Πρεμιέρα για τη «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου – «Μεγαλώνοντας με γοητεύει η παράδοση» (video)

Πρεμιέρα είχε το βράδυ της Παρασκευής στην Εθνική Λυρική Σκηνή η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Βληχή».

Την παράσταση, όπως αναμενόταν, έκλεψε η βραβευμένη με όσκαρ ηθοποιός Έμα Στόουν, μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Η βωβή ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Νέον.

Ο Γιώργος Λάνθιμος επέλεξε την Ελλάδα και τα βουνά της Τήνου για να γυρίσει τη Βληχή με φιλμ 35 μιλιμέτρ, επιστρέφοντας στα βασικά της τέχνης του και στο βωβό κινηματογράφο. Εντύπωση κάνουν και τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης που εντάσσει στην εικόνα του.

«Μεγαλώνοντας με γοητεύει η παράδοση και τη βρίσκω ολοένα και πιο σημαντική, δηλαδή μέσα σε όλη αυτή την παγκοσμιοποίηση νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε τη γνώση και να διατηρούμε κάποια πράγματα όσο και να εξελισσόμαστε» δηλώνει ο κινηματογραφιστής.

«Ήθελα αμέσως να συμμετέχω και ήταν το πιο παράξενο πράγμα που έχω κάνει (στον κινηματογράφο). Αυτά που μου αρέσουν όταν δουλεύω με τον Γιώργο, θα έπαιρνε πολλή ώρα για να απαντήσω. Αισθάνομαι ασφαλής μαζί του και με προκαλεί δημιουργικά» αναφέρει σχετικά η ηθοποιός Έμμα Στόουν.

Βληχή σημαίνει βέλασμα και κλάμα μωρού, τίτλος που συνδέεται με την εικόνα αλλά και τα ζητήματα που πραγματεύεται ποιητικά η ταινία: τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, του έρωτα με τον θάνατο, της νιότης με το γήρας.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα.

Στις 7 και 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες προβολές της ταινίας στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνοδεία μουσικών της ΕΛΣ και της Χορωδίας της ΕΡΤ.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος