Ταινίες της εβδομάδας: Ιρλανδία, Αργεντινή, Ελλάδα – Σκληρά μαθήματα σύγχρονης ιστορίας

Μπορεί να είμαστε ακόμα εγκλωβισμένοι στα δίχτυα που άφησε πίσω της περνώντας η «Ελπίδα», οι κινηματογράφοι όμως πάντα θα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο, για να μεταφερθούμε για λίγο στην ιστορία κάποιου άλλου, βγαίνοντας από τα δικά μας χιονισμένα παπούτσια.

Ας δούμε λοιπόν ποιες ταινίες κάνουν πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες την Πέμπτη 27 ιανουαρίου 2022.

Μπέλφαστ

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας γίνεται τίτλος, σύμβολο, ιστορική αναφορά και ανατριχιαστική ταινία. Σχεδόν αυτοβιογραφική, με το χρώμα να εμφανίζεται μονάχα στιγμές (στην αρχή και εντός μιας κινηματογραφικής αίθουσας), το ασπρόμαυρο δράμα του Κένεθ Μπράνα είναι έντιμο και γνήσιο δημιούργημα που δεν μπορεί να αφήσει κανένα ασυγκίνητο.

1969: οι διαμάχες για την ένωση της Ιρλανδίας με τη Μεγάλη Bρετανία βρίσκονται σε εξέλιξη, με αναταραχές σε όλη τη χώρα. Ο μικρός Μπάντι (Τζουντ Χιλ) βλέπει μπροστά στα μάτια του τη βία να γιγαντώνεται. Ο πατέρας του (Τζέιμι Ντόρναν) βλέπει τη ζωή τους να αλλάζει. Η γιαγιά του (Τζούντυ Ντενς) δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον τόπο της αλλά αναγνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Και οι θεατές, ανίκανοι να αντιδράσουμε στο πεπραγμένο της ιστορίας, παρακολουθούμε με πόνο στην καρδιά τα διλήμματα μιας προκαθορισμένης απομάκρυνσης.

Αζόρ: Ο Κώδικας του Τραπεζίτη

Όπως και το «Μπέλφαστ», έτσι και το «Αζόρ: Ο Κώδικας του Τραπεζίτη» καταθέτουν άρτια οπτικοποιημένες, ταραγμένες πολιτικά περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Η υπό δικτατορία Αργεντινή του 1980 βρίσκεται στο προσκήνιο της ιστορίας.

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αντρέας Φοντάνα παρακολουθούμε την οδύσσεια του αντικαταστάτη ενός Ελβετού τραπεζίτη που ταξιδεύει στην Αργεντινή, προσπαθώντας να εξερευνήσει τις συνθήκες εξαφάνισης του. Το έργο του όμως δεν είναι εύκολο, αφού η διαφθορά των υψηλά ιστάμενων εμπλεκόμενων και των πλουσίων πελατών, δεν αφήνουν περιθώριο στην αλήθεια να βγει στην επιφάνεια.

Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας

Το πολιτικό ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνης, με πρεμιέρα σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, αποτελεί το σίκουελ του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση».

Η ταινία «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας», επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα. Με την κάμερα να την ακολουθεί στην πορεία της προς τον νομικό Γολγοθά και τα παράλογα της δικαιοσύνης, θέτει ερωτήματα για την έννοια της δημοκρατίας στη σύγχρονη ελλάδα αλλά και τον αγώνα μιας μητέρας που εκπροσωπεί την ουσία και το απόσταγμα της μαχόμενης δικαιοσύνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος