Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα

Στην εναρκτήρια έκδοση του Φεστιβάλ της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, must-see ταινίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Διεθνούς τμήματος του φεστιβάλ, που δειγματοληπτικά αντικατοπτρίζει τη ζωντάνια της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής αυτής της δύσκολης χρονιάς.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ και Bafta Giuseppe Tornatore σκηνοθετεί το «Ennio», ένα ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τον αείμνηστο μουσικό Ennio Morricone, που ήταν από τους πιο σημαντικούς και πιο παραγωγικούς μουσικούς του εικοστού αιώνα, βραβευμένος με δύο Οσκαρ και συνθέτης σε περισσότερες από 500 αξέχαστες ταινίες. Ο Tornatore παίρνει συνέντευξη από τον ίδιο τον μαέστρο, ο οποίος είχε μια μακροχρόνια σχέση με τον σκηνοθέτη, έχοντας συνθέσει τη μουσική για 13 ταινίες μεγάλου μήκους ταινίες του, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Όσκαρ «Σινεμά ο Παράδεισος».

Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα

Η ταινία «Mona Lisa and the Blood Moon», σε σενάριο και σκηνοθεσία από την αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα Ana Lily Amirpour (στην Ελλάδα έχουμε δει την ταινία της «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα»), είναι ένα μοναδικό θρίλερ φαντασίας. Περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού με ασυνήθιστες δυνάμεις, που δραπετεύει από ένα ψυχικό άσυλο και προσπαθεί να τα καταφέρει μονάχη της στη Νέα Ορλεάνη. Με πρωταγωνιστές τους Jeon Jong-seo, Kate Hudson, Craig Robinson και Ed Skrein, η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα

Η τελευταία ταινία της γαλλο-αλγερινής σκηνοθέτιδας Yamina Benguigui με τίτλο «Αδελφές» (Soeurs), με πρωταγωνίστρια την Isabelle Adjani, αφηγείται την ιστορία τριών γαλλο-Αλγερινών αδελφών, των Zorah, Nohra και Djamila. Για τριάντα χρόνια, ζουν με την ελπίδα να βρουν τον αδερφό τους, Ρίντα, που απήχθη από τον πατέρα τους, και ίσως βρίσκεται στην πρόσφατα απο-αποικισμένη Αλγερία. Όταν μαθαίνουν ότι ο πατέρας τους πεθαίνει, οι τρεις αδελφές αποφασίζουν να πάνε στην Αλγερία για να εκμεταλλευτούν την τελευταία τους ευκαιρία να τον αποκαλύψουν πού βρίσκεται ο αδελφός τους.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Maggie Gyllenhaal με τίτλο «The Lost Daughter» γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνομούμενη» Olivia Colman. Στο πλευρό της η κόρη της Μέλανι Γκρίφιθ, Dakota Johnson. Πρόκειται για την ομώνυμη προσαρμογή του μυθιστορήματος της Elena Ferrante. Το ψυχολογικό δράμα αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας σε διακοπές στην Ιταλία, η οποία συναντά μια άλλη γυναίκα που ανασύρει αναμνήσεις από τη δική της πρώιμη μητρότητα. Η ταινία είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με την Gyllenhaal να κερδίζει το Golden Osella για το καλύτερο σενάριο.

Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα
@YANNIS DRAKOULIDIS/NETFLIX © 2021.

Το «Μπέλφαστ» γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον υποψήφιο για Όσκαρ Kenneth Branagh, και είναι μια αυτοβιογραφική οδυνηρή ιστορία αγάπης, γέλιου και απώλειας στην παιδική ηλικία ενός αγοριού, εν μέσω της μουσικής και της κοινωνικής αναταραχής στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη Βόρεια Ιρλανδία. Το πολυαναμενόμενο κινηματογραφικό αφιέρωμα στην πατρίδα του Branagh είναι όμορφα γυρισμένο σε ασπρόμαυρο πρωταγωνιστές τους Judi Dench, Jamie Dornan, Jude Hill και Ciarán Hinds. Η ταινία κέρδισε το βραβείο People’s Choice στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα

Με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν έρχεται η ακόλουθη ταινία. Η ισπανική πικρή κωμωδία «El Buen Patrón» (The Good Boss) γράφεται και σκηνοθετείται από τον Fernando León de Aranoa. Σε μια βιομηχανική περιοχή, εδώ και δεκαετίες ο Básculas Blanco (Javier Bardem), είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά «ο άνθρωπος ζυγαριά». Όταν ένας εργάτης απολύεται άδικα, το καλό αφεντικό πρέπει να ζυγίσει καλά τις αποφάσεις του. Η ταινία θα εκπροσωπήσει την Ισπανία στα 94α Βραβεία Όσκαρ, εκτοπίζοντας τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τις «Παράλληλες Μητέρες», όπως και την ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα με τίτλο «Mediterraneo». Αυτές οι ταινίες ήταν στην τελική τριάδα για το Οσκαρικό διαβατήριο.

Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα

Το «Tu Me Ressembles» (Ελληνικός Τίτλος: «Μου Μοιάζεις») είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αιγύπτιο-Αμερικανικής σκηνοθέτιδας και βραβευμένης δημοσιογράφου, Ντίνα Αμέρ. Η ταινία, συν-γράφτηκε από τους Amer και Omar Mullick, και αφηγείται μια ιστορία πολιτιστικού και διαγενεακού τραύματος, αναλαμβάνοντας ένα από τα πιο σκοτεινά ζητήματα της εποχής μας και την αποδόμηση σε μια οικεία ιστορία για την οικογένεια, αγάπη, αδελφότητα, και ανήκειν. Πρόκειται για την ιστορία δυο αδελφών στα περίχωρα του Παρισιού που περνούν τις προσωπικές τους επαναξιολογήσεις. Η ταινία είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Τμήμα ημέρες της Βενετίας του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Πολυταξιδεμένες και πολυαναμενόμενες ταινίες συγκεντρώνονται στη Τζέντα

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, το «Bridgerton» βασίζεται σε μια προσωπικότητα που έφερε επανάσταση στη Βρετανική κεραμική βιομηχανία τη δεκαετία του 1920, τη Daphne Bridgerton.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που περιμένουμε να μας καταπλήξουν στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας. Η επιλογή είναι μια προσεγμένη διαλογή μερικών από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες που θα δούμε στο τρέχον έτους, οι περισσότερες βραβευμένες σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Όλες οι ταινίες που αναφέραμε σε αυτό το τμήμα θα είναι αραβικές πρεμιέρες, φέρνοντας τον καλύτερο διεθνή κινηματογράφο στον αραβικό κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος