«Όταν δακρύζει ο λύκος»: γράφει ο Πρόδρομος Κοσμίδης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Αγία Πετρούπολη
Β’ Παγκόσμιος πόλεμος

Μετά από πολλές αποτυχημένες επιθέσεις οι Γερμανοί αποφασίζουν να πολιορκήσουν την ιστορική πόλη. Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία πόλης στον εικοστό αιώνα και κράτησε από το 1941 έως το 1944 με τρομακτικές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Ήταν ένας πόλεμος χαρακωμάτων. Ο Ρώσος υπολοχαγός Σεργκέι Παυλώφ πολεμάει μανιασμένα τους Ναζί, μέχρι την ημέρα που έρχεται στο απέναντι από αυτόν γερμανικό χαράκωμα ο ανθυπολοχαγός της Βέρμαχτ Ντίτερ Μπεκ, ισχυρός πολεμιστής αλλά με άλλη κουλτούρα και από δημοκρατική οικογένεια.

Οι δύο ήρωες βρέθηκαν στα χαρακώματα της Αγίας Πετρούπολης να πολεμούν λυσσασμένα ο ένας απέναντι στον άλλο, ο Ρώσος σαν εξαγριωμένος λύκος για τον χαμό τόσων αθώων και ο Γερμανός από καθήκον στην πατρίδα του. Μία μέρα έπεσε μία βόμβα στα χαρακώματα, σκότωσε τον Γερμανό και με περίεργο τρόπο έστειλε τον τραυματισμένο Ρώσο στη θέση του πίσω στην Γερμανία. Τώρα τα πάντα άλλαξαν. Το θύμα έγινε θύτης!

«Όταν δακρύζει ο λύκος»: γράφει ο Πρόδρομος ΚοσμίδηςΟ πόλεμος άλλαξε μορφή και έθεσε νέα ερωτηματικά σε έναν πολεμιστή των χαρακωμάτων. Τον έριξε μέσα στον άμαχο πληθυσμό του εχθρού και του έδωσε την ευκαιρία να κατασκοπεύσει, να εκδικηθεί, να βιάσει, να τρομοκρατήσει και να εξολοθρεύσει! Μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό; Υπάρχει καθαρός και βρώμικος πόλεμος; Όσο πολεμούσε στα χαρακώματα της Αγίας Πετρούπολης εχθρός ήταν ο Γερμανός και στόχος το κράνος του που ξεπρόβαλε δειλά από την τάφρο. Τώρα; Έχει δυο οικογένειες, δύο ταυτότητες, δύο πατρίδες.

Το μυθιστόρημα Όταν δακρύζει ο λύκος είναι ένα διαχρονικό αντιπολεμικό έργο και όχι μια «μαντεψιά» του συγγραφέα. Το αναφέρω γιατί πολλοί με ρωτούν πως προβλέψαμε να το εκδώσουμε (Εκδόσεις Φίλντισι) ελάχιστα πριν από τον πόλεμο που διαδραματίζεται στις μέρες μας στην Ουκρανία. Ναι, είναι τα ίδια εδάφη και οι ίδιοι σχεδόν εμπλεκόμενοι λαοί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι πόλεμοι είναι βρώμικοι και οι λύσεις τους το ίδιο βρώμικες.

Ο κόσμος εθελοτυφλούσε μπροστά στον Ψυχρό Πόλεμο που ακολούθησε τότε, το ίδιο έκανε τα τελευταία χρόνια με την Αραβική Άνοιξη που διέλυσε τόσες χώρες της Βόρειας Αφρικής και συνέχισε να κρατάει κλειστά τα μάτια, όταν τα άψυχα κορμάκια των παιδιών από τη Συρία επέπλεαν και ακόμα επιπλέουν στις παραμυθένιες παραλίες των ελληνικών νησιών. Πώς μπορείς να επαναπαύεσαι όταν βρίσκεσαι συνέχεια σε εμπόλεμη κατάσταση; Μη φανταστεί κανείς πως όλο το βιβλίο κινείται σε γκρίζο φόντο. Κάθε σελίδα του λάμπει από εκρήξεις ανθρωπιάς και ελπίδας που κραυγάζουν για ένα καλύτερο αύριο.

«Όταν δακρύζει ο λύκος»: γράφει ο Πρόδρομος ΚοσμίδηςΕίμαι ο Πρόδρομος Κοσμίδης, στιχουργός ποιητής και συγγραφέας. Γεννήθηκα τον Γενάρη του 1957 από πρόσφυγες γονείς στην Νέα Ιωνία. Μπορεί να άργησα να βάλω τις σκέψεις μου στο χαρτί, αλλά τώρα ένιωσα την ανάγκη πως πρέπει να το κάνω. Πιστεύω πως για να κρατήσει τον προσανατολισμό του ο μέσος άνθρωπος μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό της υπερπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης, θα πρέπει να κρατήσει το βλέμμα προσηλωμένο στα αρχέτυπα και στις κλασικές αξίες.

Από την Ανατολή ανατέλλει ο ήλιος κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!

Το μυθιστόρημα του Πρόδρομου Κοσμίδη με τίτλο Όταν δακρύζει ο λύκος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι (σελ.: 336, τιμή: €14,84).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος