Μνήμες από τους αθλητικούς χώρους – Συμπεράσματα για το σήμερα

Ξεχείλισαν οι μνήμες την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην ΕΣΗΕΑ στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου βιβλίου “Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις – Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Μεταπολίτευση” (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος, ISBN 9789609511704, κεντρική διάθεση “Πολιτεία” Ασκληπιού 1-3, Αθήνα 21 0360 0235).

Οι ομιλητές του πάνελ δεν έμειναν μόνο στα όσα έχουν πει και έχουν μεταφερθεί στις σελίδες του βιβλίου, αλλά παρουσίασαν και ανέκδοτη ύλη-στοιχεία. Ξεχώριζε η μορφή του Διουνύση Χριστακόπουλου του αθλητή ΕΠΟΝίτη που περιέγραψε πως στην κατοχική Καλαμάτα, χρησιμοποιήθηκε ο αθλητισμός για να στηρίξει τις δραστηριότητες της Εθνικής Αντίστασης.

Το πάνελ αποτελούσαν:

Ο Νίκος Μάλλιαρης (προεδρείο της βιβλιοπαρουσίασης) υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα και της Προοδευτικής, δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Αστέρας 2004», δραστήριος στις τάξεις των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα, αλλά και στο κλαμπ των φίλων της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα.

Μνήμες από τους αθλητικούς χώρους – Συμπεράσματα για το σήμερα
Δ. Χριστακόπουλος

Ο Διονύσης Χριστακόπουλος, αθλητής σε μικρή ηλικία στην Κατοχή και «αετόπουλο» της ΕΠΟΝ, όπου το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη των αντιστασιακών δραστηριοτήτων ενάντια στους κατακτητές, στην πόλη της Καλαμάτας, όπου διέμενε. Ο πατέρας του με έντονη συνδικαλιστική δράση, εκτελέστηκε στους 200 της Καισαριανής.

Μνήμες από τους αθλητικούς χώρους – Συμπεράσματα για το σήμερα
Κ. Μανταίος,Γ. Ξαρχουλάκος,Δ. Μακρής

Ο Κώστας Μανταίος, καλαθοσφαιριστής των Αμπελοκήπων, του Αετού Θεσσαλονίκης και ακολούθως του Πανελευσινιακού την εποχή που η χούντα είχε ορίσει στρατιωτικούς επιτρόπους στις διοικήσεις των σωματείων. Ενδιάμεσα στα χρόνια της αθλητικής του δράσης υπήρξε και πολιτικός κρατούμενος του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΑΟ Αμπελοκήπων, αλλά και μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Ο Γιάννης Ξαρχουλάκος, ποδοσφαιριστής στην ανεξάρτητη ομάδα ΠΑΟΛ και στη συμμετέχουσα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αθήνας, Βικτώρια και οργανωτικός γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Ο Δημήτρης Μακρής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Θύελλας Ραφήνας και μερικά χρόνια αργότερα και γυμναστής της ομάδας.

Ο Τάσος Επιτρόπου, δημοσιογράφος και διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ.

Ακολούθησε ο συγγραφέας του βιβλίου Νάσος Μπράτσος.

Από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν επισημαίνεται η δήλωση του Γιώργου Ουσταμπασίδη (πρόεδρος παλαιμάχων της Νέας Ιωνίας και ποδοσφαιριστής στον “Ίκαρο”, ομάδα που δημιούργησε η δικτατορία) που είπε ότι όσοι λόγω της συγχώνευσης παίξαμε στον Ίκαρο δεν ήμασταν χουντικοί και δεν στηρίζαμε το καθεστώς, άλλωστε η χούντα όταν πηγαίναμε να ανέβουμε στην Α’ Εθνική, όχι μόνο δεν στήριξε την ομάδα, αλλά την εμπόδισε.

Επίσης ο Αντώνης Σελεμενάκης, μέλος της διοίκησης του ιστορικού Α. Ο Τρίτων (το παρόν έδωσε και ο Νίκος Παπακώστας από το ΔΣ του Τρίτωνα), που ιδρύθηκε το 1942 μέσα στο περιβάλλον των θανάτων από το λιμό και τις εκτελέσεις, δήλωσε ότι Τρίτων δεν είναι μόνο ο Αντετοκούμπο (η ομάδα από όπου ξεκίνησε) αλλά ο σύλλογός έχει πολύ μεγάλη ιστορία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Ιούλιος Συναδινός, πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ο Αριστομένης Συγγελάκης συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, η Γεωργία Μαχαίρα πρόεδρος του πανελλαδικής ένωσης φίλων και απογόνων της ΕΠΟΝ, ο Θοδωρής Λιάπης από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Φωτο: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος