“Ο ΚΥΚΛΟΣ – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς” του Στέφανου Τραχανά (audio)

Εκκινώντας από τη βασική παραδοχή ότι η γνώση είναι πάνω από όλα πηγή χαράς και απελευθέρωσης για τον άνθρωπο, ο Στέφανος Τραχανάς, Φυσικός επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ακαδημαϊκών θεσμών που στοχεύουν στην διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό, όπως οι  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ο πρώτος και ιδιαίτερα επιτυχημένος ακαδημαϊκός εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα) και το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis που, όπως λέει ο ίδιος, αποτελεί το προσωπικό του στοίχηµα για τα επόµενα χρόνια.

Στην ενεργοποίηση και αφύπνιση των πολιτών μέσω του χειραφετητικού χαρακτήρα της επιστημονικής γνώσης προσβλέπει και η συγγραφή βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης, όπως «Το φάντασµα της όπερας: Η επιστήµη στον πολιτισµό µας» (ΠΕΚ, 2014) και «Το αµάρτηµα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δηµιουργική µάθηση» (ΠΕΚ, 2020).

Στο πρόσφατο βιβλίο του “Ο ΚΥΚΛΟΣ – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς” ( ΠΕΚ, 2024), ο Στέφανος Τραχανάς πραγματεύεται τον ριζικό αντιδογματισμό της επιστήμης, την σημασία της μεθόδου και της μόνιμης λογοδοσίας στην εμπειρία (δηλαδή στο Δικαστήριο της Φύσης) αλλά και την αναλογία και τον άμεσο συσχετισμό αυτής της αντίληψης του κόσμου με τα δημοκρατικά πολιτεύματα και την ευθεία αμφισβήτησή των αυθεντιών κάθε είδους.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της επιστήμης και της δημοκρατίας θέτουν την πεποίθηση πάνω από την εμπειρία, αμφισβητούν την αντικειμενική διάσταση των πραγμάτων και την λογική μέθοδο προσέγγισης τους, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα σε καταπιεστικές κι απολυταρχικές μορφές σκέψης και διακυβέρνησης.

Για το βιβλίο και τα τόσο επίκαιρα θέματα που θίγει, ο Στέφανος Τραχανάς μίλησε στην πολιτιστική εκπομπή “Αποτύπωμα” της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

“Ο ΚΥΚΛΟΣ – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς” του Στέφανου Τραχανά (audio)
Το σχέδιο του εξωφύλλου παραπέμπει στον κύκλο της Βιέννης ‒ως κορυφαία ­έκφραση του πνεύματος της επιστήμης‒ και στο ναζιστικό σκοτάδι που τον έκλεινε από παντού.

Η παρουσίαση του βιβλίου “Ο ΚΥΚΛΟΣ – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς” του Στέφανου Τραχανά θα γίνει στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 Απριλίου 2024 στις 19:00

Θα μιλήσουν οι:

Μαρία Ευθυμίου, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Περικλής Σ. Βαλλιάνος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Σπύρος Σφενδουράκης, καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

και ο συγγραφέας.

Θα συντονίσει η Ιωάννα Σουφλέρη, βιολόγος (PhD), δημοσιογράφος.

“Ο ΚΥΚΛΟΣ – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς” του Στέφανου Τραχανά (audio)
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος