Παρίσι: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του ερευνητή και ιστορικού Νικόλα Πίτσου “Le Magasin pittoresque”

Array

Το βιβλίο του ερευνητή και ιστορικού Νικόλα ΠίτσουLe Magasin pittoresque”, ένα καλειδοσκόπιο ελληνικών σπουδών, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι από τις εκδόσεις Harmattan.

Εμπνευσμένο από το γαλλικό περιοδικό “Le Magasin pittoresque” που κυκλοφόρησε στις αρχές του 19ου αιώνα, το βιβλίο συγκεντρώνει δώδεκα μελέτες γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες: τις αστικές μνήμες, όρους και κινήματα του Μεσοπολέμου, τη θέση του Ανατολικού Ζητήματος στις δημόσιες συζητήσεις και την κατασκευή κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αυτής των οθωμανικών μνημείων στην Αθήνα, καθώς και στους τόπους μνήμης και την ανάμνηση τόπων που δεν υπάρχουν πια στη Θεσσαλονίκη του 19ου και 20ου αιώνα.

Η επόμενη ενότητα διερευνά το ρόλο της γαλλικής γλώσσας στις απαρχές ενός φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1920. Παράλληλα, σε αυτή την ενότητα εξετάζεται η πρόσληψη του κοσμοπολιτισμού και η έκφραση του ερωτισμού στις νουβέλες του Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα, Θράσου Καστανάκη από τη διαμονή του στο μεσοπολεμικό Παρίσι των “années folles”. Την ίδια στιγμή, εντάσσεται και η μελέτη που συμβάλλει στην αρχαιολογία και γενεαλογία της χρήσης του όρου «βαλκανισμός» τον οποίο ο συγγραφέας ανακαλύπτει στις ανασκαφές του στα αρχεία του γαλλόφωνου περιοδικού “Les Balkans” που εκδιδόταν στην Αθήνα τη δεκαετία του 1930. Εκείνη την εποχή και στο πλαίσιο του συγκεκριμένου περιοδικού ο όρος είχε θετικό πρόσημο και σκόπευε στην ανάδειξη των θετικών γνωρισμάτων των βαλκανικών χωρών μέσα από την ειρηνική τους συνύπαρξη και συνεργασία ούτως ώστε να αποδομηθεί η ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που είχε εδραιωθεί στην κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών και όχι μόνο κρατών ως αποτέλεσμα των βιαιοπραγιών που είχαν εκδηλωθεί στους βαλκανικούς πολέμους.

Η έννοια του εσωτερικού εχθρού και η εργαλειοποίηση της από εθνικιστικά κινήματα του Μεσοπολέμου, αναλύεται στη συνέχεια μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής και τη δράση της εθνικιστικής και αντισημιτικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς».

Η τελευταία ενότητα πραγματεύεται θέματα όπως η συμμετοχή του ελληνόφωνου Τύπου που κυκλοφορούσε στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα στη διαμόρφωση μιας ελληνοαμερικανικής ταυτότητας και συνείδησης, τα διλήμματα σχετικά με την τοποθέτηση της Ελλάδας στη φαντασιακή γεωγραφική διαίρεση του κόσμου σε Δύση και Ανατολή το 19ο αιώνα, καθώς και τους στοχασμούς ενός μαρξιστή ιστορικού, όπως ο Γιάννης Κορδάτος για την έννοια του ελληνισμού.

Με αφορμή δώδεκα θεματικούς προορισμούς που σχετίζονται με τις ελληνικές σπουδές, το βιβλίο αυτό ταξιδεύει τον αναγνώστη από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι.

Μέσα από τη μελέτη αρχειακού υλικού, λογοτεχνικών έργων και ιστορικών δοκιμίων ένα γαλλόφωνο αναγνωστικό κοινό καλείται να ανακαλύψει πρωτόγνωρες πτυχές της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και να εντρυφήσει σε θεματικές θεωρητικά πιο οικείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος