Χωμενίδης για τη “Νίκη”: Ξεκίνησα ένα γράμμα προς την κόρη μου κι έγραψα ένα μυθιστόρημα για τον ελληνικό 20ό αιώνα

«Μαζευτήκαμε σήμερα για να γιορτάσουμε ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα: τη «Νίκη», του Χρήστου Χωμενίδη. Μια όμορφη ιστορία για την σύγχρονη Ελλάδα, μια νέα κοπέλα που μεγαλώνει μέσα σε ιστορικά γεγονότα που μας επηρεάζουν ακόμη. Αντικρίζει τις περισσότερες από τις διαμάχες και τους πολέμους που μας έχουν σημαδέψει. Κατά κάποιο τρόπο, η ηρωίδα είναι ο 20ός αιώνας, είναι η Ελλάδα», δήλωσε ο Άνταμ Πράις, πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια απονομής του Βραβείου Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος  στον Έλληνα συγγραφέα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Χωμενίδης στο λόγο που εκφώνησε και ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, παραλαμβάνοντας το βραβείο σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι «ξεκίνησα να διηγούμαι την ιστορία μιας οικογένειας. Και έφτασα να διηγηθώ την ιστορία μιας χώρας. Ξεκίνησα ένα γράμμα προς την κόρη μου, να της μιλήσω για τη συνονόματη γιαγιά της, τη μεγάλη Νίκη, η οποία είχε πεθάνει προτού η μικρή Νίκη γεννηθεί. Και έγραψα ένα μυθιστόρημα για τον ελληνικό 20ό αιώνα».

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους αποκάλυψε πως όταν άρχισε να γράφει το μυθιστόρημα ήταν 46 ετών και η κόρη του 2. Επειδή όμως ο πατέρας του είχε πεθάνει στην ηλικία των 48, τον είχε πιάσει πανικός ότι θα πεθάνει και ο ίδιος στην ίδια ηλικία. «Έτσι, ένιωσα την ανάγκη να αφήσω μια κιβωτό με τις ιστορίες της οικογένειας. Ξεκίνησα να γράφω ένα γράμμα στη Νίκη, έτσι ώστε να το βρει μετά το θάνατό μου. Φυσικά δεν πέθανα. Όταν ήμουν στη σελίδα 10, κατάλαβα ότι δεν γράφω γράμμα. Γράφω ένα μυθιστόρημα», είπε ο κ. Χωμενίδης.

Πηγή: ec.europa.eu

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος