Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 – «Η μουσική των λέξεων» (video)

Από  το 1967, στις 2 Απριλίου -την ημερομηνία που γεννήθηκε ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Hans Christian Andersen– γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (International Children’s Book Day). Η συγκεκριμένη γιορτή καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ), με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας των βιβλίων για παιδιά και νέους.

Κάθε έτος, ένα διαφορετικό εθνικό Τμήμα της IBBY γίνεται «πρεσβευτής» αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας διεθνώς. Στη συνέχεια ορίζεται ένα θέμα, από το οποίο αντλείται έμπνευση για τον ετήσιο εορτασμό. Ένας διακεκριμένος συγγραφέας από τη χώρα υποδοχής του θεσμού καλείται να γράψει ένα μήνυμα και να το απευθύνει στα παιδιά όλου του κόσμου. Ένας γνωστός εικονογράφος αναλαμβάνει να σχεδιάσει την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Για το 2021, το Τμήμα της IBBY στις ΗΠΑ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του σχετικού υλικού. Θέμα της φετινής διοργάνωσης: «Η μουσική των λέξεων». Την αφίσα φιλοτέχνησε ο βραβευμένος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Roger Mello. Το μήνυμα- ποίημα (με τίτλο “The music of words”) έγραψε η επίσης βραβευμένη για το έργο της, Κουβανοαμερικανή ποιήτρια Margarita Engle.

«Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά/ Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν» λένε οι πρώτοι στίχοι του φετινού μηνύματος, παραπέμποντας στη «μελωδικότητα» της ανάγνωσης και της γραφής.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 – «Η μουσική των λέξεων» (video)
Φωτό: hfc-worldwide.org

Με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 και έως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (23 Απριλίου), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ γιορτάζουν τη φιλαναγνωσία με τις εξής δράσεις-πρωτοβουλίες:

  • Δημιουργικό διαδικτυακό διαγωνισμό (facebook και Instagram) με θέμα: «Διάβασε τη μουσική των λέξεων, άκου τον ρυθμό τους». Στο πλαίσιο αυτού, οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να εμπνευστούν από τα αγαπημένα τους βιβλία ή από το μήνυμα και την αφίσα του φετινού εορτασμού και να δημιουργήσουν μια δική τους οπτική ιστορία (βίντεο), την οποία θα αναρτήσουν προσθέτοντας ετικέτα στην ανάρτηση (tag): @HellenicFoundationforCulture και @ibbygreece, στο facebook. @GreekIBBY, στο Instagram.

Τα πιο ευφάνταστα και δημιουργικά βίντεο θα φιλοξενηθούν στις ιστοσελίδες των προαναφερόμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών: https://hfc-worldwide.org και www.greekibby.gr

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Απονομή των Ετήσιων Βραβείων του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φορείς και δημιουργούς βιβλίων έκδοσης 2020. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα (2/4) στις 19:00 διαδικτυακά, μέσω Facebook.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Κινέζος Πρόεδρος της διεθνούς ΙΒΒΥ κ. Mingzhou Zhang, ο Βραζιλιάνος δημιουργός της αφίσας Roger Mello, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης και η Διευθύντρια Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ κα Σίσσυ Παπαθανασίου.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση εδώ 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα ανακοινώσει σύντομα ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων φιλαναγνωσίας για τον εορτασμό του Βιβλίου.

Διαβάστε εδώ το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2021 στα ελληνικά (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).


Πηγές: ibby.org – hfc-worldwide.org

Φωτογραφία-βίντεο: hfc-worldwide.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος