«Πoλεμώντας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια “Σύρματα”, Πειραιάς»

Array

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου (Γ. Παπαβασιλείου 34), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Πoλεμώντας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια “Σύρματα”, Πειραιάς» της Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: «Το βιβλίο αφορά στην ιστορία του πατέρα της συγγραφέως Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη, μεταπλασμένη λογοτεχνικά και εμπλουτισμένη με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό.

Ο Δ. Φύσσας γράφει για το βιβλίο: «Ο Γιώργος Χασιώτης, Αρβανίτης από το Μαρκόπουλο Μεσογείων, ήταν φαντάρος στην Αλβανία. Με την κατάρρευση του μετώπου το 1941, μην αντέχοντας την Κατοχή, διέφυγε – διακινδυνεύοντας εκτέλεση – με καΐκι από το Πόρτο Ράφτη προς την ουδέτερη Τουρκία. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατατάχτηκε ναύτης πυροβολητής στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με ναύσταθμο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, παίρνοντας μέρος σε πολλές (αερο)ναυμαχίες. Στο λεγόμενο «Κίνημα της Μέσης Ανατολής» πιάστηκε αιχμάλωτος, φυλακίστηκε, θεωρήθηκε «παρασυρθείς», ανένηψε και ξανανέβηκε στο καράβι του. Με την Απελευθέρωση γύρισε στο χωριό, την αγαπημένη και τους γονείς του, όχι όμως και στον αδερφό του, που τον είχαν εκτελέσει οι Ιταλοί ως όμηρο».

«Πoλεμώντας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια “Σύρματα”, Πειραιάς»Το βιβλίο, όπως και η παρουσίασή του, είναι αφιερωμένα στους «Μεσανατολίτες» από το Μαρκόπουλο, που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Αναφέρονται τα ονόματα:

1) Χασιώτης Γεώργιος, 2) Σωτηρίου Ιωάννης, 3) Σουλιώτης Ιωάννης, 4) Ευαγγελίου Πέτρος, 5) Ορφανός Ιωάννης, 6) Γέγος Γεώργιος, 7) Μπούκης Σπυρίδων του Ιωάννη, 8) Κιμπιζής Γεώργιος, 9) Φράγγος Ιωάννης, 10) Μπάρτζης Παναγιώτης, 11) Κορτέσης Γεώργιος, 12) Μπούκης Σπυρίδων του Γεωργίου, 13) Ντούνης Σταμάτης, 14) Καραμίχας Μιχαήλ, 15) Παπασωτηρίου Γεώργιος, 16) Νικολάου Χαράλαμπος, 17) Μπίστας Γεώργιος, 18) Κόλιας Γεώργιος, 19) Πίνης Ιωάννης, 20) Παπασωτηρίου Ιωάννης, 21) Βασιλείου Περικλής, 22) Καραγιάννης Δημήτριος, 23) Παπαγιαννάκος Παναγιώτης, 24) Δράκος Σταύρος, 25) Αλλαγιάννης Δημήτριος (είναι ενταφιασμένος στο Ρίμινι), 26) Μπιμπίκος Ιωαννης, 27) Αντωνίου Αντώνιος, 28) Πετούρης Θεόδωρος, 29) Μαντάλας Κωνσταντίνος, 30) Γιαννάκης Δημήτριος, 31) Στουραΐτης Κωνσταντίνος, 32) Νικολάου Παναγιώτης, 33) Παπαγιαννάκος Βασίλειος, 34) Δράκος Γεώργιος, 35) Μαγουλάς Χριστόφορος.

Η Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογείων το 1949. Τελείωσε το Β’ Θηλέων (Μαράσλειο) στην Αθήνα και σπούδασε Αγγλικά στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Έχει υπηρετήσει από το 1982 στο Δήμο Μαρκοπούλου, ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος για δυο τετραετίες. Είναι μητέρα δύο αγοριών και γιαγιά τριών εγγονών.

Η ίδια έχει προσφέρει ένα πολύτιμο συγγραφικό έργο για την ιστορία της περιοχής του Μαρκοπούλου: «Μαρκόπουλο & Πόρτο Ράφτη, όσα έζησα άκουσα και διάβασα» (2018), «Το Πόρτο Ράφτη από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ιστορικά και άλλα ανάλεκτα» (2019), «Μεσόγεια και Λαυρεωτική έναν αιώνα πριν. Ο Δημήτρης Χατζόπουλος πεζοπορεί και γράφει» (2020), «Ο Στρατοκόπος Χρ. Ενισλείδης και η Αττική του» (2021), από τις εκδόσεις «ΑΩ».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Τζαβάρας, ο οικονομολόγος Σταμάτης Χασιώτης, η ποιήτρια και συγγραφέας Ματίνα Καρελιώτη και η Διδάκτωρ Φιλολογίας Φλωρεντία Ρήγα.

Συντονίζει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαρκοπούλου Δημήτρης Αρβανιτάκης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος