Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια. Όχι, δεν είναι μια νέα τάση της μόδας, αλλά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές για τις σημαντικές βραβεύσεις είναι μόλις 10 και 11 ετών αντίστοιχα.

Θα είναι φέτος το Όσκαρ μικρότερο και ασπρόμαυρο;

Ο Jude Hill είναι βόρειο-Ιρλανδός, γεννήθηκε το 2010, είναι μόλις 11 ετών, μόλις 1 μέτρο και 33 εκατοστά και 31 κιλά. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ήταν η ταινία Μπελφαστ του Κένεθ Μπράνα που έχει πάρει ήδη το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ του Τορόντο, και άρα, όπως συνηθίζεται στους βραβευμένους του TIFF, θα πρωταγωνιστήσει και στα Όσκαρ.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
Ο Jude Hill στην πρεμιέρα της ταινίας ‘Belfast’ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (Vianney Le Caer/Invision/AP)

Ο Woody Norman έχει ήδη 15 συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Δουλεύει από τεσσάρων ετών ως μοντέλο και ηθοποιός. Στην ταινία του Mike Mills C’mon C’mon συνεργάζεται ισάξια σε υποκριτική, άνεση και συναίσθημα με τον βραβευμένο με Όσκαρ συμπρωταγωνιστή του Χοακίν Φίνιξ. Γεννήθηκε το 2009 (άρα είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος του Jude), ζυγίζει 30 κιλά (εδώ ο Jude είναι κατά ένα κιλό πιο «γεμάτος») και το ύψος του είναι μόλις 1.22 (η διαφορά τους είναι 11 πόντοι). Έχει δικό του Instagram και ήδη κάποιους followers.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκιαΠαρ όλες τις διαφορές στο ύψος, το βάρος και την ηλικία, που στους ενήλικες δείχνουν μηδαμινές αλλά στα παιδιά τεράστιες, ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τρέχουν με 1000 στην κούρσα των Όσκαρ…

«Παίζει» να έχουμε νικητή πιτσιρικά;

Τα Όσκαρ εδώ και λίγα χρόνια, ίσως λόγω πολιτικής ορθότητας, ίσως επειδή το είχαν παρακάνει με τα κλισέ, αποφάσισαν να ανοιχτούν σε άλλα πελάγη. Δύο χρόνια πριν Κορεάτικη ταινία (Τα Παράσιτα) κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το βραβείο καλύτερης ταινίας. Λίγα χρόνια πριν, στην 74η απονομή, αμέσως μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, μεγάλοι νικητές ήταν οι Αφροαμερικάνοι (Χάλι Μπέρυ, Ντένζελ Γουάσινγκτον και το τιμητικό καριέρας στον Σίντνεϊ Πουατιέ) και το 2017 το σενάριο επαναλαμβάνεται με το Moonlight να κερδίζει τα τρία πιο σημαντικά Όσκαρ της βραδιάς. Λίγο αργότερα, το 2014 και το 2015, ο Αλεχάνδρο Γκονθάλες Ινιάριτου και ο Αλφόνσο Κουαρόν γίνονται οι πρώτοι μεξικάνοι που πρωταγωνιστούν στις Όσκαρικές βραδιές αλλά και το 2018 και 2019 που ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και ο Κουαρόν ξανά, γίνονται τα πρόσωπα της βραδιάς.

Το «Roma» γίνεται επίσης η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες μετά την καθιέρωση των έγχρωμων φιλμ, ενώ λίγα χρόνια πριν, άλλη μια ασπρόμαυρη ταινία, «Ο Αρτίστας» κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Γάλλο Ζαν Ντιζαρντέν.

Τί σχέση έχουν όμως τα παραπάνω παραδείγματα με τα παιδιά ηθοποιούς; Αυτά «δεν τα παίζουν» στις βραβεύσεις.

Παιδιά… στα Όσκαρ

Στην κατηγορία πρώτου ανδρικού ρόλου, ο νεότερος υποψήφιος για Όσκαρ ήταν ο Τζάκι Κούπερ σε ηλικία μόλις 9 ετών για την ταινία Skippy.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
Ο Jackie Cooper με το κοστούμι που φορούσε στην ταινία του 1931 “Skippy”, για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου (AP Photo)

Για τον δεύτερο Γυναικείο Ρόλο η νεότερη υποψήφια ήταν η νεοζηλανδή Κίσα Καστλ-Χιους που κέρδισε υποψηφιότητα σε ηλικία 13 ετών για «Το Σημάδι της Φάλαινας».

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
Η 13χρονη υποψήφια για Όσκαρ Keisha Castle-Hughes φτάνει στην 76η Τελετή Απονομής των Όσκαρ το 2004 (AP Photo/Laura Rauch)

Ο νεότερος υποψήφιος στην κατηγορία δεύτερου ανδρικού ρόλου ήταν ο χαρισματικός Τζάστιν Χένρι που στα 6 του κέρδισε υποψηφιότητα για το «Κράμερ Εναντίον Κράμερ». Ο Τζάστιν Χένρι παραμένει ο νεοτερος υποψήφιος για Όσκαρ σε οποιαδήποτε κατηγορία.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
O ηθοποιός Dustin Hoffman με τον 6χρονο υποψήφιο για Όσκαρ Justin Henry, στην πρεμιέρα της ταινίας “Κράμερ εναντίον Κράμερ” το 1979 στο Λος Άντζελες (AP Photo, File)

Μόνο στον δεύτερο γυναικείο ρόλο έχουμε νικήτριες παιδιά. Με πρώτη τη νεότερη υποψήφια, την Τατούμ Ο’ Νιλ, που στα 10 της είχε κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο το 1974.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
H Tatum O’Neal κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο που κέρδισε στην 46η Τελετή Απονομής Όσκαρ το 1974, για τον ρόλο της στην ταινία “Paper Moon” (AP Photo)

Ακολουθεί η Άννα Πάκουιν, που κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για τα «Μαθήματα Πιάνου» σε ηλικία 11 ετών.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
H Anna Paquin με το αγαλματίδιο που της απονεμήθηκε για τον ρόλο της στην ταινία “The Piano” στην 66η Τελετή Απονομής Όσκαρ το 1994. (AP Photo/Douglas C. Pizac)

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σίρλευ Τεμπλ στα 6 της, το 1934, είχε πάρει τιμητικό Όσκαρ ως παιδί θαύμα.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
Η Shirley Temple ερμηνεύοντας την “Little Miss Marker” το 1933. (AP Photo)

Οι νεότεροι νικητές στις παραπάνω κατηγορίες, μόνο παιδιά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν:

Ο νεότερος νικητής Όσκαρ πρώτου Ανδρικού ρόλου ήταν ο Έντριεν Μπρόντι στα 29 του.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
O Adrien Brody παραλαμβάνει το Όσκαρ του για την ταινία “The Pianist” το 2003 (AP Photo/Kevork Djansezian)

Η νεότερη νικήτρια στην κατηγορία πρώτου γυναικείου ρόλου ήταν η Μάρλι Μάτλιν σε ηλικία 21 ετών το 1986 για την ταινία «Τα Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού». Δεν είναι μόνο η νεότερη νικήτρια του συγκεκριμένου βραβείου, αλλά και η μόνη κωφή ηθοποιός που το έχει λάβει.

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
H Marlee Matlin βραβεύθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού το 1986 για τον ρόλο της στην ταινία “Children of a Lesser God,” (AP Photo/Lennox McLendon)

Τέλος στην κατηγορία δεύτερου ανδρικού ρόλου, στα 20 του το 1981 ο Τίμοθυ Χάτον είχε κερδίσει το βραβείο για το «Συνηθισμένοι Άνθρωποι».

Στα Όσκαρ θα φοράνε κοντά παντελονάκια
Ο Timothy Hutton βρβσαεύθηκε με Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ταινία “Ordinary People,” το 1981. Στη φωτογραφία είναι με τους ηθοποιούς Mary Tyler Moore και Jack Lemmon (AP Photo)

Αντί να παίζουν με παιχνίδια, παίζουν με ταινίες

Αντί να παίζουν με παιχνίδια, παίζουν με ταινίες, αλλά και με τα συναισθήματα του κοινού. Φέτος είναι η χρονιά και του Woody και του Jude, που τους ίδιους και τις ταινίες τους συνδέουν περισσότερες συμπτώσεις από ότι συνήθως συμβαίνει.

Και ο Jude και ο Woody φέτος πρωταγωνιστούν σε ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στα Όσκαρ.

Και ο Jude και ο Woody γεμίζουν τη μεγάλη οθόνη με την άνεση και την απλότητα τους.

Και ο Jude και ο Woody παίζουν σε ασπρόμαυρες ταινίες.

Και οι δύο ταινίες έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Ρώμης.

Αναλυτικότερες κριτικές και για τις δύο ταινίες, τις επόμενες μέρες από το ertnews.gr.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος