Η μνήμη κράτησε πολλά και σημαντικά

Αν ο τίτλος του βιβλίου «Από όσα η μνήμη κράτησε», αφήνει περιθώρια για την εκτίμηση ότι κάποια πράγματα ξέφυγαν της προσοχής του συγγραφέα από το πέρασμα των δεκαετιών, τότε αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Κάθε άλλο μάλιστα.

Mαζική συμμετοχή, αλλά και ταυτόχρονη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, χαρακτήρισαν την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου του Γεράσιμου Μαυρογεώργη «Από όσα η μνήμη κράτησε», που έγινε την Πέμπτη 13 Αυγούστου στο παραδοσιακό καφενείο του “Αυγά” στον Εύδηλο Ικαρίας.

O συγγραφέας εξιστορεί τα όσα ο ίδιος έζησε από τα παιδικά του χρόνια έως και τη δικτατορία, ως αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και συμμετέχων στη διάρκεια της κατοχής στις αντιστασιακές οργανώσεις στην Ικαρία.

Η μνήμη κράτησε πολλά και σημαντικάΗ εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων των Ικαριακών Δρώμενων – Φεστιβάλ Ικαρίας.

Το βιβλίο προλόγισαν οι: Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος και Γιάννης Μαυρογεώργης προϊστάμενος ταχυδρομείου Ευδήλου. Η πρώτη παρέμβαση επικεντρώθηκε στη δεκαετία του ’30 και την περίοδο της κατοχής, τονίζοντας και “τη συμβολή του βιβλίου στις σημερινές απόπειρες υποτίμησης του ιστορικού ρόλου της Εθνικής Αντίστασης” και η δεύτερη κυρίως στα μεταπολεμικά χρόνια.

Η μνήμη κράτησε πολλά και σημαντικάΑκολούθως μίλησε ο συγγραφέας που όπως ανέφερε συγκινώντας το ακροατήριο “εγώ δεν είμαι ζωή, είμαι ιστορία” και “σαν τυπογράφος τύπωσα χιλιάδες βιβλία, γνώρισα συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές, αλλά δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι σε αυτή την ηλικία θα γινόμουν κι’ εγώ συγγραφέας”.

Χαιρετισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ικαρίας Σωτήρης Πολίτης, που θυμήθηκε ότι ο συγγραφέας που στον επαγγελματικό του βίο ήταν τυπογράφος του ενέπνευσε την αγάπη για το γραπτό δημοσιογραφικό λόγο όταν ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της ικαριακής εφημερίδας “Αθέρας” στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και τον επισκέπτονταν στο τυπογραφείο του.

Η μνήμη κράτησε πολλά και σημαντικάΕπίσης μίλησαν τα παιδιά του συγγραφέα Θοδωρής και Κυριακή Μαυρογεώργη (που έκανε και το εξώφυλλο του βιβλίου) και τα εγγόνια του 95χρονου συγγραφέα Γιάννης και Νικολέτα. Παρέμβαση έκανε από τις εκδόσεις “Νότιος Άνεμος”, ο Βασίλης Καρναβάς.

Τους προλόγους στο βιβλίο έχουν γράψει ο Διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας Μιχάλης Λυμπεράτος και ο Πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης.

Σχετική είδηση: Γεράσιμος Μαυρογεώργης: “από όσα η μνήμη κράτησε”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος