“Τα άγρια περιστέρια”: γράφει η Νίκη Αναστασέα

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά τα μαθητικά και γυμνασιακά μου χρόνια τα έζησα στην Ξάνθη, που είναι και ο τόπος στον οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση του πρώτου μου μυθιστορήματος Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε. Τώρα μένω μονίμως στη Ραφήνα.

Εργάστηκα πολλά χρόνια ως βιβλιοπώλις και ως διορθώτρια. Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε το 1998 ύστερα από μια περίπου επτάχρονη προσπάθεια. Από τότε έχω γράψει άλλα τέσσερα βιβλία, όλα μυθιστορήματα, με εξαίρεση Τα άγρια περιστέρια· αποτελείται από έξι ιστορίες, έξι εκτεταμένα διηγήματα που αναφέρονται σε ανθρώπους –κυρίως γυναίκες–, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Στο σημείο που δεν αντέχουν άλλο. Και όπου εκεί καταρρέουν ή την τελευταία στιγμή ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να κρατηθούν από εκείνη τη σταλιά αντίστασης και περηφάνιας που όλοι διατηρούμε μέσα μας ως την ύστατη στιγμή.

Όπως μια ηθοποιός στο Μεταξωτό φανοστάτη που έχει περάσει τα 50 και της αναθέτουν για πρώτη φορά ρόλο πρωταγωνίστριας και η οποία στην πρεμιέρα, λίγες ώρες πριν αρχίσει η παράσταση, παθαίνει κρίση πανικού. Αισθάνεται όλες της τις δυνάμεις να καταρρέουν, ξεχνάει τα λόγια της και κλείνεται έντρομη στο καμαρίνι όπου προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τον τρόπο, εκείνη τη διαδικασία που θα της δώσει το κουράγιο να βγει στη σκηνή και να παίξει τον ρόλο της ζωής της. Αυτές οι πέντε έξι ώρες πριν από την παράσταση είναι ο χρόνος της ιστορίας μας.

Στην ιστορία Μόνο και μόνο επειδή σ’ αγαπάω το διάστημα είναι ακόμη πιο σύντομο, δυο σκάρτες ώρες όταν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων παίρνει το πρωινό του και σχεδιάζει τι θα κάνει για να περάσει η μέρα, που τους φαίνεται ατέλειωτη επειδή δεν θα έρθει η εγγονή τους. Είναι μια μέρα δύσκολη γι’ αυτούς, μια θλιβερή επέτειος την οποία προσπαθούν να λησμονήσουν ως τη στιγμή που έρχεται ο γιος τους και αποκαλύπτει το τραγικό παιχνίδι στο οποίο έχουν καταφύγει οι γονείς του για να αντέξουν.

Στο Είπαν πως ήταν ατύχημα η ιστορία μας καλύπτει το διάστημα μιας μέρας στη ζωή ενός ανδρόγυνου, μιας μέρας κατά την οποία το συσσωρευμένο επί δεκαετίες μίσος, η αμοιβαία απογοήτευση και η περιφρόνηση που αισθάνονται ο ένας για τον άλλον ξεσπούν με τον πιο βίαιο τρόπο.

Όπως ξεσπά και η οργή μιας γυναίκας στο διήγημα Η προσβολή όταν διαπιστώνει ότι ο άντρας τον οποίο επιθυμεί δεν ανταποκρίνεται στους πόθους της. Οι ήρωες: μια πρώην ταβερνιάρισσα και ένας αλλοδαπός. Χώρος: μια κωμόπολη.

Ο ίδιος χώρος και στο διήγημα Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χιονιάς. Εκεί ζουν δύο γυναίκες, μια ανύπαντρη μεγαλοκοπέλα, η χήρα νύφη της και το εννιάχρονο αυτιστικό παιδί της. Η ζωή τους παρά τις τρομερές δυσκολίες, εξαιτίας του παιδιού, κυλάει ήρεμα μέσα σε ένα κλίμα τρυφερότητας και βαθιάς αγάπης, στο οποίο στηρίζονται και μέσα στο οποίο προσδοκούν να ζήσουν ως τα βαθιά τους γεράματα. Τα πάντα ωστόσο ανατρέπονται όταν η νεαρή χήρα και μάνα του παιδιού ερωτεύεται κάποιον. Οι ισορροπίες διαταράσσονται, οι ιεραρχίες ανατρέπονται και οι ρόλοι επαναπροσδιορίζονται με βάση τη νέα πραγματικότητα.

Στο τελευταίο διήγημα Κάτι που αξίζει να σωθεί ήρωας είναι η μητέρα ενός νεαρού ναρκομανούς. Το αγόρι βρίσκεται σε έσχατη εξαθλίωση και η μάνα του δίνει έναν ανέλπιδο αγώνα όχι για να σώσει τη ζωή του, αφού δεν μπορεί, αλλά εκείνο το κομμάτι της αξιοπρέπειας και της ντροπής, εκείνη τη σταλιά αντίστασης και περηφάνιας που όλοι διατηρούμε μέσα μας ως την ύστατη στιγμή.

Νίκη Αναστασέα

“Τα άγρια περιστέρια”: γράφει η Νίκη ΑναστασέαΤο βιβλίο με τα διηγήματα της Νίκης Αναστασέα Τα άγρια περιστέρια κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 192, τιμή: 9,58 €)

Η ΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΑ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλισσα, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικό και διορθώτρια. Το 1998 απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε (Πόλις, 1998), ενώ το 2013, για το βιβλίο της Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι (Πόλις, 2012), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.
Έργα της ίδιας: Επικράνθη: δια χειρός Αλέξη Ραζή (Κέδρος, 2006) και Οι μικρές απολαύσεις του κυρίου Ευαγγελινού (Κέδρος, 2009).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος