“Τεχνικές κολύμβησης”: γράφει η Ελίζα Παναγιωτάτου

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Οι Τεχνικές κολύμβησης έχουν ως αφετηρία το νερό, απαραίτητο για να μάθει κανείς να κολυμπάει. Το νερό με τη σειρά του έχει μέσα του αμέτρητους οργανισμούς, ψάρια, θηλαστικά, χταπόδια, γοργόνες αλλά και μικροοργανισμούς, και όποιος μαθαίνει να κολυμπάει συνυπάρχει με όλα αυτά τα έμβια όντα. Κι ας μην φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Το βιβλίο αυτό μιλάει για τα πράγματα που δεν διακρίνονται αμέσως. Ακολουθεί δύο κορίτσια που γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα παιδικό πάρτι και έγιναν το ένα καθρέφτης του άλλου. Και μέσα από τα δύο αυτά κορίτσια, τη Μαρία και τη Στεφανία, συναντά όσους προηγήθηκαν αυτών, γιατί τα σώματα πάντα έχουν γραμμένο πάνω τους το παρελθόν τους.

Επίσης τα σώματα δεν υπάρχουν αποκομμένα από το περιβάλλον τους αλλά ζουν σε βιότοπους ακριβώς όπως τα ζώα, και έτσι το βιβλίο αυτό παρατηρεί τους τόπους για να καταλάβει πώς κινούνται μέσα τους τα δύο κορίτσια που γεννήθηκαν στην Αθήνα τη δεκαετία του ’80 και μεγάλωσαν σε διαμερίσματα βλέποντας ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, για να ανακαλύψουν κάποια στιγμή ότι δεν είναι πια κορίτσια αλλά γυναίκες. Και κάπου εκεί αρχίζουν να χρειάζονται τις τεχνικές κολύμβησης για να μπορέσουν να κινηθούν μέσα στον κόσμο με τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες.

Στο βιβλίο αυτό η Μαρία και η Στεφανία περνάνε από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και στη συνέχεια στην ενηλικίωση και δεν μένουν αλώβητες, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν το σώμα τους, κι ενώ συνεχώς αναζητούν κάτι και παρατηρούν τον κόσμο με περιέργεια, δεν χάνουν στιγμή από τα μάτια τους η μία την άλλη.

Στην ιστορία αυτή εκτός από τα ζώα παρούσες είναι και οι μητέρες και μαζί μ’ αυτές η αναμέτρηση μιας γενιάς γυναικών με τις μανάδες τους, με την παρουσία και την απουσία τους καθώς και με την πανταχού παρούσα εικόνα τους τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση.

Στις Τεχνικές κολύμβησης τα δύο κορίτσια γίνονται το ένα σημείο αναφοράς για το άλλο. Η συνύπαρξη αυτή με τα χρόνια παίρνει διάφορες μορφές, καθρεφτίζει ομοιότητες και διαφορές, χτίζοντας κώδικες και κόσμους για δύο. Γίνεται άλλες φορές γυάλα προστασίας και άλλες πεδίο σύγκρουσης και τελικά, κοιτώντας την άλλη, η καθεμία εξασκεί τις δικές της δυνάμεις.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται αυτός ο δεσμός μέσα στον χρόνο και ο ρυθμός της αφήγησης μέσα στην οποία κινούνται οι δυο γυναίκες. Ο ρυθμός αυτός συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο του βιβλίου καθώς δεν παραμένει πλαίσιο αλλά αποτελεί βασικό συστατικό του περιεχομένου.

Οι Τεχνικές κολύμβησης είναι η ιστορία ενηλικίωσης δύο κοριτσιών που χτίζουν μια συμβιωτική σχέση ως αντίβαρό σε απουσίες και ενώ μεγαλώνοντας θα συναντήσουν άντρες, γυναίκες, απώλειες, ρωγμές και πολλών ειδών εμπειρίες, η παρουσία της άλλης θα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί η καθεμία να κινείται μέσα στο νερό και να ελίσσεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία.

Ελίζα Παναγιωτάτου

“Τεχνικές κολύμβησης”: γράφει η Ελίζα Παναγιωτάτου
Βλέπεις ένα σπίτι και το αναγνωρίζεις ως δικό σου. Έναν άντρα και τον αναγνωρίζεις ως γείτονα. Έναν δρόμο ως καταγωγή. Έναν ήλιο ως ήλιο. Και ούτω καθεξής. Με τον καιρό μπερδεύεσαι και ορίζεις ξανά. Κάτι δικό σου ως σπίτι. Τον γείτονα ως άντρα. Και ο ήλιος πάντα ήλιος. Η Μαρία έλειπε πάνω από δέκα χρόνια από εκεί όπου είχε γεννηθεί. Εντωμεταξύ είχαν πεθάνει κι άλλοι που δεν τους θυμόταν πια και είχαν γεννηθεί πολλοί που δεν τους ήξερε καν. Η Άννα έμοιαζε στη μητέρα της. Τα ίδια χείλια, τα ίδια μαλλιά, η ίδια πίσω απ’ όλα ειρωνεία. Το σπίτι από την άλλη δεν έμοιαζε με σπίτι. Κι ο δρόμος ήταν δρόμος. Όταν τον είδε να έρχεται, είχε από πίσω του τον ήλιο.
(απόσπασμα από το βιβλίο)

“Τεχνικές κολύμβησης”: γράφει η Ελίζα ΠαναγιωτάτουΗ Ελίζα Παναγιωτάτου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε Γλωσσολογία στο ΕΚΠΑ, έκανε MSc στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Master of Arts (M.A.) στο Freie Universität Berlin. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ανταναναρίβο στη Μαδαγασκάρη.
Έχει μεταφράσει το βιβλίο Η Μάχη της Κρήτης του Heinz Richter (Γκοβόστης 2011).
Προηγούμενα βιβλία της: Αυτά έγιναν χτες (Κουκούτσι 2015) και (Δε) μιλάς (μαζί με τη Λίντα Ακέντε, Ουαπίτι 2016). Το τρίτο βιβλίο της, Τεχνικές κολύμβησης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες (σελ.: 158, τιμή: 10,00 €).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος