).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο θα παρουσιαστεί επίσης έρευνα που εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) με τίτλο «Οι έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls».

Η παρουσίαση της ανθολογίας «Futures: poetry of the Greek crisis», σε επιμέλεια Θοδωρή Χιώτη, που θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Penned in the Margins, περιλαμβάνεται ανάμεσα στις εκδηλώσεις. Ακόμα, στο πλαίσιο της έκθεσης Θα παρουσιαστεί δίγλωσσος ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου, που έχει στοιχειοθετηθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με βάση τους καταλόγους της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή το Σαββατοκύριακο για το κοινό, ενώ τις τρείς πρώτες ημέρες θα λειτουργήσει μόνο για επαγγελματίες. Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν σε αυτή 14 εκδότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος