Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο Αθηνών

Έκθεση με αρχειακό υλικό του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζεται στον χώρο του ίδιου του Ωδείου, από τις 27 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου 2018, με αφορμή τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το πρόγραμμα «Ανοιχτές Συλλογές» της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου για το 2018.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών λειτουργίας και προσφοράς του Ωδείου Αθηνών στον χώρο της μουσικής παιδείας, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Το Ωδείο και οι μαθητές του», μια έκθεση που αφορά, επί της ουσίας, στους ίδιους τους μαθητές του.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ωδείου, το 1871, ώς και σήμερα. Στην έκθεση γίνεται φανερή η φιλοσοφία της ίδρυσης του Ωδείου, ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η λειτουργία του και, στη συνέχεια, να καλλιεργηθούν τα ταλέντα των σπουδαστών. Η φιλοσοφία αυτή έρχεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με αυτό που πίστευε παλιότερα μια μεγάλη μερίδα ατόμων, ότι δηλαδή το Ωδείο απευθυνόταν στους πλούσιους. Η αλήθεια όμως είναι ότι ιδρύθηκε για να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία σε άτομα που δεν είχαν την οικονομική άνεση για να κάνουν μουσικές σπουδές.

Όπως τονίζει αποκλειστικά στο ert.gr η επιμελήτρια της έκθεσης και διαχειρίστρια του αρχείου του Ωδείου Αθηνών, Στέλλα Κουρμπανά, «… το Ωδείο Αθηνών απευθυνόταν στη μέση και κατώτερη κοινωνική τάξη, σε αυτούς που δεν μπορούσαν να μάθουν μουσική στο σπίτι. Εκείνοι που είχαν τα χρήματα μάθαιναν στο σπίτι και εξακολουθούσαν να μαθαίνουν εκεί, υπάρχει και πλήθος τεκμηρίων για αυτό. Αυτό θεωρώ πως ήταν πολύ ενδιαφέρον σαν διάθεση από τους ιδρυτές του Ωδείου και, για αυτόν τον λόγο, προσπάθησα να το αναδείξω ιδιαίτερα. (…) Tα πρώτα χρόνια του Ωδείου τα μαθήματα ήταν δωρεάν. Μετά μπήκαν κάποια δίδακτρα, αλλά πάντα υπήρχαν μαθητές που δεν πλήρωναν. Υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν διδασκαλίας για λόγους οικονομικούς. Οι άριστοι μαθητές μπορούσαν να διεκδικήσουν μια υποτροφία και έτσι να έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν και παράλληλα να μαθαίνουν μουσική ή θέατρο βέβαια».

Eκτός από φωτογραφικό υλικό, η έκθεση κρύβει και …μικρούς θησαυρούς που μπορεί κανείς να ανακαλύψει: μαθητολόγια, εξετασιολόγια, γραπτά εξετάσεων, χειρόγραφες παρτιτούρες, φωτογραφίες, αφιερώσεις και επιστολές, προγράμματα συναυλιών, αλληλογραφία και υποτροφίες… Τα εκθέματα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και διατηρούνται ευανάγνωστα και χωρίς φθορές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες επιστολές μαθητών και διακεκριμένων καλλιτεχνών όπου γράφουν τις σκέψεις τους. Στα αναρίθμητα ονόματα των μαθητών που πέρασαν ανά τα χρόνια από το Ωδείο Αθηνών ξεχωρίσαμε τους Αλέκο Ξένο, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Αλίκη Βατικιώτη, Κώστα Πασχάλη, Μιχάλη Αδάμη, Γιώργο Σισιλιάνο, Γιώργο Χατζηνίκο, Γιώργο Κουρουπό, Αργύρη Κουνάδη, Χρήστο Λεοντή, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Σπύρο Σακκά, Ντόρα Μπακοπούλου, Δημήτρη Σγούρο, Λεωνίδα Καβάκο, Στέφανο Κορκολή κ.ά.

Το αρχειακό υλικό είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή μέσω κώδικα γρήγορης ανταπόκρισης (QR codes). Οι επισκέπτες της μπορούν, έχοντας συγκεκριμένη διαθέσιμη εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν όποια εκθέματα επιθυμούν.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.


Info

Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19

Τηλ.: 210 7240673

Διάρκεια: 27 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου 2018

Ημέρες: Δευτέρα ώς Σάββατο, 10:00-20:00

Ρεπορτάζ: Ράνια Θεοδωρακοπούλου 

Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ