“Η ύβρις της ανισότητας” – Το νέο βιβλίο του Γιάννη Λομβαρδά

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ το νέο βιβλίο του Γιάννη Λομβαρδά, με τίτλο “Η ύβρις της ανισότητας”, με το συγγραφέα να πραγματοποιεί μία άκρως ενδιαφέρουσα και πλούσια σε στοιχεία ιστορική αναδρομή και ανάλυση, πάνω στην οποία βασίζεται το θέμα που πραγματεύεται στο βιβλίο.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα

“O 21oς αιώνας ωστόσο και η νέα χιλιετία, των οποίων η έλευσή τους γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο με ολονύκτια πανηγύρια, με μουσικές, τραγούδια, χορούς, φωταψίες, πυροτεχνήματα και κανονιοβολισμούς, κουβαλούσαν στις αποσκευές τους τη μεγάλη αντίφαση της ανισότητας, τη διαχρονική αυτή ύβριν της ανθρώπινης κοινωνίας, που επρόκειτο να ευτελίσει κάθε στοιχείο ανθρωπισμού και να αμαυρώσει τους ύμνους που έχουν γραφτεί για τον άνθρωπο. Παρά την τεράστια παραγωγή πλούτου και αγαθών, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ακόμα και των πιο ανεπτυγμένων χωρών, μαστίζεται από την φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, αλλά και την πείνα. Ο πλούτο συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων που κατέχουν τα μέσα παραγωγής, ενώ σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, σε αυτούς που εργάζονται δέκα, δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο μένει μόνο αυτό που είναι απαραίτητο για την αυτοσυντήρησή τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να προσληφθούν σε μία δουλειά, γι’ αυτούς που περισσεύουν, γι’ αυτούς που θεωρούνται κοινωνικά αποκλεισμένοι. Η επιβίωση των τελευταίων εξαρτάται πλέον από την ελεημοσύνη των συνανθρώπων τους”.

“Η ύβρις της ανισότητας” – Το νέο βιβλίο του Γιάννη ΛομβαρδάΠοιος είναι ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Λομβαρδάς, τρίτο παιδί του Πελοπίδα και της Ειρήνης, γεννήθηκε το 1935 στην Ικαρία. «Η ύβρις της Ανισότητας», είναι το πρώτο του βιβλίο που δεν αφορά την επιστημονική συγγραφική του δραστηριότητα της ειδικότητάς του. Η συγγραφή του ιστορικού και κοινωνιολογικού αυτού βιβλίου, το οποίο έχει θέμα την οικονομική και κοινωνική ανισότητα, αλλά και τους διαχρονικούς λαϊκούς αγώνες για έναν κόσμο πιο δίκαιο, όπως αυτοί τεκμηριώνονται μέσα από την παγκόσμια ιστορία, δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία για τον ίδιο και για όσους τον γνωρίζουν. Διατηρώντας μνήμες από την δικτατορία του Μεταξά και έχοντας βιώσει τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη γερμανική και ιταλική κατοχή της πατρίδας του, την Εθνική Αντίσταση, τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και τις διώξεις και την εξορία του οδοντίατρου πατέρα του κατά τα πέτρινα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια μέσα στα οποία ανδρώθηκε, εμποτίστηκε βαθιά από τις φιλοσοφικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές ιδέες της εποχής του για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Ο Γιάννης Λομβαρδάς σπούδασε Οδοντιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε μάχιμη Οδοντιατρική για 57 χρόνια. Η επιστημονική συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει τα έργα: Κλινική Οδοντιατρική (1976), Προσθετική (1987), Παθολογία της Σύγκλεισης (1990), Σύγκλιση και Ορθοδοντική (1995) Σύγκλειση και Στοματική Αποκατάσταση (1999) και Σύγκλειση και Περιδόντιο (2005).

Για το επιστημονικό, συγγραφικό και κοινωνικό του έργο, τιμήθηκε από το Γναθοχειρουργικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου (2005) και από τη Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδας (2007), η οποία μάλιστα σε αναγνώριση της προσφοράς του στην οδοντιατρική επιστήμη, τον τίμησε με την ανακήρυξή του σε επίτιμο Πρόεδρό της. Επίσης από την Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών (βραβείο Χαράλαμπου Πατεράκη 1991) και από το Φεστιβάλ Ικαρίας (2008).

“Η ύβρις της ανισότητας” – Το νέο βιβλίο του Γιάννη ΛομβαρδάΌπως αναφέρουν οι εκδόσεις ΕΝΤΟΣ: “Γιατί το διαχρονικό αίτημα για κατάργηση των κάθε λογής κοινωνικών ανισοτήτων παραμένει ανεκπλήρωτο; Ερώτημα που μας συνοδεύει ενδόμυχα ή και πιο εκδηλωτικά από τότε που αρχίζουμε να αποκτούμε κοινωνική συνείδηση. Τόσο απλοϊκό, τόσο πεισματάρικο, αλλά και τόσο δυσπρόσιτο συνάμα.

Γιατί 20 μόλις άνθρωποι έχουν περιουσία όση το ετήσιο εισόδημα του 47% του πλανήτη; Πώς το 80% του πλανήτη καρπώνεται μόλις το 12% του παγκόσμιου πλούτου; Είναι λογικό το 45% της γης να επιβιώνει με κάτω από δύο δολάρια την ημέρα; Αποτελεί φυσική επιταγή, κάποιον ίσως σιδερένιο φυσικό νόμο ή πρόκειται για μια κοινωνική “ύβριν”; Και γιατί αυτή η πολυεπίπεδη ανισότητα διευρύνεται αντί να αμβλύνεται στο διάβα του 21ου αιώνα; Μάταιοι οι μακραίωνοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες για την υπέρβασή της ή προοίμιο της οριστικής κατάργησής της;

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει ο Γιάννης Λομβαρδάς με μια ιστορική πραγματεία, καρπό πολύχρονης κοπιώδους μελέτης. Μια εντυπωσιακά ευσύνοπτη, εύληπτη αλλά και εξόχως αποδεικτική αποτύπωση της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας από τις απαρχές της εκμετάλλευσης μέχρι την… έφοδο στο μέλλον! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

Η ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙ ΝΟΜΑΔΙΚΟΙ ΛΑΟΙ

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ

Η ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

Η ΝΕΑ ΡΩΜΗ – ΤΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑΣ

Η ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ – Η ΕΛΠΙΔΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ”.

INFO
ISBN13 9789606140143
Εκδότης ΕΝΤΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης Ιανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων 944
Διαστάσεις 24×17
Πρόλογος ΛΟΜΒΑΡΔΑΣ ΠΕΛ. ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος