Προς πώληση για πρώτη φορά το πορτρέτο της νεαρής ερωμένης του Πικάσο Μαρί-Τερέζ Βάλτερ

Το «Femme nue couchée» του Πάμπλο Πικάσο , η «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα»,  ένα πορτρέτο της ερωμένης και μούσας του Μαρί-Τερέζ Βάλτερ, θα μπορούσε να πουληθεί για περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια όταν κάνει το ντεμπούτο του σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα.

Το έργο, που ζωγραφίστηκε τον Απρίλιο του 1932, θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα πορτρέτα, του μεγάλου ζωγράφου, που προσφέρθηκαν ποτέ σε δημοπρασία όταν θα βγει στο “σφυρί” στο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το σπάνιο πορτρέτο προέρχεται από ένα από τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του καλλιτέχνη και απαθανατίζει τη Βάλτερ  ως ένα θαλάσσιο πλάσμα, με γκρίζα, νωχελικά άκρα και ένα γυναικείο πρόσωπο σε προφίλ.

Ο Πικάσο υπήρξε πρωτοπόρος «στην ιστορία της γυμνής φιγούρας με την απεικόνισή της ξαπλωμένη σε έναν εξαιρετικά αφηρημένο χώρο, που αναδεικνύει  τη βιομορφική φιγούρα της με χάρη και πινελιές γονιμότητας και σεξουαλικότητας », ανέφερε χαρακτηριστικά  σε ανακοίνωσή του ο οίκος Sotheby’s.

Η Έλενα Νιούμαν , η παγκόσμια επικεφαλής της Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης του οίκου δημοπρασιών , περιέγραψε το “Femme nue couchée” ως ένα “πρωτοποριακό, εξαιρετικά αισθησιακό έργο”.

Ο Πικάσο συνάντησε για πρώτη φορά την Μαρί- Τερέζ στο Παρίσι το 1927, όταν ήταν 17 ετών και  ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Ολγα Χοχλόβα , μια Ρωσο-Ουκρανή χορεύτρια. 

Η Βάλτερ θα γινόταν η έμπνευσή του για μερικούς από τους πιο περιζήτητους καμβάδες, σχέδια και γλυπτά του.

Η Μπρούκ Λάμπλεϊ,  πρόεδρος και επικεφαλής των παγκόσμιων πωλήσεων έργων τέχνης  στον Sotheby’s, πρόσθεσε ότι το έργο είναι «μια ριζική απόκλιση από την παράδοση, αυτός ο εντυπωσιακός πίνακας είναι ταυτόχρονα μια βαθιά λυρική ωδή στην αδέσμευτη επιθυμία του καλλιτέχνη για τη Μαρί-Τερέζ . Με πτερύγια και  ατελείωτα εύκαμπτα μέλη, το πορτρέτο εξακολουθεί  να μαγεύει καθώς αποτυπώνει τέλεια τη μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του».

Ο οίκος Sotheby’s ανέφερε πως ο  ανώνυμος πωλητής απέκτησε το “Femme nue couchée” απευθείας από τους απογόνους του Πικάσο το 2006, αφού ο πίνακας μεγάλης κλίμακας κρατήθηκε στο κτήμα του καλλιτέχνη για δεκαετίες.

Πέρυσι, ο οίκος Christie’s της Νέας Υόρκης πούλησε το έργο του Πικάσο «Γυναίκα καθισμένη κοντά σε παράθυρο -Μαρί-Τερέζ   (“Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” για 103,41 εκατομμύρια δολάρια, έναντι αρχικής εκτίμησης 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2010, το “Γυμνό, πράσινα φύλλα και μπούστο” του διάσημου  καλλιτέχνη πουλήθηκε σε έναν άγνωστο πλειοδότη μέσω τηλεφώνου στον Christie’s Νέα Υόρκης  για περισσότερα από 106 εκατομμύρια δολάρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος