Τελλόγλειο Ίδρυμα: 2 εκθέσεις ζωντανεύουν ανάγλυφα την Επανάσταση του 1821 και τους πρωταγωνιστές της

Array

δύο εκθέσεις συμμετέχει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, εκτίθενται πορτρέτα των μορφών του αγώνα, πίνακες, έγγραφα, αντικείμενα , χάρτες και σπάνιο αρχειακό υλικό που ζωντανεύουν ανάγλυφα την εποχή και τους πρωταγωνιστές της.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του παρουσιάζουν τις εκθέσεις «Επανασύσταση ’21 – Θεσσαλονίκη» και «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821». Πέρα από το αυτονόητο, κοινός άξονας των δύο εκθέσεων είναι η Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου που φυλάσσεται στο ΑΠΘ. Πρόκειται για τα αποκτήματα μιας ζωής του πλούσιου Αιγυπτιώτη που ήταν μανιώδης συλλέκτης ό,τι σχετικού με την Επανάσταση του ‘21.

Το ΑΠΘ και άλλοι φορείς μας φέρνουν σε επαφή με τα έργα της συλλογής Τρικόγλου αλλά και ό,τι ξέραμε ή είχαμε φανταστεί για τη επανάσταση.
56 λιθογραφίες και χαρακτικά ξένων ζωγράφων, αποτελούν την πραγματική ή φανταστική απεικόνιση των ηρώων και ηρωίδων της Επανάστασης που, ελλείψει άλλης, αποτέλεσε τη μήτρα όλων των κατοπινών αναπαραστάσεων.

Την σκυτάλη παίρνουν οι επόμενοι ζωγράφοι που, έχοντας ως πρότυπο τις λιθογραφίες, αφήνουν τη φαντασία  να καλπάσει, μεταπλάθοντας σε ελαιογραφίες ιστορικές στιγμές του Αγώνα. Στα εκθέματα ξεχωρίζουν η Χάρτα του Ρήγα, το ακρόπρωρο του πλοίου Άρης του Μιαούλη, το γιαταγάνι του Καραϊσκάκη, η πιστόλα του Διάκου, ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη.
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν ως τα μέσα του Σεπτέμβρη η πρώτη και τέλος του Οκτώβρη η δεύτερη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος