“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος Αθανασόπουλος

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

“Τα Χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα” είναι το πρώτο μου βιβλίο. Αλλά δεν είναι κανονικό βιβλίο. Μοιάζει βέβαια, έχει και εξώφυλλο και απ’ όλα, αλλά δεν είναι κανονικό βιβλίο. Είναι σαν κανονικό. Βλέπεις, δεν ήτανε πάντα βιβλίο… Ούτε οι ιστορίες γράφτηκαν για να γίνουν βιβλίο. Οι ιστορίες γράφτηκαν για προσωπική χρήση. Ψυχαγωγική. Και θεραπευτική μπορεί…

Γιατί εγώ δεν είμαι κανονικός συγγραφέας. Ούτε και θα γίνω. Απλώς μου αρέσουν οι ιστορίες. Απλά είναι κάτι Παρασκευές βράδυ που μου αρέσει να μου βάζω ένα ποτό, να κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και να πατάω τα κουμπάκια. Μ’ αρέσει να πατάω τα κουμπάκια. Δεν ξέρω αν έγινε ποτέ κανένας συγγραφέας, επειδή του άρεσε να πατάει τα κουμπάκια.

“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος ΑθανασόπουλοςΕντάξει, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν και τα βιβλία. Και είμαι γενικά τέτοιος τύπος που αν μου αρέσει κάτι, θέλω να το κάνω κι εγώ. Έτσι την πάτησα και με το σαξόφωνο. Άκουγα τον Ντέξτερ Γκόρντον και δεν το πίστευα πως μπορεί να παίζει τόσο όμορφα ο παίκτης! Κι είπα, δεν γίνεται ρε φίλε, θα μάθω κι εγώ! Κι έφαγα τα νιάτα μου κι ακόμα δεν έμαθα να παίζω σαν τον Ντέξτερ Γκόρντον

Ε, έτσι και με τα βιβλία. Με τις ιστορίες. Πάντα μου άρεσαν οι άνθρωποι που λένε ωραίες ιστορίες. Κι έτσι ήταν θέμα χρόνου να προσπαθήσω να γράψω κι εγώ μια ιστορία… Είναι πρόκληση να γράψεις μια καλή ιστορία. Δεν είναι εύκολο.

“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος ΑθανασόπουλοςΜπορείς να φτιάξεις μια ατμόσφαιρα με λίγες λέξεις;
Και μετά να ενορχηστρώσεις μια πλοκή που κάποιος θα φτάσει ως την τελευταία τελεία, χωρίς διόλου να χασμουρηθεί;
Μπορείς να πεις κάτι που θα κάνει κάποιον να γελάσει;
Μπορείς να διατυπώσεις μια πρόταση με τρόπο που να κρατάει το ενδιαφέρον;
Να πεις όσο το δυνατόν περισσότερα με τις λιγότερες λέξεις;

Είναι μεγάλη τέχνη η διατύπωση. Έχει ωραίες προκλήσεις το γράψιμο. Και το προσπαθώ γενικά. Μ’ αρέσει να το παλεύω και να βελτιώνομαι. Τα αποτελέσματα είναι στο βιβλίο μου. Να το πάρετε.

“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος ΑθανασόπουλοςΑλλά το λέω, για να ξέρετε, πως δεν είμαι κανονικός συγγραφέας. Άλλωστε προτιμώ στην τέχνη να κρατήσω τον ρόλο του θαυμαστή, του ερασιτέχνη, γιατί ο ρόλος του επαγγελματία και του φτασμένου μού φαίνεται να έχει μεγάλη ευθύνη και να είναι και βαρετός γενικότερα. Εμένα μου αρέσει να το παλεύω μόνος μου. Να θαυμάζω τα τέρατα της μουσικής και της λογοτεχνίας και να προσπαθώ κι εγώ να κάνω κάτι τόσο όμορφο. Να βγάζω τραγούδια και βιβλία και να χαίρομαι, γιατί μοιάζουν σαν τα κανονικά.

Θάνος Αθανασόπουλος

“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος Αθανασόπουλος
Η συλλογή με Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα του Θάνου Αθανασόπουλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πικραμένος (σελ.: 192, τιμή: €10,00).

Εξώφυλλο και ένθετα σκίτσα:
Μιχάλης Σιγάλας

Περισσότερα για το βιβλίο: http://www.yapi.gr/book.asp?bid=108

“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος Αθανασόπουλος

“Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα”: γράφει ο Θάνος Αθανασόπουλος

Ο Θάνος Αθανασόπουλος γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη. Από το 2001 ζει στην Ολλανδία, όπου αποφεύγει συστηματικά να εργάζεται, επιβιώνοντας ως μουσικός και καθηγητής σαξοφώνου.

Περισσότερα για τον συγγραφέα: www.thanosmusic.com

Σημείωση: Η στήλη ευχαριστεί θερμά τον Μιχάλη Σιγάλα για τα σκίτσα που μας έστειλε, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος