“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”

του Νάσου Μπράτσου

“Καλόν ευ λέγε”, δηλαδή να επαινείς το καλό, σημαίνει το Δελφικό Παράγγελμα που αναφέραμε και νομίζουμε ότι χαρακτηρίζει απόλυτα τη νέα έκδοση της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών με τίτλο “Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας” (ISBN 978-960-88697-8-3).

“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”
Χ. Ξενάκης

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου ο πρόεδρος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών Χριστόδουλος Μ. Ξενάκης: “Φυσικά τα δελφικά παραγγέλματα είναι αντικείμενο μελέτης και έρευνας των Πανεπιστημίων, των φιλοσόφων και των διανοούμενων της πατρίδας μου – και όχι μόνο. “Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”Εμένα απλώς μου ήρθε η σκέψη να τα καταστήσω πιο προσιτά σε νέους και απλούς ανθρώπους, γιατί πιστεύω ότι σ’ αυτούς κυρίως απευθύνονται. Με ποιόν τρόπο;

“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”
Επιτέλει συντόμως – Να ενεργείς και να ολοκληρώνεις κάτι σύντομα

Να χαραχθούν πάνω σε μαρμάρινες πλάκες οι οποίες να σηματοδοτήσουν το μονοπάτι που διατρέχει όλη την Ικαρία. Η τολμηρή αυτή ιδέα με τρόμαξε αρχικά, και με ανάγκασε να ζητήσω τη γνώμη ενός σοφού και γνώστη του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη.

“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν ήθελα να επιχειρήσω ν κάνω διατριβή! Ήθελα να δανειστώ τα σοφά αυτά λόγια, να τα εκλαϊκεύσω και να τα κάνω κτήμα όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων, γιατί πιστεύω ότι τα Δελφικά Παραγγέλματα συμβάλλουν όχι μόνο στην διαπαιδαγώγηση αλλά και στην πνευματική ανάταση και ψυχική ισορροπία του ανθρώπου”.

“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”
Θνήσκε υπέρ πατρίδος – Να πεθαίνεις για την πατρίδα

Από το 2013 έως το 2020 κράτησε η τοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών στο μονοπάτι που διασχίζει το νησί, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών. Αμέσως μετά ξεκίνησε η γραπτή ανάλυση των Δελφικών Παραγγελμάτων από όσους πήραν μέρος στη διαδικασία, με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή τους να μας δίνει σήμερα το σχετικό βιβλίο. “Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”Στο ευρετήριο των περιεχομένων υπάρχουν όλα τα Δελφικά Παραγγέλματα που περιέχονται στην ύλη του και το όνομα του κάθε συγγραφέα – αναλυτή για το κάθε ένα από αυτά.

“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”

Το μονοπάτι της κορυφογραμμής του νησιού, όπως αναφέρει στο βιβλίο ο Δημήτρης Λεσσές, άριστος γνώστης του νησιού και ειδικά διαδρομών εκτός του οδικού δικτύου, είναι μήκους 55χιλιομέτρων. Παράλληλα δίνει αναλυτικές περιγραφές και οδηγίες για εναλλακτικές διαδρομές από το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών του νησιού, που έτσι εκτός από τους φίλους των Δελφικών Παραγγελμάτων, μπορεί να ικανοποιήσει και τους φίλους των περιηγήσεων και των αντίστοιχων συλλόγων ανά την Ελλάδα (περιπατητικοί, ορειβατικοί, πολιτιστικοί, εκδρομικοί). Να λοιπόν και μία μορφή τουρισμού και διακοπών, που συνδυάζει ενημέρωση, φυσιολατρική και πολιτιστική δραστηριότητα.“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”

“Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο Μονοπάτι της Ικαρίας”Για άλλη μία φορά η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα της γνώσης και της μεταλαμπάδευσής της στις επόμενες γενιές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος