O Ηλίας Μαμαλάκης στο Πρώτο πρόγραμμα για το νέο του βιβλίο

Ο πολυβραβευμένος παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού Ηλίας Μαμαλάκης, φιλοξενήθηκε στο Πρώτο πρόγραμμα και συγκεκριμένα στην εκπομπή «γλυκιά ζωή» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο «Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή & 10 ιστορίες αχόρταγης ζωής» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αρμός.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μικρά στιγμιότυπα της ζωής μου που με συνέδεσαν με τη γαστρονομία και τη μαγειρική. Έτσι περιέχει αναμνήσεις από την ηλικία των 4 χρόνων μέχρι και το 2021. Μικρές χαριτωμένες ιστορίες ενός καθημερινού ανθρώπου. Και ακολουθούν και 10 νουβέλες βγαλμένες μέσα από τη ζωή, βιογραφικές, ερωτικές, πονεμένες μέχρι και έναν ύμνο στη σούπα περιέχει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα καλοκαιρινό βιβλίο, ένα ευχάριστο ανάγνωσμα… 306 σελίδες που “καταπίνονται” εύκολα όμως…. Είναι ένα βιβλίο ειλικρινές. Καταθέτω όλη μου την αγάπη και την αφοσίωση στη δημιουργία ενός απλού φαγητού» τόνισε ο κ. Μαμαλάκης.

Δεν παρέλειψε ακόμη, να αναφερθεί στην πρώτη του «γαστρονομική» ανάμνηση που ήταν με τον παππού του στην Κρήτη, τον «Μαμαλοηλία» όπως τον αποκαλούσαν, στη ζωή του ως φαντάρος όπου οργάνωσε και το ΚΨΜ, καθώς και σε άλλες αναμνήσεις που διηγήθηκε για τους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος. Μίλησε για τα ταξίδια του, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο λέγοντας «τα ταξίδια τα αγαπώ γιατί με φέρνουν σε επαφή με τον κόσμο. Για να γνωρίσεις έναν λαό, πρέπει να ταξιδέψεις στη χώρα του, να συναναστραφείς μαζί του, να δεις έναν τόπο όχι από την πλευρά του τουρίστα που απλώς φωτογραφίζει, αλλά να μπεις στο σπίτι του, να δεις τις συνήθειες του» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ελληνική κουζίνα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του: «Η ελληνική κουζίνα είναι βασισμένη σε ένα μεγάλο μέρος στη μεσογειακή διατροφή και είναι μία πολύ υγιεινή κουζίνα. Μετά από 63 κράτη που έχω επισκεφτεί, η μεγάλη μου αγάπη παραμένει η ελληνική κουζίνα, ακολουθεί η ιταλική και μετά η κινέζικη».

Σύμφωνα με τον Ηλία Μαμαλάκη, το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα, όπως τον δίδαξε η Κάρεν Μπλίξεν, την οποία θεωρεί μέντορά του: «Η Κάρεν Μπλίξεν με έμαθε να σκέφτομαι πολύ τους καλεσμένους μου, κάθε φορά που μαγειρεύω για αυτούς. Να μαγειρεύω πραγματικά γι’ αυτούς και όχι για μένα».

Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι ο Ηλίας Μαμαλάκης, έχει τιμηθεί στις Κάνες. Πρόκειται για το Gourmet Voice Festival των Κανών όπου συμμετείχε με το επεισόδιο για την Πάρο από την τηλεοπτική εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο» και απέσπασε το πρώτο βραβείο «Κοιμήθηκα αγκαλιά με το βραβείο εκείνο το βράδυ… σαν να ήταν παιδάκι».

Όσο για τις προτιμήσεις του σήμερα… «Αν μου βάλετε μία πολύ έντεχνη πάστα σε ένα πιάτο και ένα ώριμο ροδάκινο σε ένα άλλο, θα προτιμήσω το ροδάκινο!».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος