Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές

Κανονικά θα συνεχιστούν οι συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση, παρά την διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ που προκάλεσε αντιδράσεις σε Ελλάδα αλλά και Βρετανία ακυρώνοντας τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στα “ΝΕΑ” τόνισε ότι η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. “Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές” σημείωσε.

Πιστεύουμε πως μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους (δανεισμός Γλυπτών) θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο“, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί άλλωστε ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις, ενώ ο αρχηγός του εργατικού κόμματος Κιερ Στάρμερ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εκφράζει μια διαφορετική προσέγγιση για τα Γλυπτά εφόσον το κόμμα του κερδίσει στις επόμενες εκλογές.

Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέρος των ζωφόρων που κοσμούσαν τον Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για περισσότερο από δύο αιώνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος