«Μια γυναίκα απολογείται» — Kυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαρίας Λούκα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαρίας Λούκα “Μια γυναίκα απολογείται”, που βασίζεται στην καταγραφή και ανάλυση πραγματικών περιστατικών έμφυλης βίας των τελευταίων χρόνων. Η περίοδος της κυκλοφορίας του βιβλίου, όπου στην επικαιρότητα κυριαρχούν καταγγελίες για παρεμφερή ζητήματα, του δίνει αναμφίβολα μία ιδιαίτερη διάσταση, συνδέοντας το περιεχόμενό του με όλα όσα έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη θεματική.

H έμπνευση για το βιβλίο προήλθε από ένα πραγματικό περιστατικό για το οποίο η συγγραφέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “Το καλοκαίρι του 2018, ενόψει του Εφετείου της Π. έγραψα ένα εκτενές δημοσιογραφικό αφιέρωμα για την υπόθεση, ανατρέχοντας και σε παλαιότερες αντίστοιχες υποθέσεις, όπου με θλίψη διαπίστωσα ξανά την έμφυλη ασυμμετρία που διέπει τη νομολογία και κυρίως την εφαρμογή της στις δικαστικές αίθουσες”.

Σε άλλο σημείο επισημαίνει πως: “Παρ’ όλα αυτά μέσα από αυτές τις διεργασίες, που συνυπάρχουν η πίκρα και η λύτρωση, σπάνε κάποιοι κρίκοι της αλυσίδας, δημιουργοϋνται ρωγμές σε φαινομενικά αραγή αφηγήματα και διαμορφώνονται οι δυνατότητες να ζήσουμε κάπως αλλιώς, να επανοικειοποιηθούμε τα σώματά μας, να επινοήσουμε από την αρχή τον κόσμο με σεβασμό, ομορφιά και απλότητα”.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Τόπος για το βιβλίο: “Αν δεν τον σκότωνα, θα με βίαζε. Εμένα. Την Ελένη. Όπως βιάζουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες που παγώνουν και δεν αντιδρούν. Ο φόβος σε παγώνει, είναι σαν να σβήνει ένα κερί μέσα σου, δεν μπορείς να δώσεις κίνηση στο σώμα σου, όλα σου τα όργανα έχουν νεκρώσει. Γίνεσαι αιχμάλωτη, γιατί ο πόλεμος διεξάγεται πάνω στο σώμα σου, πάνω στην επιθυμία σου και στο μυαλό σου. Είσαι ηττημένη.

«Μια γυναίκα απολογείται» — Kυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαρίας ΛούκαΤο Μια γυναίκα απολογείται είναι μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Γυναικών που κακοποιούνται πίσω από τις πόρτες του «καθαγιασμένου» οικογενειακού θεσμού, που θάβουν την επιθυμία τους για ζωή κάτω από μελανιασμένες στρώσεις δέρματος, που αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο της δικαιοσύνης επειδή πάντα φταίνε, που βιάζονται και δεν τις πιστεύουν ή που αμύνονται και τις τιμωρούν. Γυναίκες σε αέναη απολογία στο δικαστήριο της πατριαρχίας που αρθρώνουν τη φωνή τους ώστε να σταματήσει κάποτε η κοινωνία να αντιστρέφει τις ευθύνες και να ενοχοποιεί τα θύματα.

Στο Επίμετρό της, στο τέλος του κειμένου, η συγγραφέας αναπτύσσει την έμπνευση και τα γεγονότα που οδήγησαν στη γραφή αυτής της νουβέλας. Στο τέλος, επίσης, παρατίθεται μικρό γλωσσάρι όρων καθώς και κατάλογος με φορείς και σύγχρονες φεμινιστικές συλλογικότητες στην Ελλάδα”.

Λούκα Μαρία

Η Μαρία Λούκα είναι δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Έχει αναλάβει το σενάριο και την αρχισυνταξία σε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Cosmote History, της ΕΡΤ, του Vice Greece και ανεξάρτητων παραγωγών. Ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος, με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ακροδεξιά βία και τον κρατικό αυταρχισμό, το προσφυγικό ζήτημα και τα θέματα έμφυλης βίας, έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα («Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΒΗΜΑgazino, Vice, protagon, Inside Story, Popaganda).
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων και σεμιναρίων πάνω σε θέματα του ερευνητικού και θεωρητικού της ενδιαφέροντος. Το 2013 βραβεύτηκε για τη δουλειά της με το Δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου», το 2018 με το Migration Media Award, έχει προταθεί τέσσερις φορές για το European Press Prize και το 2020 ήταν μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων, Zak/ Zackie Oh (συνέκδοση εκδόσεις Ροδακιό και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/Άγνωστες οδύσσειες (εκδόσεις Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και στον τόμο Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα (εκδόσεις Καστανιώτη).

Info
Μια γυναίκα απολογείται
Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com
Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com
Σελ.: 80
Σχήμα: 12 x 20
ISBN: 978-960-499-357-4
Τιμή: 9,90 €
Τιμή online: 9,00 €

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος