Συνέντευξη με τον Γιάννη Σακκά περί φιλοσοφίας και ποίησης

Μία μέρα μετά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του με τον τίτλο «Οι πύλες των οδών της ημέρας και της νύχτας» στον ΙΑΝΟ (27/11/2018) συναντήσαμε τον ακαδημαϊκό ιστορικό Γιάννη Σακκά στις Εκδόσεις Πατάκη για να μιλήσουμε, ανάμεσα σε άλλα, για το βιβλίο του, τους μεγάλους φιλοσόφους της ιστορίας, την ποίηση και τα ταξίδια αυτογνωσίας του ανθρώπου…


Συνέντευξη-ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου στον ΙΑΝΟ, μίλησαν και ανέλυσαν οι Χαράλαμπος Σκιάνης, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, κριτικός λογοτεχνίας, Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και Γιώργος Βέης, πρέσβης επί τιμή, ποιητής.

Στην παρουσίαση απαγγέλθηκαν μέρη από το ποίημα  «Οι πύλες των οδών της ημέρας και της νύχτας». 

Στο video που ακολουθεί παρακολουθούμε αποσπάσματα από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση.

Συνέντευξη με τον Γιάννη Σακκά περί φιλοσοφίας και ποίησηςΤο ποίημα του Γιάννη Σακκά βασίζεται σε φιλοσοφικές έννοιες που εκφράζονται ποιητικά. “Πρόκειται για μια βιωματική σύλληψη της σκέψης, δηλαδή σκέψη φιλτραρισμένη από αισθήματα και σκιρτήματα ψυχής, μια συγκινησιακή ενσάρκωση του λόγου…” αναφέρει ο Γιάννης Σακκάς στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. “Ο βασικός όρος, η βασική έννοια μέσα στο ποίημα, είναι η λέξη ταξίδι. Αυτό δηλαδή που κάνουμε όλοι μας κάποια στιγμή, να αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να φεύγει μπροστά και να περιπλανάται προς το άγνωστο. Αυτό ακριβώς το ταξίδι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνεται από τον αρχαίο φιλόσοφο Παρμενίδη. Σημασία έχει η εμπειρία του ταξιδιού γιατί το ταξίδι προσφέρει τα πάντα. Ο λόγος που το ταξίδι προσφέρει τα πάντα είναι διττός: πρώτον, το ταξίδι είναι μια μεγάλη εμπειρία για τον άνθρωπο, τον γεμίζει πάρα πολλά πράγματα, τον γεμίζει συναισθηματικά, και δεύτερον το ταξίδι αυτό σου ανοίγει νέους ορίζοντες, νέες δυνατότητες και συνέχεια προχωράς προς το άγνωστο, μαθαίνεις νέα πράγματα. Γι΄αυτό είναι ενδιαφέρον το ταξίδι, γιατί συνέχεια μαθαίνεις…” εξηγεί ο ακαδημαϊκός.

Στο ποίημα του Γιάννη Σακκά παρουσιάζονται ως έννοιες δύο πορείες: το κοσμικό ταξίδι και το υπαρξιακό, οντολογικό ταξίδι προς τα μέσα. Αυτά τα δύο ταξίδια δένονται μεταξύ τους με δύο πράγματα: πρώτον με τη διάσταση του χώρου και του χρόνου και δεύτερον με τον αριθμό 7, τον συμβολικό αριθμό των Πυθαγορείων, τον αριθμό που “κρύβει κάτι το μυστήριο, που εκφράζει την τάξη και την αρμονία στο σύμπαν, που εκφράζει την τελειότητα…”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη με τον Γιάννη Σακκά στο video.

Ο Γιάννης Σακκάς ετοιμάζεται ήδη για το επόμενο συγγραφικό του βήμα. Επιμένει στην ποίηση αλλά η νέα ποιητική του συλλογή θα είναι κάπως διαφορετική από την πρώτη του καθώς θα αφορά στον αρχαίο αλλά και στον σύγχρονο κόσμο, στον βίο των ανθρώπων στο τότε και στο τώρα μέσα από μια ερευνητική μελέτη στο πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε και πώς ζουν τώρα. Ο αναγνώστης και στη νέα ποιητική συλλογή του ιστορικού κ. Σακκά θα διασχίζει χώρους και χρόνους από τη μία εποχή στην άλλη.


Ο Γιάννης Σακκάς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1965. Είναι καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας και Ασφαλείας και τακτικός συνεργάτης σε επιτροπές αξιολόγησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια συνδυάζει τις ιστορικές/ διεθνολογικές του μελέτες με τη φιλοσοφία και την ποίηση.

Συνέντευξη με τον Γιάννη Σακκά περί φιλοσοφίας και ποίησης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος