Νεοελληνική ποίηση: “Τα Ευρισκόμενα” του Διονύσιου Καλιντέρη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Sestina η ποιητική συλλογή «Τα Ευρισκόμενα» του Διονύσιου Καλιντέρη.

Αν και πρόκειται για την πρώτη ποιητική συλλογή του, τίποτα δεν μαρτυρά την απειρία, τον ατυχή ή ακόμα και επιτυχή πειραματισμό κάποιου που ξεκινά να γράφει ποίηση. Λόγος μεστός, ρυθμικός, απολύτως επεξεργασμένος ώστε τίποτα να μην περισσεύει και να μη λείπει, λέξεις ζωντανές, ευθύβολα νοήματα κι ένα πλέγμα πολιτισμικών αναφορών που πατάει σε ευρύ γνωσιακό υπόβαθρο: στοιχεία που αποτελούν και διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη ποιητική πρόταση.

«Έχω αργήσει πάρα πολύ να εκδώσω οπότε τώρα βρίσκομαι στην ιδιόμορφη θέση του μεσήλικου πρωτοεμφανιζόμενου» αιτιολογεί ο ίδιος ο ποιητής στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. «Πρόκειται για παραγωγή συγκεντρωμένη μέσα σε κάμποσα έτη» συμπληρώνει κι αναφέρεται στη δυσκολία να αφοσιωθείς στην κατά Καβάφη «μεγαλύτερη Κερά του κόσμου», την Τέχνη, όταν ασκείς επάγγελμα στις μέρες μας.

Για την ποιητική τέχνη εξέχουσα σημασία έχει το μέτρο και η φόρμα. «Όχι η προσχώρηση σε εντελώς κλασικές μορφές, σε καμπανιστές ρίμες και αψεγάδιαστα μέτρα» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Διονύσιος Καλιντέρης αλλά ίσως «ένα παιχνίδισμα μέσα κι έξω από την παραδοσιακή φόρμα».

Παιχνίδισμα που παρατηρούμε εξ αρχής στην ποιητική συλλογή «Τα Ευρισκόμενα» όπου συναντάμε απρόσμενες ρίμες, κι εναλλαγές μεταξύ παραδοσιακής κι ελεύθερης φόρμας πάντα στην υπηρεσία του ρυθμού και της έντασης του ποιητικού λόγου.

Η ρυθμικότητα είναι εξάλλου μια εκπεφρασμένη εμμονή του ποιητή όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την πυκνότητα και την ελλειπτικότητα του λόγου.

Ερωτώμενος για τις δικές του ποιητικές αδυναμίες, δηλώνει πως μάλλον πορεύεται με τις «αποσκευές παλιών σπουδών» κι αναφέρει τον «μέγα» Καρυωτάκη, τον Εμπειρίκο -την προσωπικότητα του οποίου προσεγγίζει «με συγκίνηση και θαυμασμό που δεν εξαντλείται μόνο στην ποίηση»- και φυσικά τον Καβάφη που «σε προκαλεί σε αλλεπάλληλες αναγνώσεις» και είναι παντού.

Ακόμα και στο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που έχει ο ίδιος επιλέξει και απηχεί τον τόπο καταγωγής του Καβάφη και το πεζό του κείμενο «Μία Νυξ εις το Καλιντέρι».

Affair
σε έχω προφτάσει
τα έχω όλα περιγράψει
εκ των προτέρων
δεν έχω άλλο υλικό

μπορώ και να τα απαγγείλω
μέσες άκρες

όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται
δεν μας αντιστοιχεί καμία πλεκτάνη

θα ειπωθούν όσα προβλέπονται
σε αφίξεις και αναχωρήσεις
γνωστά παλαιόθεν

δεν μας αντιστοιχεί κανένα δράμα
όλα είναι απλώς υπόθεση γεωμετρίας

οι βίοι μας
όχι παράλληλοι ακριβώς
μάλλον σαν ένας κύκλος αναπόδραστος
που αγγίζει προς στιγμήν μια ορμητική ευθεία
κατ’ εφαπτομένην

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος