Διπλωματική αντιπαράθεση για την απρέπεια Σούνακ – «Μπούμερανγκ» η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού

Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για διπλωματική απρέπεια κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών, στη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε θα μπορούσε να ισχύει», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζει, εν τω μεταξύ, τη στάση του Ρίσι Σούνακ ο ηγέτης των Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ σε ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου τονίζεται ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

Διπλωματική αντιπαράθεση για την απρέπεια Σούνακ – «Μπούμερανγκ» η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού

«Σαφώς υπάρχουν εσωτερικοί λόγοι και το 2024 είναι έτος εκλογών και ο Σούνακ είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις… αλλά η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζεται» τόνισε την Τρίτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η στάση του Σούνακ φαίνεται ότι γύρισε μπούμερανγκ για τον ίδιο, καθώς στη Βρετανία κάνουν λόγο για αποτυχημένη διπλωματία αφού προσπάθησε να δείξει με αυτή την κίνηση μία σκληρή στάση, προκειμένου να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με το να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, καθώς τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκονται σταθερά 20 μονάδες πίσω από αυτά του Εργατικού Κόμματος.

Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υπουργός Επικρατείας, που είχε παραιτηθεί επί κυβέρνησης Σούνακ, κατηγόρησε τον Bρετανό πρωθυπουργό ότι προσβάλει τη χώρα και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρίσι Σούνακ σνομπάρει αρχηγό κράτους.

Αντιδράσεις καταγράφονται και στον βρετανικό Τύπο, με τους Times να γράφουν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το Politico κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ».

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Σούνακ φαίνεται να έχει σκληρύνει τη θέση της. Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ είπε ότι «η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα Γλυπτά, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου». Και ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει δάνειο χωρίς οι Έλληνες να αποδεχθούν ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος» των αρχαιοτήτων.

Διπλωματική αντιπαράθεση για την απρέπεια Σούνακ – «Μπούμερανγκ» η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Για μια πρωτοφανή πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες γράφει ο Guardian, ενώ η φιλοκυβερνητική Daily Mail σχολιάζει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε πολιτισμικό βανδαλισμό. Παράλληλα, δημοσκόπηση που διενεργείται στο yougov.co.uk, δείχνει πως το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξήγησε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα και να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα Κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση.

Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέρος των ζωφόρων που κοσμούσαν τον Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για περισσότερο από δύο αιώνες.

Διαβάστε ακόμα:

H Victoria Hislop στο Πρώτο: Σοκαριστικό, μεγάλο λάθος του Σούνακ – Θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους (audio)

Νία Βάρνταλος: Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα έρθω να πάρω η ίδια τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Έχω μεγάλη τσάντα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος