O Antonio Skármeta και «Οι μέρες του ουράνιου τόξου»: γράφει η Αγγελική Βασιλάκου

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Για το βιβλίο του Αντόνιο Σκάρμετα και τις μαγικές δυνάμεις της γραφής

Οι μέρες του ουράνιου τόξου είναι το επίκεντρο της αφήγησης του Αδύνατου. Στις σελίδες του βιβλίου του, ο Αντόνιο Σκάρμετα αφηγείται πώς στις 5 Οκτωβρίου 1988 στη Χιλή, δεκαπέντε λεπτά διαφημιστικού χρόνου αποδείχθηκαν η αρχή του τέλους της χούντας του Πινοτσέτ!

Τέλος του 2020 η χειμαρρώδης γραφή, το χιούμορ, η ποίηση και η φιλοσοφία στις σελίδες του Σκάρμετα ένιωθα πως είχαν αποτινάξει από πάνω μου τη σκόνη μιας ολόκληρης χρονιάς και παραδίδοντας τη μετάφραση του βιβλίου με ένα αίσθημα ευφορίας, πίστευα ότι όλα είναι δυνατά. Ώσπου ήρθε η πραγματικότητα σαν ουράνιο τόξο να το επιβεβαιώσει: στις 26 Οκτωβρίου 2020 οι Χιλιανοί, μετά από έναν χρόνο μαζικών διαδηλώσεων, αποφάσισαν να πατάξουν την ανισότητα και, πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοτσέτ, να ξαναγράψουν το Σύνταγμά τους!

Απίστευτη κι όμως πραγματική, η είδηση της «αναγέννησης» της Χιλής είχε γίνει πρώτο θέμα παντού στον κόσμο ενώ οι Χιλιανοί πανηγύριζαν στους δρόμους το συντριπτικό και πανηγυρικό 78% του καινούριου αυτού, «σημερινού» δημοψηφίσματος που άνοιγε τον δρόμο για κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ο χορός της νίκης» σκέφτηκα, δανειζόμενη έναν ακόμη τίτλο βιβλίου του Σκάρμετα, του αγαπημένου Χιλιανού συγγραφέα που με πολύ χιούμορ και σασπένς, αστυνομική πλοκή και κινηματογραφική ροή επιμένει πως το Κακό έχει νικηθεί. Αλλά ας επιστρέψουμε στις σελίδες του μυθιστορήματος του, «Οι μέρες του ουράνιου τόξου».

Ναι το βιβλίο είναι η γνωστή ιστορία της ανατροπής εκείνου του άλλου δημοψηφίσματος της Χιλής –όπως το είχαμε δει και στην ταινία , σε σκηνοθεσία Πάμπλο Λαρέν το 2012, με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, και η ταινία ήταν βασισμένη στο θεατρικό έργο του Αντόνιο Σκάρμετα, El Plebiscito.

O Antonio Skármeta και «Οι μέρες του ουράνιου τόξου»: γράφει η Αγγελική Βασιλάκου«Οι μέρες του ουράνιου τόξου» είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της Χιλής και συγκεκριμένα στη διαφημιστική καμπάνια που προκάλεσε την πτώση του Πινοτσέτ.

Ο Νίκο, γιος ενός ευυπόληπτού, sui generis Χιλιανού καθηγητή φιλοσοφίας, γίνεται μάρτυρας της σύλληψης του πατέρα του εν ώρα μαθήματος. Ο Μπετίνι, ο καλύτερος φίλος του πατέρα του, που δεν είναι άλλος από έναν αριστερό διαφημιστή, ο οποίος βρίσκεται σε μαύρη λίστα και είναι άνεργος μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία του Πινοτσέτ, θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον Νίκο…

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Πινοτσέτ, ζητάει από τον Μπετίνι, που είναι ο καλύτερος στο επάγγελμά του, να σχεδιάσει τη διαφημιστική καμπάνια του «Ναι», ώστε ο Χιλιανός λαός να ψηφίσει Πινοτσέτ στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Όμως λίγες ώρες μόνο αργότερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα του κάνει ακριβώς την ίδια πρόταση, να αναλάβει την καμπάνια του «Όχι». Τι απόφαση θα πάρει ο Μπετίνι; Θα ρισκάρει τη ζωή του ή θα προδώσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις; Κι αν ακολουθήσει την καρδιά του και τις ιδέες του πώς θα βρει ένα (διαφημιστικό) σλόγκαν που θα ενώσει τους 16 διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς της Αριστεράς, οι οποίοι δεν συμφωνούν ποτέ και πουθενά. Το ένα ουίσκι διαδέχεται το άλλο, μέχρι που τελικά του έρχεται η ιδέα…

Μια ιδέα που προκύπτει μαγικά, από μια απρόσμενη συνάντηση μ’ ένα περιθωριακό, γραφικό σχεδόν χαρακτήρα που έχει τη δύναμη να συνεπαίρνει τα πλήθη. Το πλησίασμα αυτών των δυο αντρών, του επαγγελματία διαφημιστή και του χαρισματικού καθημερινού ανθρώπου γίνεται μουσική που καθηλώνει, κενό γεμάτο ποίηση, μαγεία που διαλύει τα σκοτάδια μιας χώρας όπου επικρατούν διώξεις, φυλακές και ανελευθερία, ξορκίζοντας τον φόβο και διώχνοντας τη μουντή, γκρίζα πραγματικότητα μ’ ένα ουράνιο τόξο!

Το βιβλίο του Σκάρμετα, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη επινοητικότητα, τη δύναμη της ψυχής, τη φιλία και την αλληλεγγύη, με δυο λόγια στη ζωή την ίδια…

Αγγελική Βασιλάκου

O Antonio Skármeta και «Οι μέρες του ουράνιου τόξου»: γράφει η Αγγελική ΒασιλάκουΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Αντόνιο Σκάρμετα γεννήθηκε το 1940 στη Χιλή και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Σπούδασε Φιλοσοφία και Λογοτεχνία στη Χιλή και τη Νέα Υόρκη και δίδαξε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χιλής μέχρι το 1973. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Διετέλεσε πρέσβης της Χιλής στη Γερμανία και σήμερα ζει στη χώρα του, αφοσιωμένος αποκλειστικά στη λογοτεχνία.
Ο Antonio Skármeta είναι ο συγγραφέας του βιβλίου El cartero de Neruda στο οποίο βασίστηκε η πολυβραβευμένη ταινία Il postino (Ο ταχυδρόμος).
Το έργο του έχει τιμηθεί με τα βραβεία Prix Médicis, Grinzane Cavour, Elsa Morante, Boccaccio Internacional, Medalla Goethe και το Εθνικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Unesco.
Το μυθιστόρημα Οι μέρες του ουράνιου τόξου τιμήθηκε το 2011 με το Βραβείο Ιβηροαμερικανικής Πεζογραφίας Premio Planeta – Casa de América.
Κυκλοφορεί στα ελληνικά, σε μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος (σελ.: 231, τιμή: €15,50).
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.
Σχεδιασμός εξωφύλλου: The Brood

O Antonio Skármeta και «Οι μέρες του ουράνιου τόξου»: γράφει η Αγγελική ΒασιλάκουΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ

Η Αγγελική Βασιλάκου είναι δημοσιογράφος και μεταφράστρια (κυρίως από τα Ισπανικά). Δούλεψε στην Κρατική Τηλεόραση, το Τρίτο Πρόγραμμα και το περιοδικό Τέταρτο. Ασχολήθηκε με την κριτική βιβλίου, υπήρξε αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Φράση και είχε κάποτε ένα βιβλιοπωλείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος