Πάνος Καρνέζης: “Οι Φυγάδες”

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Το μυθιστόρημά μου “Οι Φυγάδες” είναι εμπνευσμένο από την ένοπλη σύγκρουση των ανταρτών Ζαπατίστας με την κυβέρνηση του Μεξικού, που έφτασε στο αποκορύφωμά της στη δεκαετία του 1990. Οι Ζαπατίστας είναι υποστηρικτές των φτωχών ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, που στην αναζήτηση γης έχουν καταπατήσει μέρη του τεράστιου βροχοδάσους στην νότια επαρχία Τσιάπας, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Εκεί όμως ζουν αυτόχθονες Ινδιάνοι, που εναντιώνονται στους ακτήμονες, οι πράξεις των οποίων απειλούν να καταστρέψουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Η όλη υπόθεση δεν έχει μόνο πολιτικές αλλά και οικολογικές πτυχές, είναι μια ιστορία όπου τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο, δεν υπάρχει μόνο το καλό ή το κακό. Μια ιστορία, με άλλα λόγια, ιδανική για μυθιστόρημα.

Αφού διάβασα αρκετά για τι συμβαίνει εκεί, ταξίδεψα σε εκείνα τα μέρη όπου οι προσωπικές μου εμπειρίες με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα την κατάσταση και να φτιάξω την ατμόσφαιρα του βιβλίου. Αν και δεν τράβηξα φωτογραφίες, ούτε κράτησα σημειώσεις, αυτές οι εικόνες και πολλές άλλες ακόμα βρήκαν αργότερα το δρόμο τους στο βιβλίο με ένα σχεδόν ασυναίσθητο τρόπο.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον Πατέρα Τόμας, έναν Άγγλο καθολικό ιερέα, που συναντά έναν πληγωμένο αξιωματικό στο δάσος και τον μεταφέρει στο ινδιάνικο χωριό όπου ζει. Ο Βενουστιάνο, ο περήφανος νεαρός αρχηγός των Ινδιάνων, είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους ανθρώπους του από τους καταπατητές αν και αισθάνεται όλο και λιγότερο ικανός να αποτρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο δάσος. Ο θαυμασμός των ανθρώπων του για τη ζωή στην πόλη τον φέρνει σε απόγνωση και δεν εμπιστεύεται κανέναν. Σαν να μην του έφταναν όλα αυτά, έχει να λύσει και το πρόβλημα του ιαγουάρου που τριγυρίζει το χωριό και απειλεί ζώα και ανθρώπους.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι όλοι φυγάδες, κυριολεκτικά ή μεταφορικά: ο αξιωματικός που προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τους αντάρτες που έστησαν ενέδρα στους άνδρες του και τραυμάτισαν τον ίδιο, ο Πατέρας Τόμας που έχει έρθει στη Λατινική Αμερική για να ξεφύγει απ’ τις τύψεις που τον κατατρύχουν για κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν, οι Ινδιάνοι που ζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει, μια γυναίκα αρχαιολόγος που αναζητά τα ερείπια μιας χαμένης πόλης των Μάγια και νιώθει κυνηγημένη απ’ το προσωπικό της παρελθόν, ο ιαγουάρος που τρομοκρατεί το ινδιάνικο χωριό γιατί ο ζωτικός του χώρος καταστρέφεται απ’ τους καταπατητές. Γίνονται άλλοι μάρτυρες και άλλοι θύματα της επέμβασης του μοντέρνου κόσμου στη φύση, κάτι που μέχρι ενός σημείου είναι αναπότρεπτη συνέπεια της τεχνολογικής προόδου.

Πάνος Καρνέζης

Πάνος Καρνέζης: “Οι Φυγάδες”
Το μυθιστόρημα του Πάνου Καρνέζη Οι φυγάδες κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη (σελ.: 272, τιμή: 13,20 €).

Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1967. Σπούδασε μηχανικός στην Ελλάδα και στην Αγγλία, όπου εργάστηκε στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, άρχισε να γράφει λογοτεχνία στα αγγλικά και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του πανεπιστημίου East Anglia. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Little Infamies (Μικρές ατιμίες, 2002), συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα The Maze (Ο λαβύρινθος, 2004), το οποίο συμμετείχε στη βραχεία λίστα του βραβείου Whitbread First Novel Award και τιμήθηκε με το βραβείο Pendleton May First Novel Award, The Birthday Party (Το πάρτι γενεθλίων, 2007) και The Convent (Το μοναστήρι, 2010).
Σήμερα ζει στο Λονδίνο και ασχολείται με τη συγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του British Council https://literature.britishcouncil.org/writer/panos-karnezis

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος