Την παραίτησή του από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου υπέβαλλε ο Γιαν Φαμπρ (vid)

Ανακοινώθηκε πριν λίγο και επίσημα η παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο οποίος με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά ανακοινώνει το λόγο παραίτησής του:

«Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους», αναφέρει στην επιστολή του ο Βέλγος καλλιτέχνης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε ο Γιαν Φαμπρ από πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου».

Η επιστολή παραίτησης που απέστειλε ο Γιαν Φαμπρ στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κοινοποιήθηκε και στο ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Επίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις και για την καλή λειτουργία του θεσμού θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 16:00, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ.

Σε δήλωσή του στην εφμερίδα L’ avenir o Γιαν Φαμπρ αναφέρει πως αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, «υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», και συμπληρώνει: «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο εγώ ήρθα μ’ ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Σημειώνεται πως εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Θέατρο Σφενδόνη, σε ανοιχτή επιστολή τους ζήτησαν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, χαρακτηριζοντάς τον persona non grata, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση.

Στην εκπομπή της τηλεόρασης της ΕΡΤ “Διπλή Ματιά”, μίλησαν σήμερα εκ μέρους των καλλιτεχνών που συγκεντρώθηκαν χθες στο θέατρο “Σφενδόνη”, η σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου και η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα. Στην ίδια εκπομπή, αύριο Κυριακή στις 09:00, θα είναι προσκεκλημένος ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ “Διπλή Ματιά” και τις Μαρίνα Δεμερτζιάν και Εμμανουέλα Αργείτη, μιλούν για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου και η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος