Πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός αφιερωμένος στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ο φορέας πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει σκοπό την ενίσχυση και προαγωγή της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής παιδείας και δημιουργίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύνθημά του είναι «Ο Πολιτισμός μας αγκαλιάζει ΟΛΟΥΣ» και πάνω σε αυτό το σύνθημα χτίζεται η στρατηγική και οι στόχοι του.

Ως εφαλτήριο λόγου, τέχνης και πολιτισμού λοιπόν, μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, προκηρύσσει τον Β΄ Πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό για το έτος 2022, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, που αποτέλεσε τον «Φρικτό Γολγοθά» της Νεώτερης Ιστορίας μας, με τον Ξεριζωμό και την Προσφυγιά.

Tα ποιήματα δεν θα πρέπει να έχουν εθνικιστικό, ρατσιστικό, διχαστικό ή άλλο παρόμοιο περιεχόμενο ή χαρακτήρα, καθώς σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος μέσα από τη λογοτεχνική και (εν προκειμένω) ποιητική γραφή, με την έκφραση συναισθημάτων αλλά από την απόσταση του αναγνώστη.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση στην ελληνική γλώσσα και από φέτος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες :

Α) Κατηγορία: «ΕΦΗΒΟΙ» (13 – 17 ετών)

Ποίηση στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο.

Β) Κατηγορία: «EΝΗΛΙΚΕΣ» (18 ετών και άνω)

Ποίηση στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο.

Γενικοί όροι του Διαγωνισμού
1. Το θέμα του διαγωνισμού για αμφότερες τις κατηγορίες, είναι:                    «Μικρασιατική Καταστροφή 1922»
100 χρόνια από την ημερομηνία που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»

2. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με ένα και μόνον ποίημα, το οποίο να μην υπερβαίνει τους 32 στίχους, ή τις 300 λέξεις, να μην έχει εκδοθεί, να μην έχει δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και να μην έχει βραβευθεί σε οποιονδήποτε διαγωνισμό.
3. Η υποβολή θα γίνεται με (3) δακτυλογραφημένα αντίγραφα από υπολογιστή (σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman ελληνικά, διάστιχο 1.5) στα οποία θα αναγράφεται ΜΟΝΟ ένα μονολεκτικό ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου επάνω δεξιά. Οι διαγωνιζόμενοι θα
πρέπει να εσωκλείσουν σε έναν μεγάλο φάκελο μεγέθους Α4, τα τρία (3) δακτυλογραφημένα αντίγραφα και έναν μικρότερο σφραγισμένο φάκελο, όπου θα δίνονται τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου [όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, (σταθερό και κινητό) ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τίτλος έργου και ψευδώνυμο]. Στο εξωτερικό μέρος του εσώκλειστου φακέλου θα αναγράφεται απαραίτητα το ψευδώνυμο και η ένδειξη «ΠΟΙΗΜΑ».
4. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
5. Τα ποιήματα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, σύμφωνα με το άρθρο -3- της παρούσας, με συστημένη επιστολή, με εμφανή τη σφραγίδα του ταχυδρομείου για την ημερομηνία. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τα τρία (3) αντίγραφα του ποιήματος, στο καθένα από τα οποία δεν θα υπάρχει κανένα στοιχείο του υποψηφίου, ΠΛΗΝ του ψευδωνύμου. Ο φάκελος
μεγέθους Α4, μαζί με τα τρία (3) αντίγραφα του ποιήματος, θα περιλαμβάνει και τον μικρότερο σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου, ο οποίος θα ανοίξει ΜΟΝΟΝ σε περίπτωση πρόκρισης του ποιήματος, δεν θα αναγράφει το όνομα του αποστολέα και θα απευθύνεται στη διεύθυνση:
Προς το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασ. Όλγας 198, 546 55 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, υπόψη κυρίας Μαριάνας Σταυρίδου(με ένδειξη αντίστοιχη προς το είδος στο οποίο συμμετέχουν, π.χ. «Για το Διαγωνισμό Ποίησης – στην κοινή Νεοελληνική
Γλώσσα», Κατηγορία «ΕΦΗΒΟΙ» ή «ΕΝΗΛΙΚΕΣ». Τα έργα θα αξιολογηθούν από ειδική κριτική επιτροπή, η οποία θα τηρήσει με αυστηρότητα το ανώτατο όριο των λέξεων (μέχρι 300 σε κάθε ποίημα), την καταληκτική ημερομηνία της αποστολής (βάσει της σφραγίδας του
συστημένου) και θα επιλέξει εικοσιπέντε (25) ποιήματα από κάθε κατηγορία (σύνολο 50), από τα οποία θα προκύψουν τα βραβεία και οι έπαινοι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον τύπο και στο διαδίκτυο. Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή
βράβευσης, η ημερομηνία της οποίας θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση. Θα βραβευθούν τρία (3) ποιήματα από κάθε κατηγορία, με συμβολικά βραβεία (αναμνηστικά στυλό ή πένες). Επιπροσθέτως θα απονεμηθούν αντιστοίχως και τρεις (3) έπαινοι. Σε όλους τους διακριθέντες με βραβεία και επαίνους θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα.
Το σύνολο των πενήντα (50) προκριθέντων ποιημάτων, θα τυπωθεί σε καλαίσθητη έκδοση, όπως και στον Α΄ Διαγωνισμό, έκαστος δε εκ των πενήντα (50) προκριθέντων διαγωνιζομένων, θα λάβει από πέντε (5) αντίτυπα.
6. Επειδή στα ΜΗ προκριθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, και δεν δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη βαθμολογία τους.
7. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όλα τα μη διακριθέντα έργα καταστρέφονται, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνισθέντων.
8. Έργα τα οποία δεν πληρούν τους όρους θα απορρίπτονται.
9. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό δηλώνει αυτόματα και την αποδοχή των όρων του. Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε
να αποταθείτε στα τηλέφωνα : 2310-602599 & 2310-421059
EMAIL: kendropolitismoupkm@gmail.com και kepothe@otenet.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος