Παρουσίαση βιβλίου: «Ηλίας Πετρόπουλος- Για τους Εβραίους της Σαλονίκης»

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν το βιβλίο «Ηλίας Πετρόπουλος-Για τους Εβραίους της Σαλονίκης» σε εισαγωγή και επιμέλεια του ιστορικού Αχιλλέα Φωτάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο:«Ήταν επόμενο ότι η βιωματική παρακαταθήκη του Ηλία Πετρόπουλου από τη Θεσσαλονίκη και το πάθος του να ασχοληθεί με όσα απέρριψε η εθνική ιστοριογραφία για δεκαετίες, θα τον οδηγούσε να ασχοληθεί με τους Εβραίους της Σαλονίκης. Αυτό που τον «έσπρωξε» όμως να καταπιαστεί με τα επώδυνα της μνήμης ήταν η αναβίωση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο των γραπτών του Πετρόπουλου που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο. Τα άρθρα του αποτέλεσαν τις κραυγές μιας ειλικρινούς αγωνίας, ενός ενεργού —ίσως του μοναδικού εκείνη την περίοδο— συγγραφέα που διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην εκούσια λήθη και τις κρατικές χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας, αποκαλύπτοντας μέσα από τα γραπτά του πτυχές του αποσιωπημένου εβραϊκού παρελθόντος και της καθημερινότητας της πολυεθνικής πόλης της Σαλονίκης.

Δεν είναι καθόλου δευτερεύον ότι ο Πετρόπουλος έγραψε και ως μάρτυρας των γεγονότων, ως ένας μη Εβραίος, μιλώντας από τη θέση εκείνου που ανήκει στην πλειοψηφική κοινότητα. Με αυτή την έννοια, ο Πετρόπουλος προσφέρει στους αναγνώστες του έναν τρόπο να διαβάσουν την ιστορία και να τοποθετηθούν, ατομικά και συλλογικά, στον ιστορικό ρου».

Για το βιβλίο μιλούν:

-Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

-Ραχήλ Μισδραχή- Καπόν, Εκδότρια

-Μίνος Μωυσής, τ. Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών

-Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Καθ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

-Αχιλλέας Φωτάκης, Ιστορικός

Τη συζήτηση συντονίζει o Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος

Με αφετηρία τις απόψεις του Ηλία Πετρόπουλου, όπως περιέχονται στο βιβλίο, θα γίνει εκτενής συζήτηση του πάνελ με το κοινό για περιπτώσεις κρατικού και κοινωνικού αντισημιτισμού.Παρουσίαση βιβλίου: «Ηλίας Πετρόπουλος- Για τους Εβραίους της Σαλονίκης»

Ο Αχιλλέας Φωτάκης γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από τη Νομική του Α.Π.Θ. και το Παιδαγωγικό της ΑΣΠΑΙΤΕ, έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Νομική του Birkbeck στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το διδακτορικό του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Είναι παράλληλα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την ιστορία της αστυνομίας, των σεξουαλικών εγκλημάτων, του αντισημιτισμού και την αρμένικη ιστορία, ζητήματα τα οποία έχει συζητήσει σε συνέδρια, βιβλία και άρθρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος